Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Πρόβλεψη Μπουλμπούλη για 1,5 ευρώ η φραντζόλα!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αν και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Γιώργος Κατζανός είχε σπεύσει την περασμένη εβδομάδα μέσα από «τα Νέα της Λέσβου» να εκφράσει το παράπονο ότι οι αρτοποιοί επιδοτούνται για το ρεύμα ενώ οι ελαιοτριβείς όχι, ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Λέσβου Νίκος Μπουλμπούλης απαντά άμεσα, περιγράφοντας μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στον κλάδο του, που ήδη μετρά 5 νέα λουκέτα σε αρτοποιεία των χωριών.  Πρόκειται για αρτοποιεία μικρών χωριών της Λέσβου, ιδιοκτήτες των οποίων ουσιαστικά δούλευαν για ένα μεροκάματο και μην μπορώντας πλέον να αντέξουν την εκτόξευση του λειτουργικού τους κόστους αναγκάστηκαν να κλείσουν, καθώς τα λίγα κιλά ψωμιού που πουλούσαν στους κατοίκους των μικρών χωριών που δραστηριοποιούνταν δεν έφταναν ούτε για το ηλεκτρικό.

Όπως τονίζει στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών «η περιβόητη επιδότηση του κυρίου Μητσοτάκη στα αρτοποιεία είναι 600 ευρώ στο λογαριασμό και δυστυχώς κάποιες εταιρείες που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό του Σεπτεμβρίου δεν έχουν αφαιρέσει το ποσό και τρέχουν προσπαθώντας οι συνάδελφοι να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα ανεβοκατεβαίνοντας  σκαλοπάτια. Σκεφτείτε όμως ότι και αυτή η έκπτωση να είχε γίνει πόσο μπορεί να επηρεάσει ένα λογαριασμό της τάξεως των 7.000 και 8.000 ευρώ που έχουν οι αρτοποιοί της Μυτιλήνης, βλέποντας το κόστος τους να έχει εκτοξευτεί εισπράττοντας την επιδότηση των 600 ευρώ. Πρόκειται για επιδότηση που καλύπτει κάτω του 10% των λογαριασμών, δηλαδή πολύ μικρό ποσοστό που δεν σώζει την κατάσταση για τον κάθε συνάδελφο», είπε ο κ. Μπουλμπούλης.

Ο πρόεδρος των αρτοποιών μίλησε και για την συνεχή αύξηση των πρώτων υλών που εν προκειμένω για τα αρτοποιεία είναι τα άλευρα, καθώς όπως σημείωσε η τιμή για το σακί στα άλευρα έχει φτάσει στα 21 ευρώ από τα 14 που ήταν, με άλλα λόγια έχει αυξηθεί κατά 7 ευρώ. Αν και ο ίδιας ξεκαθαρίζει  ότι αυτό που απορρυθμίζει τον κλάδο του είναι το ενεργειακό κόστος κατά κύριο λόγο. Ο κ. Μπουλμπούλης ενδεχομένως θέλοντας να προετοιμάσει τους καταναλωτές εκτίμησε ότι οι αρτοποιοί προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε νέα αύξηση του ψωμιού. Όπως είπε «εμείς ως Σωματείο δεν έχουμε ρόλο να καθορίζουμε τους τιμοκαταλόγους του κάθε συναδέλφου, ο καθένας ανάλογα με το κόστος που έχει προσαρμόζει τις τιμές για τους πελάτες του. Ωστόσο αυτό που θα σας έλεγα είναι ότι κατά την εκτίμησή μου το ψωμί η φραντζόλα θα φτάσει αργά ή γρήγορα στο 1,5 ευρώ από 1,20 που είναι σήμερα και όποιος αντέξει από τους συναδέλφους αρτοποιούς γιατί ούτε μία τέτοια αύξηση δεν θα καλύψει το κόστος».

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι κάθε αύξηση στην τιμή του ψωμιού είναι επώδυνη όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για τους ίδιους τους αρτοποιούς, καθώς όπως είπε μειώνεται η κίνηση στα μαγαζιά τους. Ακόμη υπενθύμισε ότι ο κλάδος του παραδοσιακού αρτοποιείου στη χώρα μας δέχεται εδώ και χρόνια το ένα χτύπημα μετά το άλλο, καθώς η κερκόπορτα άνοιξε στο παρελθόν όταν δόθηκε το δικαίωμα να διαθέτουν ψωμί που ψήνουν σε φούρνους από κατεψυγμένες ζύμες τα σούπερ -μάρκετ. «Το λεγόμενο Bake off προκάλεσε τα τελευταία χρόνια μεγάλη πίεση στα αρτοποιεία καθώς εμείς είμαστε μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουμε φρέσκο ψωμί από φρέσκα υλικά και όχι κολοσσοί. Εμείς δεν εισάγουμε κατεψυγμένες ζύμες σε μεγάλες ποσότητες για να επιτυγχάνουμε συμπιεσμένες τιμές! Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μπορεί να επιβιώσει το παραδοσιακό αρτοποιείο, επιβιώνουν μόνο τα κατεψυγμένα και τα μεγαθήρια. Δεν τους έφτανε τόσα χρόνια που άνοιξαν όλες τις πόρτες για να διευκολύνουν τα σούπερ-μάρκετ, δεν τους έφτασαν τα λουκέτα στα μπακάλικα της γειτονιάς, θυσίασαν και τους αρτοποιούς και τώρα καλούν εμάς να πληρώσουμε το κόστος της ενέργειας», είπε ο πρόεδρος των αρτοποιών, καταλήγοντας: «Αν δεν λάβουν γενναία μέτρα τα συναρμόδια Υπουργεία με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και την γενναία στήριξη του κλάδου στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς το ψωμί είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης, τότε ο κλάδος μας θα βρεθεί την επόμενη μέρα με λιγότερα μέλη, καθώς εκτός από τους 5 συναδέλφους που έκλεισαν σε χωριά της Λέσβου θα ακολουθήσουν και άλλοι».

spot_img

More articles

spot_img