Πρόταση να γίνει μουσείο το «Σάρλιτζα»

Την πρόταση για αξιοποίηση του πάλαι ποτέ  ξενοδοχείου «Σάρλιτζα» στη Λουτρόπολη Θερμής ως Μουσείου, καταθέτουν σε επιστολή που απέστειλαν από τον περασμένο Οκτώβριο, στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, 25 προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, ιατροί, ακαδημαϊκοί, μεταξύ  των οποίων ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση από πλευράς της Περιφέρειας, γεγονός που έχει να κάνει και με την απουσία του Περιφερειάρχη από τα καθήκοντά του λόγω της περιπέτειας της υγείας του. 

Στην επιστολή τους οι 25 υπογράφοντες αναφέρονται στις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει η Περιφέρεια για αξιοποίηση του «Σάρλιτζα»: «Πρόσφατα ενημερωθήκαμε μέσω διαδικτυακού τόπου ότι σκοπεύατε να εντάξετε το οθωμανικό μνημείο «Σάρλιτζα» της Λουτροπόλεως Θερμής σε πρόγραμμα χρηματοδότησης δημιουργίας ψηφιακών μουσείων, αλλά τοπικοί φορείς σας απέτρεψαν, αντιπροτείνοντας τη μετατροπή του σε θερμαλιστικό κέντρο. Πριν λίγες μέρες, δημοσιεύτηκαν επίσης πληροφορίες ότι σε σχέση με την αξιοποίηση του κτιρίου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο Εταιρείες. Σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για την ανάληψη του Έργου από κάποια Εταιρεία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό διασφαλίζει την ποιοτική αξιοποίηση του Σάρλιτζα, και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν η χρονοβόρος έγκριση και η χρηματοδότηση θερμαλιστικού κέντρου μέσα από κάποιο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σας παρακαλούμε να επανέλθετε στην αρχική πρότασή σας για μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της πρότασης αυτής επισημαίνουν ότι τα οφέλη που θα προκύψουν είναι: 

«α) Σχετικά εύκολη και άμεση αποκατάσταση του Σάρλιτζα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της κατάρρευσης.

β) Διάσωση ενός μνημείου το οποίο συνδέεται με την ιστορία της Λέσβου, αφού σε αυτό διέμειναν κατά καιρούς προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και θρησκευτικοί αρχηγοί, όπως ο Ελ. Βενιζέλος, ο Σ. Μυριβήλης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.λπ.

γ) Αναβάθμιση της περιοχής, η οποία θα παύσει να αποτελεί τόπο ερειπίων και εγκατάλειψης.

δ) Μελλοντική ανάπτυξη της Λουτροπόλεως Θερμής και της γύρω περιοχής, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, που θα επιφέρει η προσέλευση ποιοτικού τουρισμού. Διευκρινίζουμε ότι η δημιουργία μουσείου δεν αποτρέπει τη δημιουργία θερμαλιστικού κέντρου, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί ανεξάρτητα, γύρω από το παρακείμενο κτίριο των θερμών λουτρών και του ιδιοκτησίας της Λουτροπόλεως Θερμής συγκροτήματος δωματίων Πασάδικα».

Και καταλήγουν μεταξύ άλλων: «…Επειδή το Σάρλιτζα καταρρέει, αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα της Λέσβου των αρχών του 20ού αιώνα, παρακαλούμε η επιστολή μας να εκληφθεί ως προσπάθεια να συμβάλουμε σε μια γρήγορη και ποιοτική αποκατάστασή του πριν να είναι πολύ αργά. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε δυνατή βοήθεια καθώς και για προτάσεις αναφορικά με το θέμα ή τα θέματα που θα μπορούσε να στεγάσει το Σάρλιτζα ως μουσείο». 

Την επιστολή υπογράφουν (κατ’ αλφαβητική σειρά)οι: Δήμος Αβδελιώτης, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Στρατής Αναγνώστου, Δρ. Ιστορικής Γεωγραφίας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου Φιλολόγων ν. Λέσβου, Θεοδοσία Ανθοπούλου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Γεωγραφίας, Πάντειο Παν/μιο, Στρατής Βαλάκος, Καθηγητής Οικοφυσιολογίας, Δ/ντής Μουσείου Ζωολογίας ΕΚΠΑ, Γιώργος Δημητρόπουλος, Συλλέκτης, Ιδιοκτήτης Αίθουσας Τέχνης, Σπύρος Καράβας, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ανδρέας Καράμπελας, Ζωγράφος, Αλέξανδρος Κιτροέφ, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Haverford College, Πενσυλβάνια, Αναστάσιος Κόκκινος, Δρ. Μηχανολογίας, Διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Νίκος Κουτσούκος, Δρ. Γλωσσολογίας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο βελγικό Πανεπιστήμιο Université Catholiquede Louvain, Μαρία Μανταμαδιώτου, Δρ. Ιστορίας, Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιωάννα Μανωλέσσου, Δρ. Γλωσσολογίας, Ερευνήτρια Α’, Διευθύνουσα του Κέντρου Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, Δήμητρα Μελισσαροπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μυρσίνη Ουζουνέλλη, MD, MBA, MPH_CEO_MYO Health Policy Advisors Ltd., Αριστείδης Πατσόγλου, γλύπτης, χαράκτης, Ευάγγελος Παυλής, Δρ. Γεωγραφίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πάντειο Παν/μιο, Μιχάλης Πέτρου, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αγγελική Ράλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης, Ελεονώρα Σουρλάγκα, Δρ. Παιδοψυχολογίας, Κολέγιο Αθηνών, Λενέτα Στράνη, Ποιήτρια, Συγγραφέας Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματείων, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Λεωνίδας Τσιριγούλης, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Kατερίνα Φατσέα, Συνταξιούχος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Επιμελητήριο Καλλιτεχνών Ελλάδος, Α. Πατσόγλου, εκ μέρους του Δ.Σ. Συλλόγου Παμφίλων, Μόριας, Παναγιούδας, Αφάλωνα, Θερμής Λέσβου, Σ. Βαλάκος, αντιπρόεδρος, εκ μέρους του Δ.Σ. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παμφίλων, Ν. Μιχαηλάρας, εκ μέρους του Δ.Σ.