Γράφει η Στέλλα Μακρυανίδου
Με τον καθιερωμένο αγιασμό να σηματοδοτεί σήμερα την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες. Ο Δήμος Μυτιλήνης, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Λευτέρης Κοτσώνης, προχώρησε σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ώστε τα σχολεία να υποδεχθούν τους μαθητές με ασφάλεια και άνεση.
«Καθώς ξεκινά το νέο σχολικό έτος, ο Δήμος, ήδη από το προηγούμενο διάστημα και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, με στόχο την ομαλή επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες», δήλωσε ο κ. Κοτσώνης.
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, που υλοποιήθηκαν μέσω των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, περιλαμβάνονται ανακαινίσεις και έργα σε σχολεία όλων των βαθμίδων. Μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» ολοκληρώθηκαν ουσιαστικές ανακαινίσεις σε τρία σχολεία (3ο Γυμνάσιο, 4ο Λύκειο και Δημοτικό Θερμής), ενώ έχουν ήδη προταθεί νέα έργα για το επόμενο σχολικό έτος.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες, όπως η επισκευή ή αντικατάσταση τουαλετών σε σχολεία της Μυτιλήνης και της Γέρας, η τοποθέτηση λυόμενων αιθουσών στο Μουσικό Σχολείο και στο ΕΠΑΛ Γέρας, η προμήθεια νέου ή επισκευή υφιστάμενου εξοπλισμού, καθώς και παρεμβάσεις σε αυλές, περιφράξεις, αθλητικούς χώρους και εσωτερικούς χώρους για τη δημιουργία νέων αιθουσών και εργαστηρίων.

Ενδεικτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
- Τοποθέτηση χλοοτάπητα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
- Αλλαγή πατώματος στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης
- Διαμόρφωση αίθουσας βιβλιοθήκης στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
- Δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στο Νηπιαγωγείο Αφάλωνα
- Αναμόρφωση αύλειου χώρου 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου
- Διαμόρφωση νέων αιθουσών στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και στο Δημοτικό Σχολείο Μόριας
- Δημιουργία εργαστηρίου Πληροφορικής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
- Επισκευή γηπέδου μπάσκετ στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
- Πλήρης ανακαίνιση τουαλετών σε 4ο και 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών (Καγιάνι) και 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου
- Τοποθέτηση κοντέινερ στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης
- Αντικατάσταση εξώθυρας στο 5ο ΓΕΛ με νέα τηλεχειριζόμενη πόρτα
- Πλήρης ανακαίνιση τουαλετών σε 4ο Γυμνάσιο και Πρότυπο ΓΕΛ και επισκευές στις τουαλέτες Γυμνασίου Γέρας
- Διαμόρφωση αίθουσας βιβλιοθήκης στο Γυμνάσιο Γέρας
- Αλλαγή δαπέδου στο γραφείο Καθηγητών του ΓΕΛ Παμφίλων
Εξοπλισμός και καθαριότητα
Σημαντική μέριμνα υπήρξε και στον εξοπλισμό: Αντικαταστάθηκαν φωτιστικά και κλιματιστικά, αγοράστηκαν βιντεοπροβολείς, ενώ επισκευάστηκαν φωτοτυπικά και μηχανήματα κλιματισμού.
Όσον αφορά την καθαριότητα, φέτος απασχολούνται 22 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 70 μερικής, αριθμός ενισχυμένος σε σχέση με την περσινή χρονιά. «Η διαδικασία συντήρησης και μικροεπισκευών είναι αδιάκοπη καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε ό,τι προκύψει», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.
Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος Παιδείας δηλώνει: «Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για υγεία, πρόοδο και δημιουργικότητα. Κάθε νέα σχολική χρονιά αποτελεί μια νέα αφετηρία γεμάτη ευκαιρίες για μάθηση, εξέλιξη και συνεργασία. Ο Δήμος μας, με αίσθημα ευθύνης, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την εκπαιδευτική κοινότητα, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες για ένα ασφαλές και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον».
Η φωνή των γονέων
Το δικό της μήνυμα στέλνει και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης, με τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Λύμπο, να υπογραμμίζει: «Αρχικά, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλα τα παιδιά, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα καλή σχολική χρονιά. Θεωρούμε, δεδομένο ότι τα σχολεία είναι φάροι και παραγωγοί γνώσης, δημιουργίας και παιδείας στη ζωή των παιδιών μας». Ταυτόχρονα σημειώνει για την ένταξη των γονέων στους συλλόγους του εκάστοτε σχολείου: «Ευελπιστούμε για την μέγιστη συμμετοχή των γονέων στους συλλόγους των σχολείων, γιατί μέσα από αυτούς τους συλλόγους και μεταφέρονται τα αιτήματα, οι δυσκολίες και βρίσκονται λύσεις. Αυτό το θεσμικό όργανο των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων γίνεται φωνή για τους γονείς και δεν πρέπει να προσπερνάται. Το θεωρούμε σχεδόν αυτονόητο, ο γονιός να συμμετέχει ειδικά όταν μοιραζόμαστε και κοινό στόχο και όραμα, που δεν είναι άλλος από την ευρυθμία των σχολείων και την ευτυχία των παιδιών μας».
Ο ίδιος αναγνώρισε τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν τόσο στον Δήμο όσο και στα σχολεία σημειώνοντας: «Ο Δήμος Μυτιλήνης παρά τις αναποδιές και όλα τα κενά που μπορεί να υπάρχουν, είναι πρόθυμος να συνεργαστούμε (και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μέχρι στιγμής), προσπαθώντας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για όλους. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων συμμετέχει και στις δύο σχολικές επιτροπές (σ.σ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας), διεκδικώντας ενεργό ρόλο με σκοπό να ακουγόμαστε, να παλεύουμε και να μην σταματάμε την προσπάθεια για το καλό της εκπαιδευτικής κοινότητας, σύμφωνα πάντα με τους οικονομικούς, αλλά και τους διαθέσιμους πόρους εν γένει».
Η Ένωση Συλλόγων δίνει το παρών σήμερα, σε αγιασμούς εντός πόλης αλλά και στα χωριά, θέλοντας να σταθεί κοντά στις τοπικές σχολικές κοινότητες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες λόγω του δημογραφικού προβλήματος.
Η περίπτωση της δυτικής Λέσβου
Με το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής σεζόν, να χτυπά σήμερα, η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Δυτικής Λέσβου παρουσιάζει τον απολογισμό των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν το καλοκαίρι και τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, Νίκος Περιβολάρης, τονίζει πως «δίνουμε καθημερινά μάχη για να μην λείψει τίποτα από τα σχολεία της Δυτικής Λέσβου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τέλους».
Το πρόβλημα με τις σχολικές επιτροπές
Ένα από τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων είναι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Φυσικά, αυτό δεν αφορά μόνο τις καλοκαιρινές παρεμβάσεις, αλλά κυρίως τις ανάγκες που προκύπτουν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς και την άμεση (ή μη) επίλυσή τους. «Σαν Δήμος, βάσει απόφασης και νόμου, καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές. Το θεωρούμε άδικο, γιατί με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζονται τα σχολεία της Δυτικής Λέσβου», επισημαίνει ο κ. Περιβολάρης.
Όπως εξηγεί, παλαιότερα οι μικρές επισκευές γίνονταν άμεσα από τοπικούς τεχνίτες, ενώ τώρα όλα περνάνε μέσω του Δήμου, όπου απαιτούνται διαγωνισμοί ανάθεσης και χρονοβόρες (και γιατί όχι και παραπάνω κοστοβόρες) διαδικασίες. Παρά τα εμπόδια, ο κ. Περιβολάρης ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο «για όλη τη στήριξή του και την συνεχή προσπάθεια ικανοποίησης των αιτημάτων μας».
Επιπλέον εκφράζονται ευχαριστίες σε όλες τις λοιπές Αντιδημαρχίες καθώς η στήριξή τους κρίνεται απαραίτητη, κυρίως μετά το κλείσιμο των επιτροπών με ιδιαίτερη μνεία στην Αντιδήμαρχο Πρασίνου κα. Βατή και Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Ιορδάνου, που έχει πέσει πάνω τους μεγάλο βάρος αλλά η συνεργασία μεταξύ όλων χαρακτηρίζεται άριστη.
Ωστόσο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, έχει ανάγκη από την στήριξη των θεσμικών φορέων – από την Περιφέρεια έως τα αρμόδια Υπουργεία – τόσο για τα έργα μεγάλης κλίμακας όσο και για το ζήτημα των σχολικών επιτροπών που προβληματίζει έντονα. Να σημειωθεί ότι η Αντιδημαρχία Παιδείας, επισημαίνει ότι παρά τα προβλήματα, η συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, είναι σταθερή και υπάρχει αμοιβαία κατανόηση.
Έργα αναβάθμισης και νέες παρεμβάσεις

Το καλοκαίρι έγιναν πολλές παρεμβάσεις σε σχολεία, όπως στο Γενικό Λύκειο Καλλονής μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», αλλά και στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής, όπου σήμερα πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης και επισκευής του εμβληματικού κτιρίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, αλλά και του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου. Σημαντικές επισκευές, όπως αλλαγή κουφωμάτων, έγιναν επίσης στο Δημοτικό σχολείο Παρακοίλων, ενώ ενεργειακές αναβαθμίσεις υλοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο και Λύκειο Άντισσας, καθώς και στο Γυμνάσιο Καλλονής.
Παράλληλα, εγκρίθηκαν τρία νέα έργα ενεργειακής αναβάθμισης – από τα 9 που είχαν υποβληθεί για έγκριση – για τα σχολεία Μολύβου, Πέτρας και Άγρας, ενώ μέσα στην επόμενη διετία, αφού εγκρίθηκε το έργο, αναμένεται να κατασκευαστούν από την αρχή τα νηπιαγωγεία στα Παράκοιλα και στα Δάφια. Να θυμίσουμε ότι τα έργα των νηπιαγωγείων Άγρας, Πέτρας και Καλλονής, ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν ήδη από την προηγούμενη χρονιά.
Νέα σχολικά κτίρια και ειδικές δομές
Ξεχωριστή σημασία δίνεται στη δημιουργία του Ειδικού Σχολείου Καλλονής, που θα στεγάσει όλες τις βαθμίδες στην ίδια σχολική μονάδα. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί όλα τα παιδιά αξίζουν την ποιότητα εκπαίδευσης που δικαιούνται», τόνισε ο αντιδήμαρχος. Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση με λυόμενες αίθουσες όπου υπάρχουν ανάγκες, ενώ φέτος προστίθεται μία ακόμη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλονής.
Αθλητικοί χώροι και αυλές σχολείων

Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε και στους χώρους άθλησης όπου μέσω προγράμματος (που είχε υποβάλει ο Δήμος) έχουν ήδη παραδοθεί 10-12 νέα γήπεδα μπάσκετ σε σχολεία της περιοχής, ενώ σε συνεργασία με το Σωματείο Κοινωνικής Μέριμνας «Ειρήνη» κατασκευάστηκε φέτος παιδική χαρά στα Χίδηρα, όπως επίσης και γήπεδο μπάσκετ στη Φίλια. Αξίζει να αναφερθεί ότι την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του γηπέδου με συμβολικούς αγώνες.
«Προσπαθούμε να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις, όχι επιφανειακά έργα. Σίγουρα πάντα θα υπάρχουν νέες ανάγκες, αλλά ο στόχος μας είναι να μην νιώθουν ποτέ παρατημένα τα σχολεία μας, ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα, όπως αυτό του Σιγρίου, γι’ αυτό και θα είμαστε παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους να κάνουμε νέες παρεμβάσεις όπου απαιτείται, πάντα σε συνεργασία με τους διευθυντές, ευελπιστώντας να μην διαταράξουμε την λειτουργία των σχολικών μονάδων», καταλήγει ο κ. Περιβολάρης.
Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε, όπως αναδείξαμε σε προγενέστερο ρεπορτάζ, τη δήλωση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Καίτη Στρατάκη, ότι «η νέα σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς σοβαρά προβλήματα» και ότι «οι περισσότερες κενές θέσεις εκπαιδευτικών έχουν ήδη καλυφθεί». Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά, λοιπόν, με τους Δήμους να ολοκληρώνουν σημαντικές παρεμβάσεις και τους γονείς να δηλώνουν ενεργοί και συμμέτοχοι. Όλοι μαζί – τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί και οικογένειες – μπαίνουν σε μια κοινή προσπάθεια: Να είναι τα σχολεία χώροι ασφάλειας, δημιουργίας και χαράς για τα παιδιά.



