Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Προς ανάθεση η ανάπλαση της Προκυμαίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Στοίχημα με τον εαυτό της έχει βάλει η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης για να αλλάξει την εικόνα της βιτρίνας της πόλης και γι’ αυτό τους τελευταίους μήνες τρέχει τις διαδικασίες για την ανάπλαση της Προκυμαίας και της πλατείας Σαπφούς. Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Στρατής Κύτελης, υπέγραψε την διακήρυξη του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, για την επιλογή αναδόχου κατασκευής της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στο νησί μας. Θυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6.435.015 ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης έχει οριστεί στους 20 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η επίστρωση των πεζοδρομίων από το ξενοδοχείο “Blue Sea” μέχρι και τη οδό Χριστουγέννων, δηλαδή σε όλο το πέταλο  της Προκυμαίας από το Φανάρι μέχρι το λιμάνι, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις, σε έκταση 11.000 τ.μ. Τέσσερις διαφορετικοί τύποι βοτσαλωτών – που προκύπτουν από την κατεργασία των τοπικών πετρωμάτων – θα εναλλάσσονται στο δάπεδο με τον ρυθμό που προκύπτει από την επέκταση των χαράξεων των όψεων των απέναντι κτιρίων. Θα κατασκευαστούν μαρμάρινα και πέτρινα παγκάκια και θα γίνει εκ νέου διαμόρφωση των χώρων πρασίνου. Στην μελέτη έχει επίσης συμπεριληφθεί η παρέμβαση για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, σε τρία σημεία της πλατείας Σαπφούς, δίπλα από το παλιό Λιμεναρχείο, στην πίσω πλευρά της πλατείας όπου βρίσκεται το περίπτερο και απέναντι από το “Public”. Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται. 

Η πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτιρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική. Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. Τέλος, όλη η Προκυμαία και η πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δήλωσε σχετικά: «Ένα από τα οραματικά και προγραμματικά μου έργα δημοπρατείται. Είναι ένα έργο με νέα αισθητική, που σέβεται το παρελθόν και σηματοδοτεί ένα ευοίωνο μέλλον για την πόλη μας. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και όλους τους Δημοτικούς μας Συμβούλους, την Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία καθώς και την Υπηρεσία Προγραμματισμού που συνέβαλαν στην όλη διαδικασία. Συγχαίρω επίσης δημόσια τον Αντιδήμαρχό μας, Στρατή Τζιμή, ο οποίος με την ομάδα των εξαιρετικών συνεργατών του, την οποία δημιούργησε, φέρνουν «εκ του μηδενός» σε πέρας έργα, τα οποία η Δημοτική μας Αρχή θα μπορεί να υπερηφανευτεί, στο τέλος της θητείας της, ότι άλλαξαν τη Μυτιλήνη και τις Κοινότητες του Δήμου μας».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού, Στρατής Τζιμής, επεσήμανε: «Αλλάζουμε την εικόνα της Μυτιλήνης μας. Η Προκυμαία, η πλατεία Σαπφούς, η οδός Π. Κουντουριώτη, και το Παλιό Λιμεναρχείο (το αμέσως επόμενο διάστημα ανακοινώνουμε τη δημοπράτησή του) αποκτούν νέα αρχιτεκτονική, η οποία θα φέρει την αειφόρο ανάπτυξη, σεβόμενη τον πολιτισμό και την ιστορικότητα αυτής της πόλης».

Η δημοπράτηση του έργου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου προκειμένου το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης.

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img