Πρωτεΐνη: Δεν είναι μόνο για τους γυμνασμένους

Spread the love

Πρωτεΐνη. Τη λέμε συνέχεια, τη βλέπουμε σε όλα τα διατροφικά labels, την ακούμε στις συζητήσεις για fitness, υγεία, δίαιτα, ενέργεια… Αλλά τι είναι τελικά; Και γιατί αξίζει να της δίνουμε λίγη περισσότερη σημασία, ακόμα κι αν δεν σηκώνουμε βάρη ή δεν ετοιμαζόμαστε για αγώνες;

Η αλήθεια είναι ότι η πρωτεΐνη δεν είναι μόνο για τους μυώδεις ή όσους μετράνε macros. Είναι για όλους μας. Είναι, θα έλεγε κανείς, μια σιωπηλή δύναμη που φροντίζει το σώμα μας από μέσα προς τα έξω.

Πρώτα απ’ όλα, χτίζει. Όχι σπίτια, αλλά μύες, δέρμα, μαλλιά, όργανα, νύχια. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει ανάγκη από αυτήν. Είναι το υλικό που μας κρατά στη θέση μας σχεδόν κυριολεκτικά.

Καθώς μεγαλώνουμε (όλοι το κάνουμε, κι ας μην το λέμε), χάνουμε μυϊκή μάζα. Αυτό επηρεάζει τον μεταβολισμό μας, την ισορροπία, την ενέργεια. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μάς βοηθά να κρατάμε δυνατούς τους μυς μας, άρα και πιο ενεργό τον μεταβολισμό μας.

Η πρωτεΐνη ρυθμίζει ορμόνες και ένζυμα, συμβάλλει σε δυνατό ανοσοποιητικό, και – ας είμαστε ειλικρινείς – μας κρατά χορτάτους. Ναι, εκείνη η σταθερότητα που νιώθεις όταν έχεις φάει ένα σωστό, ισορροπημένο γεύμα και δεν σε πιάνει η λιγούρα μετά από μισή ώρα… είναι συχνά χάρη στην πρωτεΐνη.

Πόση χρειαζόμαστε καθημερινά; Οι ειδικοί λένε περίπου 0,8 έως 1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους.

Δεν χρειάζεται να μετράς τα πάντα. Αρκεί να δίνεις προσοχή. Να υπάρχει πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα σου, φυτική ή ζωική, ανάλογα με τις επιλογές σου. Αυγά, όσπρια, ξηροί καρποί, ψάρι, κοτόπουλο, τυρί, γιαούρτι, tempeh, tofu. Μην την ξεχνάς.

Tempeh: Η ήσυχη δύναμη στο πιάτο μας

Κάποιες γεύσεις έρχονται αθόρυβα στη ζωή σου και πριν το καταλάβεις, έχουν ήδη πιάσει θέση στην κουζίνα σου κι ακόμα παραμέσα, σε μια πιο τρυφερή γωνιά της καθημερινότητάς σου. Το tempeh είναι κάπως έτσι. Δεν κραυγάζει, δεν ζητάει προσοχή, αλλά σου δίνει πολλά: Πρωτεΐνη, χορταστική υφή, ήρεμη ενέργεια.

Προέρχεται από την Ινδονησία, όπου παραδοσιακά παρασκευάζεται εδώ και αιώνες από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση.

Το tempeh έχει μια γεμάτη, σχεδόν «ξηροκαρπάτη» γεύση. Είναι σταθερό και κόβεται σε φέτες, κύβους ή μπαστουνάκια. Μπορείς να το μαρινάρεις, να το ψήσεις στο φούρνο, να το σοτάρεις στο τηγάνι, να το ρίξεις σε σαλάτες ή να το τυλίξεις σε πίτες με τα αγαπημένα σου λαχανικά.

Προσωπικά, το αγαπώ περισσότερο όταν το αφήνω για λίγο σε μια απλή μαρινάδα: Λίγο ταχίνι, σάλτσα σόγιας, λεμόνι και σκόρδο. Ύστερα, καυτό αντικολλητικό τηγάνι, δυο λεπτά από κάθε πλευρά και έτοιμο. Τραγανό απ’ έξω, μαλακό μέσα.

Συνταγή με tempeh

Ξεκίνα με ένα stir-fry. Κόψε το tempeh σε λεπτές φέτες, σοτάρισε με κρεμμύδι, πιπεριές και μανιτάρια, ρίξε λίγη σόγια και σερβίρεις με ρύζι ή noodles. Είναι από εκείνα τα πιάτα που λέμε της καρδιάς ή comfort food.

Και το πιο σημαντικό; Είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, προβιοτικών και φυτικών ινών. Δίνει ενέργεια χωρίς να βαραίνει, χορταίνει, χωρίς να κουράζει. Γι’ αυτό ίσως και να το λένε «τροφή της σοφίας» στην Ανατολή.

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση