Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Πρωτιά της ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Διαφορετικά ποσοστά δίνουν οι παρατάξεις, με την προσκείμενη στην ΝΔ να υποστηρίζει πως οι κάλπες την έβγαλαν νικήτρια
  • “Χαμηλές πτήσεις” για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στο μηδέν η ΠΑΣΠ στα νησιά

Ήττα φαίνεται πως υπέστη μετά από πάρα πολλά χρόνια η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, η παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, στις φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη. Φοιτητές και φοιτήτριες σε όλη τη χώρα προσήλθαν (αν και όχι μαζικά…) στις κάλπες για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια, καθώς η πανδημία δεν επέτρεπε τη διεξαγωγή των εκλογών, αναδεικνύοντας ως πρώτη δύναμη την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), σύμφωνα με αποτελέσματα που αμφισβητεί όμως η παράταξη του κυβερνώντος κόμματος. Η επικράτηση της ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ωστόσο, ήταν σαρωτική, καθώς την ψήφισαν σχεδόν 6 στους 10 φοιτητές που προσήλθαν στις κάλπες.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έδωσαν ΔΑΠ και ΠΚΣ
Τα αποτελέσματα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σύμφωνα με την ΠΚΣ

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, που δημοσίευσε η ΠΚΣ, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ψήφισαν 1.885 φοιτητές και φοιτήτριες. Από αυτούς το 58,54% έδωσαν την ψήφο τους στη ΔΑΠ, αναδεικνύοντάς την πρώτη δύναμη στο πανεπιστημιακό ίδρυμα των νησιών μας, ενώ δεύτερη βγήκε η ΠΚΣ με 29,51%. Σε επίπεδο επικράτειας, όμως, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ φαίνεται πως κατάφερε να κερδίσει εκείνη της Νέας Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας το 33,43% των ψήφων, έναντι 27,66% της ΔΑΠ, ενώ 10% και 5,29% συγκέντρωσαν ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αντίστοιχα σε σύνολο 51.890 ψηφισάντων.

Τα παραπάνω αποτελέσματα λίγο-πολύ (με διαφοροποιήσεις έστω στην τελική κατανομή των ψήφων) αποδέχτηκε το σύνολο των φοιτητικών παρατάξεων, πλην της ΔΑΠ, η οποία έδωσε τα δικά της αποτελέσματα. Σε αυτά, φαίνεται πως έχει επικρατήσει με ποσοστό 45,8% έναντι 25,53% της ΠΚΣ στο σύνολο των Πανεπιστημίων.

 

ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΡΙΖΑ

Αν κάτι προκαλεί εντύπωση βέβαια είναι τα πολύ χαμηλά (ή και ανύπαρκτα) ποσοστά που απέσπασαν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι παρατάξεις, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, (σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΠΚΣ πάντα) η παράταξη Bloco συγκέντρωσε μόλις 23 ψήφους, που μεταφράζονται σε ένα ποσοστό 1,32%. Πρόκειται για μια επίδοση εξαιρετικά χαμηλή αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για μια παράταξη που πρόσκειται σε κόμμα που έχει τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κυβερνών μέχρι πριν 3 χρόνια, και προφανώς με βλέψεις «εξουσίας». Οι πτήσεις της παράταξης είναι χαμηλές και στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, πράγμα που μαρτυρά σημαντικό πρόβλημα «διείσδυσης» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη φοιτητική κοινότητα.

Κι αν οι “πτήσεις” της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι χαμηλές, εκείνες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής είναι… κολλημένες στο έδαφος. Η ΠΑΣΠ είναι ανύπαρκτη στο πανεπιστημιακό ίδρυμα των νησιών μας, κάτι που έρχεται σαν αποτέλεσμα της αποχώρησης πολλών τοπικών μελών της παράταξης, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια προσχώρησαν σε άλλες παρατάξεις. Με δεδομένη, όμως, την άνοδο του κόμματος τους τελευταίους μήνες και της διαφαινόμενης επιστροφής του σε περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, είναι προφανές πως το βάρος πέφτει στην ενίσχυση της παρουσίας του και στα Πανεπιστήμια. Και ειδικά στα νησιά, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των εκλογών, το βάρος είναι ακόμη μεγαλύτερο και στη Λέσβο το επωμίζεται μάλλον σε μεγάλο βαθμό και η νεοεκλεγείσα Νομαρχιακή Επιτροπή.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις