Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Προς ανάθεση ο δρόμος Αμπελικό – Σταυρός

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η έγκριση της δημοπράτησης του έργου θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός και να ξεκινήσει η κατασκευή του

Ένα όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου, που θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική στις δύο περιοχές, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα με την έγκριση της δημοπράτησης του δρόμου Αμπελικό – Σταυρός που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Στη συνέχεια ο διαγωνισμός θα δημοσιευθεί και σε εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άνοιγμα των προσφορών προσδιορίζεται μέσα στον Μάρτιο. Μετά από την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου η Επιτροπή Διαγωνισμού θα ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες μέχρι την υπογραφή της πολυπόθητης σύμβασης για την ανάθεση της κατασκευής του έργου.

Η θετική αυτή εξέλιξη γίνεται δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους τοπικούς φορείς που χρόνια τώρα παρακολουθούσαν και πίεζαν για την προώθηση του έργου, με σκοπό να εξυπηρετηθούν τόσο οι κάτοικοι των δύο περιοχών, όσο και οι τουρίστες. Αν και ο αρχικός στόχος της Περιφέρειας ήταν να γίνει η δημοπράτηση πριν από το τέλος του 2022, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστέρησαν για μια ακόμη φορά την δημοσίευση της διακήρυξης, αλλά πλέον δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να ξεκινήσει το έργο. 

 

9 χλμ.

Πρόκειται για ένα πολυσυζητημένο έργο που ζητούν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς εδώ και δεκαετίες για την εξυπηρέτηση των ντόπιων, αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου. Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αφορά στη βελτίωση – ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου δρόμου, μήκους 8,7 χιλιομέτρων, καθώς και τμήματος 300 μέτρων περίπου πριν από τον οικισμό του Αμπελικού. Το συνολικό, δηλαδή, μήκος του έργου ανέρχεται στα 9 χιλιόμετρα. Πιο αναλυτικά, η κατασκευή του έργου υπολογίζεται στα 9.396.000 ευρώ, η εκτίμηση των δαπανών για απαλλοτριώσεις είναι 2.304.000 ευρώ, η εκτίμηση των δαπανών για την Αρχαιολογία είναι 250.000 ευρώ και η εκτίμηση των δαπανών για Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας είναι 50.000 ευρώ.

Η μελέτη είχε ανατεθεί από το 2007, αλλά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν μέχρι την ολοκλήρωση του φακέλου ήταν πολλά και η χρηματοδότηση των 12 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων 10 χρόνια μετά, δηλαδή στο τέλος του 2017, από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. H εκδίκαση των απαλλοτριώσεων έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά ακόμη δεν έχει αναρτηθεί η απόφαση με τις προσωρινές τιμές μονάδας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δέσμευσης του ποσού και της καταβολής στους δικαιούχους. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει την έναρξη της δημοπράτησης που μπορεί να διεξαχθεί παράλληλα με την καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις. Μόλις δημοσιευτεί η απόφαση, το ποσό που προβλέπεται για τις αποζημιώσεις θα καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

Ο Κ. Μουτζούρης

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βάλαμε κι αυτό το έργο σε τροχιά υλοποίησης με την έγκριση της δημοπράτησης, που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα άμεσα για να κατατεθούν προσφορές. Πρόκειται για ένα μεγάλο, σημαντικό και αναπτυξιακό έργο που έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή, αλλά και ολόκληρο το νησί», τόνισε ο ίδιος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img