Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Προτάσεις για βιβλιόφιλους

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Τρεις προτάσεις για βιβλιόφιλους για… όλα τα λογοτεχνικά γούστα κυκλοφορούν αυτή την περίοδο στα βιβλιοπωλεία. Κλασικός και αγαπημένος επιθεωρητής Μαιγκρέ διά χειρός Ζορζ Σιμενόν, ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι από τη Γιώτα Παναγιωτοπούλου και η σπάνιας δύναμης αλληλογραφία μεταξύ των Γιόζεφ Ροτ και Στέφαν Τσβάιχ περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

 

Νύχτα στο σταυροδρόμι

Ένα σταυροδρόμι σε μια ερημική περιοχή, μια-δυo ώρες από το Παρίσι. Δύο επαύλεις, ένα βενζινάδικο, ένα συνεργείο αυτοκινήτων. Αυτοκίνητα και φορτηγά περνούν απ’ το σταυροδρόμι νύχτα-μέρα, συχνά μεταφέροντας ύποπτα προϊόντα. Και οι φόνοι, αλλόκοτα σκηνοθετημένοι, αρχίζουν. Ο μεσόκοπος επιθεωρητής Μαιγκρέ παρουσιάζεται σε μια από τις πρώτες σπουδαίες υποθέσεις του. Βιβλίο γραμμένο τον Απρίλιο του 1931, χρονιά-ορόσημο για το συγγραφικό ξεκίνημα του Σιμενόν με απανωτά αριστουργήματα, από τα καλύτερα της καριέρας του. 

Το βιβλίο γυρίστηκε σε ταινία από τον περίφημο Jean Renoir του Κανόνα του παιχνιδιού και κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Για τον Σιμενόν, ο ηθοποιός Pierre Renoir ήταν και θα παρέμενε ο καλύτερος επιθεωρητής Μαιγκρέ στον κινηματογράφο.

Το βιβλίο «Νύχτα στο σταυροδρόμι» του Ζορζ Σιμενόν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

 

Η γη των Ένκα

Τα πράγματα για τον Χάρη, στο σπίτι, δυσκόλεψαν πολύ τελευταία. Η μητριά του, η Μαργαρίτα, και ο μεγαλύτερος γιoς της, ο Πέτρος, του φέρονται πιο απαίσια από ποτέ. Εκείνος όμως θα ήθελε τόσο πολύ μια φυσιολογική ζωή! Να τον αγαπάνε η μητριά και τα αδέρφια του. Να κάνει παρέα με τους φίλους του. Να βλέπει πιο συχνά την Άννα, το κορίτσι που του αρέσει. Και φυσικά να προετοιμάζεται για τις σπουδές του στη ζωγραφική, μετά από λίγα χρόνια. Όμως, όλα αυτά του τα στερούν και η κακομεταχείριση είναι καθημερινή πλέον. Ο Έλφερ, ο νάνος – μάγος, τον συμβουλεύει συνεχώς να μιλήσει στη θεία του, τη Ρόζα, για όσα του συμβαίνουν. Όμως ο Χάρης δεν θέλει να την στενοχωρεί και αποφασίζει ότι θα λύνει μόνος του τα προβλήματά του… 

Μια συγκινητική διήγηση που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε εφηβικούς και νεανικούς προβληματισμούς. Ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά που συνδυάζει το στοιχείο της φαντασίας με το χιούμορ και τις αναζητήσεις αξιών στη ζωή.

Το βιβλίο «Η γη των Ένκα» της Γιώτας Παναγιωτοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος.

 

Αλληλογραφία 1927 – 1938

Ποτέ δεν μίλησαν στον ενικό μεταξύ τους και τα πάντα τους χώριζαν: H καταγωγή, ο χαρακτήρας, ο τρόπος ζωής, ο πολιτικός προσανατολισμός. Ο ένας ήταν πλούσιος, ο άλλος φτωχός· ο ένας μειλίχιος και επιεικής, ο άλλος φλογερός και ριζοσπάστης· ο ένας φιλελεύθερος κι ο άλλος τα τελευταία χρόνια μοναρχικός· ο ένας είχε ένα μεγαλοπρεπές σπίτι και ο άλλος έμενε σε ξενοδοχεία· ο ένας ήταν νηφάλιος και ο άλλος πέθανε από το αλκοόλ. Τους ένωσε όμως το πάθος για τη συγγραφή και την ελευθερία. Ήταν και οι δύο Εβραίοι. Τα βιβλία τους κάηκαν από τους Ναζί στο Αουτονταφέ το 1933. 

Οι δύο συγγραφείς, ο Στέφαν Τσβάιχ και ο Γιόζεφ Ροτ, διατήρησαν αλληλογραφία σπάνιας δύναμης από το 1927 ως το 1938, σε μια Ευρώπη στη δίνη των ταραχών, στα πρόθυρα του πολέμου, με την άνοδο του ναζισμού και τη συνακόλουθη εξορία. Τα γράμματά τους άλλοτε αφορούν την προσωπική τους ζωή και άλλοτε τη δημόσια, άλλοτε είναι γεμάτα επιπλήξεις και άλλοτε είναι γράμματα συμφιλίωσης. Συχνά είναι γράμματα αγωνίας και για την οικονομική και λογοτεχνική επιβίωση των συγγραφέων τους, αφού τα έργα τους δεν μπορούσαν πλέον να κυκλοφορήσουν στη γλώσσα τους. Δεν παύουν όμως να αντανακλούν την πραγματικότητα της εποχής τους όσο και την ισχυρή φιλία τους, που τίποτε δεν την πτόησε. Η αλληλογραφία τους είναι ένα θαυμάσιο ντοκουμέντο αυτής της κομβικής εποχής στην παγκόσμια ιστορία και διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, με τις εντάσεις της, τα απρόοπτά της, τη δική τους κάθε φορά αλήθεια, σύνθετη και συνάμα τραγική.

Το βιβλίο «Αλληλογραφία 1927 – 1938»  του Γιόζεφ Ροτ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img