Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Πρόβλημα για τους ποτοποιούς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Με την παρουσία στελεχών από το Τμήμα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματέα, Θωμαΐδος Ευτυχίδου, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση-εκδήλωση των μελών του Συνδέσμου Ποτοποιών-Αποσταγματοποιών Λέσβου την περασμένη Κυριακή το πρωί, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Ο Σύνδεσμος με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του στο νησί μας πραγματοποίησε εκδήλωση-συνέλευση με στόχο τον απολογισμό των πεπραγμένων της περασμένης χρονιάς, την καθιέρωση των νέων στόχων και κινήσεών του, την συζήτηση των προβλημάτων που υπάρχουν, καθώς και την κατάθεση προτάσεων και ιδεών. Μεταξύ άλλων τονίστηκε η ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις από την κεντρική διοίκηση του κράτους, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην σημασία της καθιέρωσης αυτής της εκδήλωσης σε ετήσια βάση. Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό και τους εκπροσώπους φορέων του νησιού ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να τοποθετηθούν.

Με την συμμετοχή κόσμου και ανθρώπων της αυτοδιοίκησης η εκδήλωση στο Επιμελητήριο

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, η Βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Μυτιλήνης Νίκος Γιαννάκας, η Αντιδήμαρχος της Δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Λέσβου, Βασίλης Βογιατζής, εκ μέρους της Περιφέρειας ο ειδικός σύμβουλος για τα θέματα ΕΣΠΑ Στρατής Ζαφείρης, ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Γιώργος Πλακωτάρης, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, αλλά και απλοί πολίτες. 

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του συνδέσμου, Δημήτρης Σπέντζας, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση καθώς και έναν απολογισμό των δράσεων της περασμένης χρονιάς, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Αναγνώστου, ο οποίος προχώρησε σε μια περιγραφή της δυναμικής παραγωγικής φυσιογνωμίας της λεσβιακής ποτοποιίας, το μέλος του συνδέσμου Μανώλης Συρέλης, που μίλησε για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της λεσβιακής ποτοποιίας, αλλά και ο Προϊστάμενος της  Χημικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Αποστόλης Γαβιήλ, ο οποίος πραγματεύτηκε ζητήματα γύρω από το Γενικό Χημείο του Κράτους και τον ρόλο που έχει ως Φορέας Εποπτείας των Ποτοποιών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν αναφορές για την ιστορία και την πορεία του ούζου της Λέσβου καθώς και για την σημαντικότητα της προώθησής του στις εγχώριες και μη αγορές. Ο κ. Σπέντζας ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση ανέφερε ότι στη Λέσβο λειτουργούν συνολικά 15 αποστακτήρια ούζου και αλκοολούχων ποτών, με τα 12 από αυτά να είναι ενεργά μέλη του συνδέσμου συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις και τις δράσεις που γίνονται, ενώ έκανε λόγο και για το ούζο fest, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης και προσελκύει πλήθος ανθρώπων από όλη την Ελλάδα. 

Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε κάποιους προβληματισμούς, ενώ έθεσε και νέους στόχους όπως η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και η διασύνδεση του ούζου με την γαστρονομία, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με μεγάλη επιτυχία στο φεστιβάλ ούζου που γίνεται το καλοκαίρι. Ο κ. Αναγνώστου ανέφερε στοιχεία για τα αποστακτήρια της Λέσβου και για τις εξαγωγές, ενώ ο κ. Συρέλης από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης με σκοπό την αύξηση νέων θέσεων εργασίας και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. 

spot_img

More articles

spot_img