Πρωτοβουλία για τη διάσωση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου

Οι σκαλωσιές του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου που έστεκαν εκεί για περίπου 20 χρόνια κατέρρευσαν στις 14 Φεβρουαρίου λόγω των θυελλωδών ανέμων

Πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη του εντυπωσιακού αρχαίου υδραγωγείου της Μόριας μετά την πρόσφατη κατάρρευση των σκαλωσιών, που έστεκαν εκεί εδώ και περίπου 20 χρόνια  ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μόριας. Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Γυναικών κάλεσε τους προέδρους Συλλόγων του χωριού, την τοπική κοινότητα, αλλά και την Περιφέρεια σε σύσκεψη για το θέμα αυτό.  Συμμετείχε μέσω Skype και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι το έργο στερέωσης του μνημείου δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα της τοπικής Εφορείας, αλλά απευθείας στο Υπουργείο Πολιτισμού.Τα «Νέα της Λέσβου» δημοσίευσαν πρώτα τις 17 Φεβρουαρίου φωτογραφίες από τις σκαλωσιές που είχαν καταρρεύσει λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, επισημαίνοντας ότι το έργο ανάδειξης του υδραγωγείου έχει «παγώσει» εδώ και πολλά χρόνια.
Το θέμα ανέλαβε ν’ αναδείξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών του χωριού ο οποίος ξεκινάει παράλληλα μια «εκστρατεία» ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των τοπικών φορέων και συλλόγων, προκειμένου να διασωθεί το μοναδικό αυτό μνημείο για όλο το νησί.
« Είχε ξεκινήσει ένα έργο αναστήλωσης το οποίο σταμάτησε 2002 περίπου όταν τελείωσε η χρηματοδότηση και δεν συνεχίσθηκε ποτέ. Έμειναν οι σκαλωσιές ,όλα αυτά τα χρόνια εκεί» λέει η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας κ. Μαριάνθη Μακρή.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»