Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Προετοιμασία για τη μάχη της κάλπης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μόνο η ΝΔ μιλά για εξάντληση της θητείας, ενώ οι υπόλοιποι προετοιμάζονται για το φθινόπωρο

Τρία χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Καθώς τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν ξεκινήσει ήδη από καιρό και φουντώνουν όλο και περισσότερο, ακόμη και αν επίσημα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για εξάντληση της τετραετίας και εκλογές την επόμενη άνοιξη, η αυριανή μέρα σηματοδοτεί μεταξύ άλλων το πέρασμα στην τελευταία χρονιά της κυβερνητικής θητείας, που καταλήγει να είναι εκ των πραγμάτων προεκλογική. Έτσι, ακόμη και η τοπική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος ακολουθεί πιο ανοιχτά τα μονοπάτια και των άλλων οργανώσεων, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με εκείνη των κεντρικών: Της προετοιμασίας για την μάχη της κάλπης!

Κοινή συνισταμένη των οργανώσεων των τριών κομμάτων, που έχουν εκλέξει Βουλευτή κατά τις τελευταίες εκλογές, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ είναι πως οι εκλεγμένοι – εκτός απροόπτου – θα ηγηθούν του ψηφοδελτίου. Την ίδια στιγμή, όμως, και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής έρχεται με την κεκτημένη ταχύτητα των εσωτερικών διεργασιών και της διαφαινόμενης επιστροφής ψηφοφόρων διεκδικώντας βουλευτική έδρα.

 

Η Νέα Δημοκρατία

Το γεγονός ότι βρίσκονται υπό εξέλιξη εσωτερικές διεργασίες για τον σχηματισμό του ψηφοδελτίου των εθνικών εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία, επιβεβαίωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) Λέσβου, Προκόπης Τζιμής. «Περνάμε στο 4ο έτος της θητείας, που είναι προεκλογικό, οπότε γίνονται κάποιες διεργασίες και βολιδοσκοπούνται ονόματα τόσο από τη Λέσβο, όσο και από τη Λήμνο» δήλωσε ο κ. Τζιμής, επισημαίνοντας πως εκ των πραγμάτων, όπως προβλέπεται και στο καταστατικό της ΝΔ, ο νυν Βουλευτής του κόμματος και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, εφόσον το επιθυμεί, θα είναι ξανά υποψήφιος. Επεσήμανε, ωστόσο, την επίσημη κυβερνητική θέση, πως μπορεί να μιλάμε για εθνικές εκλογές, ωστόσο αυτές τοποθετούνται χρονικά στην άνοιξη του 2023.

Ανεπίσημα, τώρα, αρκετά είναι τα ονόματα εκείνων που ακούγεται έντονα πως θα μπουν στο μπλε ψηφοδέλτιο, συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού, συντοπίτη μας Ιάσονα Πιπίνη, που τους τελευταίους μήνες έχει επιδείξει έντονη κινητικότητα με συχνές παρεμβάσεις για διάφορα ζητήματα, που αφορούν τη Λέσβο. Κύκλοι κοντά στον κ. Πιπίνη, μάλιστα, σχολιάζουν πως ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία θα βρεθεί στις πρώτες εκλογές, έχει εξασφαλίσει δυνατή έως και εκλόγιμη θέση στις δεύτερες, που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα διεξαχθούν και θα είναι με λίστα. Πέραν αυτών, ακούγεται ακόμη και το όνομα του Ναυάρχου ε.α. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και το όνομα της καταγόμενης από τη Λήμνο Μαριάνθης Καφετζή, που έχει εκδηλώσει βέβαια ενδιαφέρον για την Περιφέρεια.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Όπως και στην περίπτωση του κυβερνώντος κόμματος, έτσι και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κανείς δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή του νυν Βουλευτή Γιάννη Μπουρνού, ο οποίος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου στις εθνικές εκλογές, που τοποθετούν χρονικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα ακούγονται και άλλα ονόματα, τα οποία δεν «διαρρέονται», αλλά κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, τουλάχιστον μέχρι την 11η Ιουλίου, που είναι η προθεσμία που έχουν οι τοπικές οργανώσεις για να στείλουν στα κεντρικά τις προτάσεις τους. Φαίνεται πως αυτό το διάστημα θα εξαντληθεί, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η γενική προσέγγιση είναι το στήσιμο ενός ψηφοδελτίου, που θα αντικατοπτρίζει την ανανέωση που επιχειρείται στο κόμμα, όπως αυτή εκφράστηκε και το τελευταίο διάστημα με τις πρόσφατες εκλογές και την εγγραφή πολλών νέων μελών.

Η συγκεκριμένη εισήγηση, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο ότι θα «περάσει» και από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που αιτιολογημένα θα την αποδεχθεί ή μπορεί και να την προσαρμόσει. Ο ρόλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, άλλωστε, παραμένει εισηγητικός και δεν αποκλείεται από τα κεντρικά να προκύψουν προσθήκες προσώπων, που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του βασικού στόχου, που τίθεται από κάθε κόμμα και από κάθε τοπική οργάνωση: Το ψηφοδέλτιο να συγκεντρώσει τις περισσότερες δυνατές ψήφους. 

 

Το ΚΚΕ

Σαφέστατος είναι ο στόχος, που θέτει και το ΚΚΕ για τον νομό Λέσβου, που δεν είναι άλλος από το να εκλέξει Κομμουνιστή Βουλευτή. Στόχος, που τίθεται με δεδομένη τη δυναμική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, που με άλλες αξιώσεις πια διεκδικεί την 3η βουλευτική έδρα, που από την άλλη πλευρά το Κομμουνιστικό Κόμμα καλείται να διατηρήσει. 

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή της νυν Βουλεύτριας Μαρίας Κομνηνάκα στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, καθώς από τα κεντρικά όχι μόνο η θητεία της θεωρείται επιτυχημένη και με σημαντικές παρεμβάσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου, αλλά υπάρχουν γενικότερα υψηλές προσδοκίες και βλέψεις γι’ αυτή. Για τη διατήρηση, ωστόσο, της βουλευτικής έδρας είναι προφανές ότι αποτελεί προϋπόθεση ένα συνολικά δυνατό ψηφοδέλτιο, το οποίο θα εκφράζει όλο το εύρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ. Όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όμως, έτσι και εδώ δεν έχουν διαρρεύσει ονόματα πιθανών υποψηφίων για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η δυναμική, που φέρει γενικότερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, μετά την εκλογή νέας ηγεσίας τον Δεκέμβριο και τις εκλογές νέων τοπικών οργανώσεων τον περασμένο Μάιο, εκφράζεται με δημοσκοπική άνοδο και σταθεροποίηση σε διψήφια ποσοστά, που μαρτυρούν μια σημαντική επιστροφή ψηφοφόρων. Με αυτή τη δυναμική θα διεκδικήσει να «αρπάξει» την 3η βουλευτική έδρα από το ΚΚΕ, στις εκλογές που σύμφωνα με την εκτίμηση του νέου Γραμματέα της ΝΕ, Γιώργου Μήλιου, θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα διεξαχθούν στο τέλος Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη.

«Προς το παρόν συνεχίζουμε τις διαδικασίες της οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο. Διεργασίες γίνονται όμως και στην επόμενη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα (σ.σ. 11 Ιουλίου) θα συζητήσουμε και το θέμα των υποψηφιοτήτων, που θα εισηγηθούμε στα κεντρικά» επεσήμανε ο κ. Μήλιος, σχολιάζοντας πως σε επίπεδο επικράτειας ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοδελτίων είναι έτοιμο, ενώ θυμίζουμε πως η Επιτροπή Ψηφοδελτίων του κόμματος δέχεται προτάσεις ή αυτοπροτάσεις για υποψηφίους.

Όπως στη ΝΔ, έτσι και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής βέβαια ήδη συζητούνται ονόματα τοπικών στελεχών, που φαίνεται πως θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στο νομό Λέσβου και ειδικότερα εκείνα των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Γιώργου Πετρέλλη και Βάσως Χοχλάκα και του πρώην Αντιδημάρχου Λέσβου και νυν Ειδικού Συμβούλου στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, Κώστα Κατσαρού.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img