- Το Κέντρο Κοινότητας προχωρά στην δημιουργία της Κινητής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε δράση εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες
Δύο νέα προγράμματα για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ξεκινά ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου μέσω του Κέντρου Κοινότητας. Πρόκειται για χρηματοδοτούμενες δράσεις που αφορούν στους ηλικιωμένους και σε μετανάστες. Για την υλοποίησή τους ο Σύνδεσμος έχει αποστείλει αιτήματα στο ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τεσσάρων, συνολικά, υπαλλήλων, μέχρι το τέλος του 2027.
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην Κινητή Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων που θα επισκέπτεται τα χωριά με εξειδικευμένους επιστήμονες. Για τον σκοπό αυτό θα προσληφθούν ένας οδηγός και ένας κοινωνικός λειτουργός, με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Επισκέψεις στα χωριά
Η Κινητή Μονάδα είναι μια υπηρεσία που προβλέπεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο. Η Διοίκηση του Συνδέσμου, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας κατάφερε να εξασφαλίσει, από χορηγία, όχημα – βανάκι, με το οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις στα χωριά. Η Μονάδα θα στελεχωθεί με τέσσερις υπαλλήλους, ψυχολόγο, δικηγόρο, που εργάζονται ήδη στο Κέντρο Κοινότητας, καθώς και κοινωνικό λειτουργό και οδηγό που θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα μέσω ΑΣΕΠ.
Σκοπός του προγράμματος είναι να γίνονται επισκέψεις σε χωριά με σκοπό την ενημέρωση πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σχετικά με τα δικαιώματά τους, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους. Οι πολίτες θα λαμβάνουν γνώση για όλα τα κοινωνικά επιδόματα που παρέχονται από την πολιτεία, θα εξετάζονται άνθρωποι που χρήζουν ψυχολογικής βοήθειας και στήριξης και θα παρέχονται επίσης συμβουλές σε νομικό επίπεδο. Όλες αυτές οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν και οι επισκέψεις θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας προχωρά στην υλοποίηση ενός ακόμη προγράμματος που αφορά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Η δράση αυτή αφορά πρόσφυγες – μετανάστες που θέλουν να μάθουν ελληνικά και να συμμετέχουν σε εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα προσληφθούν με συμβάσεις έργου μέσω του ΑΣΕΠ, έως το τέλος του 2027, ένας φιλόλογος και ένας υπάλληλος καθαριότητας.
Εθελοντές γιατροί
Ταυτόχρονα, προχωρούν οι ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το Κοινωνικό Ιατρείο, στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Συνδέσμου, επί της οδού Αγίας Ειρήνης. Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, θα παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν στους δικαιούχους συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας γιατρός που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια εθελοντικά.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επισκευή των μηχανημάτων του Κοινωνικού Οδοντιατρείου που βρίσκονταν σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Σπανός έχει έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Γιάννη Βογιατζή, για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εθελοντές οδοντιάτρους, οι οποίοι θα εξετάζουν και θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε άπορους πολίτες.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Σπανός, «ενισχύουμε τον ρόλο του Κέντρου Κοινότητας με κάθε τρόπο και μέσο, συμμετέχοντας σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα που αφορούν συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Μόλις εγκριθούν οι θέσεις από το ΑΣΕΠ και διεξαχθεί ο διαγωνισμός πρόσληψης των υπαλλήλων που χρειαζόμαστε θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τόσο η Κινητή Μονάδα όσο και το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα επαναλειτουργήσουν το Κοινωνικό Ιατρείο και το Οδοντιατρείο, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας».