Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Προοπτική για διπλή αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις στο σύνολο της Λέσβου για 4.600 ελαιοπαραγωγούς που αιτούνται αποζημιώσεις

Συνεχίζουν εντατικά τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ τις εκτιμήσεις στον ελαιώνα της Λέσβου έχοντας ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς συνολικά οι γεωπόνοι που απασχολούνται ανέρχονται στους 18, δεδομένου ότι ο χρονικός ορίζοντας που μπαίνει για το τέλος των εκτιμήσεων είναι το αργότερο σε ένα μήνα από τώρα. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην καρδιά του χειμώνα τα στελέχη του ΕΛΓΑ καταβάλλουν μία σημαντική προσπάθεια για να φτάσουν και στην τελευταία άκρη του ελαιώνα της Λέσβου, απ’ όπου κι αν έχει υποβληθεί αίτηση από ελαιοπαραγωγό που ζητά να αποζημιωθεί για απώλεια παραγωγής από τους νοτιάδες του Νοεμβρίου.

 

Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια, καθώς ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την μέχρι τώρα εξέλιξη των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, δεδομένου πως η Περιφέρεια αυτό το διάστημα εντείνει τις επαφές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πιέζοντας, ώστε να ληφθεί απόφαση για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου και για ακαρπία για το 2020.

Αυτό δεν έχει σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις για απώλεια παραγωγής λόγω καρπόπτωσης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει σε σοβαρή βάση ένα τέτοιο αίτημα και πιθανώς για πρώτη φορά η περιοχή μας να βρίσκεται τόσο κοντά ώστε να αποζημιωθεί για ακαρπία, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να πέσουν στη Λέσβο ακόμα και 10 – 12 εκατομμύρια ευρώ. Πέραν των επαφών που γίνονται στην Αθήνα, σε τοπικό επίπεδο ο κ. Μουτζούρης παρακολουθεί τις εξελίξεις από τις εκτιμήσεις των ζημιών που έχουν δηλώσει οι αγρότες, διεκδικώντας αποζημίωση για απώλεια παραγωγής λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων του Νοεμβρίου.  

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Περιφέρεια όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση από την γεωπόνο, Επόπτρια του ΕΛΓΑ για την περιοχή μας, Παγώνα Αθανασάκου. Στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πανάγου Κουφέλου συμμετείχε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Λαγουτάρης. Η κ. Αθανασάκου εξήγησε με λεπτομέρειες τι έχει γίνει μέχρι τώρα στον ελαιώνα της Λέσβου καθώς και για το σκέλος που απομένει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και εκτιμάται ότι θα πέσει καλώς εχόντων των πραγμάτων η αυλαία των εκτιμήσεων για τον τόπο μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουφέλος ενώ υποδέχεται στο γραφείο του την κ. Αθανασάκου

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αιτήσεις με τις οποίες διεκδικούν αποζημιώσεις για απώλεια παραγωγής από τους θυελλώδεις νότιους ανέμους του Νοεμβρίου έχουν υποβάλει περίπου 4.600 ελαιοπαραγωγοί, δηλώνοντας συνολικά 16.000 αγροτεμάχια και 1,6 εκατομμύρια ελαιόδεντρα.  Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, ο ΕΛΓΑ μέχρι τώρα έχει ολοκληρώσει ένα σημαντικό έργο εκτιμήσεων στην ύπαιθρο και απομένει και ένα εξίσου μεγάλο κομμάτι για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Αυτό ωστόσο που διευκρινίστηκε από την κ. Αθανασάκου προς τον κ. Κουφέλο και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας είναι ότι όσοι αγρότες εγκριθούν για αποζημιώσεις, λόγω των θυελλωδών ανέμων του Νοεμβρίου, δεν θα πάρουν το πιθανότερο αποζημίωση για ακαρπία κατά την περσινή χρονιά. 

Αυτό δεν είναι ένα αρνητικό δεδομένο, απεναντίας έχει και αντίστροφη ισχύ, καθώς όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν ήδη απορριφθεί επειδή οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ δεν βρήκαν παραγωγή στα χωράφια τους κάνοντας τον έλεγχο, θα εισπράξουν αποζημίωση για ακαρπία αν εγκριθούν αυτές οι αποζημιώσεις. Σημειωτέον ότι ένας αριθμός αγροτών της Λέσβου διεκδικεί αποζημιώσεις για απώλεια παραγωγής λόγω των θυελλωδών ανέμων του Νοεμβρίου σε περιοχές όπου τα χωράφια δεν έχουν φέτος ελιές και αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, οι οποίοι απορρίπτουν τέτοιες αιτήσεις.  

Σε κάθε περίπτωση όμως, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα έγκρισης αποζημιώσεων για ακαρπία το 2020, όσοι δεν εισπράξουν αποζημίωση για απώλεια παραγωγής λόγω των ανέμων, να εισπράξουν την αποζημίωση για ακαρπία,  η οποία θα καταβληθεί για όλη τη Λέσβο. Ωστόσο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, όπως προαναφέραμε, είναι πιθανό οι αγρότες που θα εισπράξουν φέτος αποζημίωση για απώλεια παραγωγής από τους νοτιάδες να μην εισπράξουν και για ακαρπία (με άλλα λόγια δύσκολα θα δοθούν διπλές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους ίδιους αγρότες).

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Κουφέλος υπενθύμισε ότι «είχα ζητήσει προσωπικά τον περασμένο Νοέμβριο την άμεση έλευση κλιμακίου του ΕΛΓΑ, όπως θα θυμάστε, μετά τους ισχυρούς ανέμους που έπληξαν τους ελαιοπαραγωγούς μας ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη μας Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος συνομιλεί σχεδόν καθημερινά απευθείας με ελαιοπαραγωγούς για να ενημερώνεται.  Πράγματι η ηγεσία του ΕΛΓΑ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά μας και τώρα πλέον θ’ αρχίσουμε σε λίγο να μετράμε αντίστροφα καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό για την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων για τις αποζημιώσεις, για τις οποίες οι εκτιμήσεις θυμίζω ότι ξεκίνησαν εν μέσω εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για να μην καθυστερούμε και να προχωρούν οι διαδικασίες για να πάρουν όσοι αγρότες δικαιούνται τα χρήματά τους. Ταυτόχρονα η Περιφέρεια με τις ενέργειες του Περιφερειάρχη μας κ. Μουτζούρη και την σημαντική βοήθεια του Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, βρίσκεται σε επαφή και συνεχίζουμε μάλιστα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ διεκδικώντας αποζημιώσεις και για την ακαρπία για τους ελαιοπαραγωγούς μας», είπε καταλήγοντας ο κ. Κουφέλος.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις