Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Προσφυγή για τις αυξήσεις στο νερό!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Το ταμείον είναι μείον» δηλώνει ο Γ. Φλώρος, εμμένοντας στην απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, αφού σε διαφορετική περίπτωση η Επιχείρηση θα οδηγηθεί σε χρεωκοπία

Ανένδοτη παραμένει η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΔΕΥΑΛ στην απόφαση για τις αυξήσεις στο νερό, όπως επανέλαβαν τα μέλη της σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής αποκλειστικά για την συζήτηση της βιωσιμότητας της Επιχείρησης. «Το ταμείον είναι μείον αυτή τη στιγμή», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Γιώργος Φλώρος, δηλώνοντας αποφασισμένος να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σε περίπτωση που οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου εμμείνουν στην θέση που έχουν εκφράσει να μην ισχύσει καμία αύξηση χωρίς να τεκμηριώσουν τις αποφάσεις τους. Κι αυτό γιατί το άνοιγμα της Επιχείρησης αυτή την περίοδο είναι μεγάλο και αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε λουκέτο, ενώ οι αυξήσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 4 ευρώ στους λογαριασμούς του τριμήνου, όπως τονίζει ο Πρόεδρος.

Όπως είχαν αποκαλύψει τα “Ν.τ.Λ.” τον Δεκέμβριο, η απόφαση που έχει λάβει η ΔΕΥΑΛ προβλέπει ότι το πάγιο θα διαμορφωθεί στα 17 ευρώ ανά τρίμηνο τόσο στη Μυτιλήνη όσο και σε όλο το υπόλοιπο νησί, από 14,50 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα, αυξάνονται οι χρεώσεις κατανάλωσης ανάλογα με τα κυβικά νερού έως 0,10 ευρώ ανά κυβικό, ενώ και τα τέλη αποχέτευσης αυξάνονται από 10% – 20% επί της αξίας κατανάλωσης ύδρευσης (βλ. πίνακες ανά περιοχή).

Το “μπαλάκι” στους Δήμους

Η απόφαση αυτή δεν έχει συζητηθεί ακόμη από το Δήμο Μυτιλήνης, ενώ ο Δήμος Δυτικής Λέσβου απέρριψε την εισήγηση, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Διοίκηση της Επιχείρησης αναμένει και τις αποφάσεις του Δήμου Μυτιλήνης πριν προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της, ενώ οι οφειλές προς την ΔΕΗ και τους προμηθευτές τρέχουν με απειλητικό, ως προς την βιωσιμότητα της Επιχείρησης, ρυθμό.

Ο Πρόεδρος της Επιχείρησης υποστηρίζει ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων είναι αναπόφευκτη, ως απόρροια του ενεργειακού κόστους που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αφού μέσα σε ένα χρόνο οι οφειλές της ΔΕΥΑΛ προς τη ΔΕΗ έχουν φθάσει το 1.800.000 ευρώ. Την ίδια ώρα έχει αυξηθεί και το κόστος των υλικών που προμηθεύεται η Επιχείρηση από 35% έως 45%. Για παράδειγμα, η τιμή του χλωρίου ανά λίτρο από 0,21 ευρώ αυξήθηκε στο 0,32 ευρώ, όπως και τα καύσιμα, οι αντλίες, οι σωλήνες, κλπ..

Ανείσπρακτοι λογαριασμοί

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η κατάσταση με τα έσοδα της ΔΕΥΑΛ, τα οποία έχουν μειωθεί κατακόρυφα κυρίως λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο, ειδικά στα χωριά, υπάρχουν οφειλές έως και 3 ετών, οι οποίες είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθούν, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες να ενταχθούν σε ρύθμιση ή διακανονισμό.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, όπως είχαν επισημάνει το τελευταίο διάστημα τα “Νέα της Λέσβου”, αφού η κυβέρνηση δεν στήριξε, όπως είχε υποσχεθεί, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα, οδηγούνται ήδη σε χρεωκοπία. Την ίδια ώρα όμως οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος και να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, δεδομένου ότι ήδη τα τελευταία χρόνια οι οφειλές είναι μεγάλες από ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Ο Γ. Φλώρος

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Γ. Φλώρος, «η απόφαση αυτή δεν αλλάζει γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Οι αυξήσεις που αποφασίσαμε είναι πολύ μικρές ανά καταναλωτή και ανά τρίμηνο, αλλά για την Επιχείρηση είναι αναγκαίες και σωτήριες εδώ που φτάσαμε. Εμείς λειτουργούμε βάσει ενός συγκεκριμένου προϋπολογισμού κι αν δεν έχουμε τα έσοδα που προβλέπονται δεν μπορούμε να παρέχουμε έργο. Πώς θα επεμβαίνουμε στις ζημιές; Πώς θα προμηθευόμαστε υλικά; Πώς θα γίνονται οι συντηρήσεις; Πώς θα εκτελέσουμε τα έργα; Μην ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες αυτές είναι ανταποδοτικές. Αν οι Δήμοι δεν δεχθούν τις αυξήσεις θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους και να προτείνουν εναλλακτική. Ειδάλλως, έχω υποχρέωση να προσφύγω στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου».

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img