Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Προς δημοπράτηση ο δρόμος Αμπελικό – Σταυρός

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Παράλληλα με την καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το 2017!

Τέλος του μήνα με αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου του δρόμου Αμπελικό – Σταυρός, όπως δήλωσε χθες στα “Νέα της Λέσβου” ο Κώστας Μουτζούρης. Αν και ο αρχικός στόχος της Περιφέρειας ήταν να γίνει η δημοπράτηση πριν από το τέλος του 2022, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστέρησαν για μια ακόμη φορά την δημοσίευση της διακήρυξης, αλλά πλέον δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να ξεκινήσει το έργο. Άλλωστε, η χρηματοδότηση των 12 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη εδώ και 5 χρόνια από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

Πρόκειται για ένα πολυσυζητημένο έργο που ζητούν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς εδώ και δεκαετίες για την εξυπηρέτηση των ντόπιων, αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου. Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αφορά στη βελτίωση – ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου δρόμου, μήκους 8,7 χιλιομέτρων, καθώς και τμήματος 300 μέτρων περίπου πριν από τον οικισμό του Αμπελικού. Το συνολικό, δηλαδή, μήκος του έργου ανέρχεται στα 9 χιλιόμετρα.

Από το 2017…

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων για την καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το 2017 μέσω του ΠΔΕ όπου είχε υποβληθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν είχε προχωρήσει ο διαγωνισμός, αν και πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή της νότιας Λέσβου, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Άλλωστε πρόκειται για τον τελευταίο επαρχιακό δρόμο που συνδέει δύο οικισμούς διαφορετικών Δημοτικών Ενοτήτων και παραμένει χωματόδρομος.

H εκδίκαση των απαλλοτριώσεων έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά ακόμη δεν έχει αναρτηθεί η απόφαση με τις προσωρινές τιμές μονάδας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δέσμευσης του ποσού και της καταβολής στους δικαιούχους. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει την έναρξη της δημοπράτησης που μπορεί να διεξαχθεί παράλληλα με την καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις. Μόλις δημοσιευτεί η απόφαση, το ποσό που προβλέπεται για τις αποζημιώσεις θα καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Κ. Μουτζούρης

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Περιφερειάρχης, «είμαστε στην φάση έγκρισης της δημοπράτησης, που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα άμεσα για να κατατεθούν προσφορές. Πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Φθάνουμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα για την εκτέλεση ενός ακόμη αναπτυξιακού έργου που έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου».

Ο Πρόεδρος του Αμπελικού

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αμπελικού, Γιώργος Κουρολής, εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου προχωρούν, τονίζοντας: «Είναι θετικό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια καθυστερήσεων, φαίνεται ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαδικασιών για τον δρόμο που συνδέει το χωριό μας με τον Σταυρό. Εύχομαι και ελπίζω να μην συναντήσουμε άλλα εμπόδια και να γίνει πράξη αυτό το σημαντικό έργο που περιμένουμε εδώ και δεκαετίες».

spot_img

More articles

spot_img