Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Προσπαθούν να “ξεπλυθούν” από τη Βάστρια!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Εμφανή προσπάθεια «να ξεπλυθεί» από τις αποφάσεις και τη συναίνεση για την ίδρυση του κέντρου – μαμούθ στη θέση Βάστρια (την ώρα που κλείνει Κέντρα Υγείας) υποθηκεύοντας το μέλλον της Λέσβου, καθώς ανοίγει ο δρόμος για να μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας ακόμα και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, από όπου είχαν προωθηθεί και να παραμένουν μόνιμα εδώ ως κρατούμενοι, έκανε χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, με ανακοίνωσή της.  

Απαντώντας σε ένα προς ένα τα σημεία των ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου που ανέδειξαν το ζήτημα του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, η Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας ξεκάθαρα τοποθετείται υπέρ του λουκέτου που βάζει το Υπουργείο Υγείας κατά το ήμισυ στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης. Η Νέα Δημοκρατία απαντά στο πρωτοσέλιδο των Νέων της Λέσβου «Κλείνουν Κέντρα Υγείας και ιδρύουν Βάστριες» και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι κατευθύνσεις για το περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής έχουν δοθεί από τον ίδιο τον Βουλευτή του κόμματος Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος ήδη έχει απαντήσει και προσωπικά στην εφημερίδα μας.

Στην ανακοίνωσή της αντιμετωπίζοντας «ως αντιπολίτευση» τις όποιες φωνές που με την κοινή λογική τάσσονται αντίθετα στον περιορισμό της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης στις 77 ώρες την εβδομάδα από τις 168 που λειτουργεί σήμερα, δεν δίνει πειστική απάντηση για τους λόγους που οδηγούν στο λουκέτο, μιλώντας για σεβασμό στο δημόσιο χρήμα (!), αυτοδιαψεύδεται όμως όταν σημειώνει ότι όλα τα Κέντρα Υγείας στη Λέσβο λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσης, αλλά όπως αναφέρει το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης θα πρέπει να βγει από αυτόν τον κανόνα, χωρίς να εξηγεί τους λόγους, πλην ότι βρίσκεται στην ίδια πόλη όπου βρίσκεται και το Βοστάνειο! Κάνει λόγο, δε, για μειωμένη προσέλευση ασθενών τις νυχτερινές ώρες στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, αναφέροντας μέχρι και μηδενικές κάποιες φορές, χωρίς ωστόσο να δίνει στοιχεία στη δημοσιότητα για να τεκμηριώνει αυτόν τον ισχυρισμό, που είναι αόριστος.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση στην ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας όταν αναφέρει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι μόνο που δεν μας κάνουν και χάρη που δεν περιορίζουν τη λειτουργία μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι, όπως γίνεται σε αντίστοιχες μονάδες στη Χίο, τη Σάμο και τη Ρόδο και αυτό προφανώς παραβλέποντας τον πληθυσμό των δύο γειτονικών νησιών, αλλά και τις δυνατότητες του νοσοκομείου της Ρόδου.  

Είναι εμφανές πως η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας – από την οποία στο παρελθόν έχουν περάσει επιφανή στελέχη της παράταξης, τα οποία με το θάρρος της γνώμης τους είχαν και λόγο και ρόλο ως προς την ανατροπή αποφάσεων που στρέφονταν σε βάρος της τοπικής κοινωνίας – στη σημερινή της σύνθεση δεν έχει ουσιαστικό διεκδικητικό ρόλο, αλλά αντιθέτως βρίσκεται σε απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα της νησιωτικής μας κοινωνίας. Αυτό σε αντίθεση με το παρελθόν, κατά το οποίο άλλες συνθέσεις της κομματικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας φρόντιζαν να αναδεικνύουν τα ζητήματα στα κεντρικά του κόμματός τους επιτυγχάνοντας λύσεις, είτε η Ν.Δ. βρισκόταν στην κυβέρνηση ή στη θέση της αντιπολίτευσης.

 

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει τα ακόλουθα:

«Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης στα θέματα υγείας είναι πάντοτε καλοδεχούμενες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λαϊκισμός, με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου είναι αυτός, που οδήγησε τη χώρα μας σε ασφυκτικές καταστάσεις για την οικονομία και την κοινωνία. Επειδή, λοιπόν κατά τις προηγούμενες ημέρες, πολύ φαιά ουσία και πολύ μελάνι ξοδεύτηκαν αναφορικά με τη δήθεν υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε τα κάτωθι:

  • Στο νησί μας λειτουργούν πέντε Κέντρα Υγείας, της Μυτιλήνης, της Καλλονής, του Πολιχνίτου, του Πλωμαρίου και της Άντισσας, τα οποία έχουν οριστεί με βάση την γεωγραφική αλλά και την πληθυσμιακή κατανομή.
  • Τα τέσσερα απομακρυσμένα λειτουργούν από την ίδρυσή τους σε 24ωρη βάση. Το Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης (πρώην Ι.Κ.Α.) και λόγω της γεωγραφικής του θέσης αλλά και της εγγύτητάς του με το Νοσοκομείο λειτουργούσε μόνο πρωί, όπως και τα αντίστοιχα της Χίου, της Σάμου και της Ρόδου.
  • Το 2015 με την έναρξη των προσφυγικών ροών κρίθηκε αναγκαία η λειτουργία τους σε 24ωρη βάση, ώστε να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες στην παροχή υπηρεσιών υγείας.
  • Κατά την τελευταία διετία ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονταν στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, κατά τις βραδινές ώρες είχε μειωθεί αισθητά έως και μηδενιστεί κάποιες φορές.
  • Η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια έκρινε, με γνώμονα την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και τον εξορθολογισμό του κόστους παροχής υπηρεσιών υγείας, ότι έπρεπε να προβεί σε τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας του, τις καθημερινές από τις 07:00 έως τις 21:00 και τα Σάββατα από τις 07:00 έως τις 15:00. Να σημειωθεί, δε, ότι τα αντίστοιχα Κέντρα Υγείας Χίου, Σάμου και Ρόδου λειτουργούν μόνο πέντε ημέρες την εβδομάδα και μάλιστα μέχρι τις 15:00.
  • Παράλληλα, η Υγειονομική Περιφέρεια έδωσε τη δυνατότητα στους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης να πραγματοποιούν τις εφημερίες τους στο Νοσοκομείο, ενισχύοντας το δυναμικό του Νοσοκομείου και βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες καθώς στο Νοσοκομείο υπάρχει πλήρης κάλυψη με όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω, κανένα Κέντρο Υγείας δεν έκλεισε. Συνεπώς τα γραφόμενα ότι «Καταργούν Κέντρα Υγείας και ιδρύουν Βάστριες» είναι ανυπόστατα.

Απέναντι, λοιπόν στον λαϊκισμό των ανέξοδων παροχών του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε το ΕΣΥ ανοχύρωτο και τον «ανταγωνιστικό» με το ΣΥΡΙΖΑ καιροσκοπισμό του ΠΑΣΟΚ, προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ και θα στηρίξουν έτι περισσότερο τους πολίτες, χωρίς να υποβαθμίζουμε την υγειονομική τους περίθαλψη. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε όλες τις μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στον εξορθολογισμό του ΕΟΠΥΥ, στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στην δυνατότητα προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους Έλληνες και στην ομαλή συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΚΑΙ καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν επιτέλους την αντιπαραγωγική αντιπολίτευση και να επικεντρωθούν στα ουσιώδη πολιτικά θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου μας. Ζητήματα, που αφορούν την εθνική μας πορεία και την οικονομική μας ανάπτυξη».

 

spot_img

More articles