Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Πρόσληψη 12 μόνιμων υπαλλήλων στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μικρός ο αριθμός που ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών για τον δεύτερο Δήμο του νησιού μας, αφού το αίτημα που είχε υποβληθεί πέρυσι αφορούσε 32 θέσεις

Την απόφαση έγκρισης μόνιμων θέσεων εργασίας στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, κοινοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών, βάσει του σχετικού αιτήματος που κατέθεσε πέρυσι η Δημοτική Αρχή, όπως έγινε πριν λίγες μέρες και στο Δήμο Μυτιλήνης. Ωστόσο, το αίτημα αφορούσε την πλήρωση 32 θέσεων και εγκρίθηκαν μόλις 12, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα κενά στις Υπηρεσίες. 

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα νεοσύστατο Δήμο, που στήθηκε από την αρχή και οι ανάγκες για την αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών είναι πολύ μεγαλύτερες. Εξ ου και οι προσλήψεις συμβασιούχων ή με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ, τα οποία αυξάνονται κάθε χρόνο.

Αναλυτικά, οι μόνιμες θέσεις που θα προκηρυχθούν για να καλυφθούν μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την στελέχωση των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Οικονομικού, Τεχνικής, Κοινωνικής Προστασίας και Καθαριότητας, είναι οι εξής:

  • ΠΕ Γεωτεχνικών κτηνιάτρων – 1 θέση
  • ΠΕ Διοικητικού – Λογιστικού – 2 θέσεις
  • ΠΕ Μηχανικών – Πολιτικών μηχανικών – 3 θέσεις
  • ΠΕ Νοσηλευτών – 1 θέση
  • ΠΕ Πληροφορικής – 1 θέση
  • ΔΕ Χειριστών χωματουργικών μηχανημάτων – 1 θέση
  • ΥΕ Εργατών καθαριότητας – 3 θέσεις.

Να σημειωθεί ότι το προσωπικό του Δήμου Δυτικής Λέσβου, στην αρχική κατανομή, τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν έσπασε ο ενιαίος Δήμος Λέσβου, ήταν 151 άτομα. Στη συνέχεια, λόγω συνταξιοδοτήσεων, μετατάξεων και θανάτων μειώθηκε στα 136 άτομα. Βάσει του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας οι οργανικές θέσεις για όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου είναι 275, κατά συνέπεια, σήμερα λειτουργεί με μείον 139 υπαλλήλους.

Οι παραπάνω θέσεις συμπεριλαμβάνονται στις 17.942 μόνιμες προσλήψεις που θα γίνουν στο Δημόσιο το 2023, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Από αυτές, οι 15.641 εμπίπτουν στον κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για καθεμία αποχώρηση), εκ των οποίων οι 3.155 αφορούν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (περιλαμβάνονται 1.700 ΕΠΟΠ), 2.265 στους Δήμους (οι 1.000 στη Δημοτική Αστυνομία), 724 στις Περιφέρειες, 1.357 στο Υπουργείο Υγείας και 1.230 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι προσλήψεις θα διεξαχθούν βάσει του νέου νόμου, με γραπτό διαγωνισμό, μέσω του ΑΣΕΠ.

Επίσης, έχουν εγκριθεί 22.344 θέσεις ΙΔΟΧ (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), αριθμός που είναι μειωμένος κατά 12% σε σχέση με πέρυσι (με βάση σχετική νομοθετική δέσμευση), καθώς και 2.658 θέσεις εποχικού προσωπικού. Από το προσωπικό ΙΔΟΧ η μερίδα του λέοντος (7.259 θέσεις) προορίζεται για το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα για καθαρίστριες.

Να υπογραμμίσουμε ότι ο αριθμός των εκκρεμών προσλήψεων προηγούμενων ετών φτάνει τις 33.602, γεγονός που αποδίδεται στις χρονοβόρες διαδικασίες των σχετικών διαδικασιών. Το φαινόμενο αυτό – σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών – θα εξαλειφθεί χάρη στον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υλοποιηθεί τον Μάρτιο του 2023, προκειμένου σε αυτόν να συμπεριληφθούν όχι μόνο οι μη υλοποιηθείσες προσλήψεις των εκπαιδευτικών κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ του 2022, αλλά και του 2023. Όπως εξήγησε, από τον διαγωνισμό θα δημιουργηθεί μια “δεξαμενή” επιτυχόντων, από την οποία οι φορείς θα αντλούν το προσωπικό που αιτούνται αμέσως μετά την έγκριση της σχετικής προκήρυξης, χωρίς να απαιτείται η σημερινή διαδικασία.

spot_img

More articles