Μορφή καταιγίδας αρχίζουν να λαμβάνουν οι διαρρήξεις σε εκκλησίες και ξωκλήσια της Γέρας και μάλιστα ακόμα και σε φτωχές ενορίες, όπου το αποτέλεσμα των διαρρηκτών ότι θα φύγουν με άδεια χέρια είναι δεδομένο. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να σταματούν με κανένα τρόπο. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στη Γέρα είναι η περίπτωση του Ναού που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Νικόλαο και Νεκτάριο και στους Πύργους, μετά το Πέραμα, που υπάγονται στο Μεσαγρό.
Ο ίδιος ο ιερέας π. Δημήτριος ανακοίνωσε στους πιστούς κατά το κήρυγμά του στο εκκλησίασμα ότι ο ναός έχει δεχτεί 17 διαδοχικά χτυπήματα από διαρρήκτες το τελευταίο διάστημα και αυτή η συχνότητα είναι εξωπραγματική για τη συγκεκριμένη εκκλησία, που ουσιαστικά αποτελεί την ενορία των λιγοστών κατοίκων που παραμένουν στο γραφικό ψαροχώρι των Πύργων.
Όπως ανέφερε χθες στα Νέα της Λέσβου ο π. Δημήτριος «είμαι 26 χρόνια σε αυτήν την ενορία και έχουν δει πολλά τα μάτια μας, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει παραγίνει αυτή η κατάσταση. Τόσα χρόνια έχουμε δεχτεί πάμπολλα χτυπήματα στο ναό και γι’ αυτό έχουμε ενεργήσει ως εκκλησία, έχουμε βάλει και κάγκελα στα παράθυρα για να τους αποτρέπουμε, αλλά βλέπετε ότι δεν σταματούν. Πάντα βρίσκουν τρόπους να μπαίνουν μέσα και αυτό γίνεται συνήθως μετά από μυστήρια και γιορτές πιστεύοντας ότι το παγκάρι της ενορίας θα έχει χρήματα. Μεγαλύτερο είναι το κόστος των ζημιών που προκαλούν κατά τις διαρρήξεις παρά τα χρήματα που βρίσκουν για να πάρουν μαζί τους».
Και αλλού
Χτυπήματα όμως έχουν δεχθεί και άλλες εκκλησίες, ακόμα και ο Ναός των Ταξιαρχών στον Παπάδο, που ως γνωστόν βρίσκεται στην καρδιά της αγοράς του χωριού – έδρα της Δημοτικής Ενότητας Γέρας του Δήμου Μυτιλήνης. Μάλιστα καθώς τα χτυπήματα των διαρρηκτών συνεχίζονται, η ενορία αναγκάστηκε να εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες, το οποίο χρηματοδότησε Γεραγώτης φαρμακοποιός που δραστηριοποιείται στη Μυτιλήνη και σήμερα μάλιστα τον ευχαριστούν με σχετική καταχώρηση στα Νέα της Λέσβου από την ενορία.
Διαρρήξεις έχουν γίνει και σε ξωκλήσια στην περιοχή του Πλακάδου, ενώ το ότι έχουμε τόσα πολλά περιστατικά σε σχετικά μικρό διάστημα αυτό έχει τροφοδοτήσει την ανησυχία κατοίκων των χωριών της Γέρας, καθώς εκτός από τα ξωκλήσια γίνονται κλοπές και σε αγροκτήματα και σε κατοικίες.
Οι υποψίες
Οι υποψίες των κατοίκων για τα πρόσωπα των διαρρηκτών πέφτουν σε άτομα που είναι εξαρτημένα από τα ναρκωτικά κι αναζητούν έστω λίγα ευρώ για να προμηθευτούν τη δόση τους, καθώς επίσης και σε άτομα του καταυλισμού των Ρομά. Το τελευταίο καθώς τα προβλήματα παραβατικότητας ατόμων Ρομά είναι σχεδόν καθημερινά, πέραν του ότι πιάστηκε επ’ αυτοφώρω σε εκκλησία να προσπαθεί να ανοίξει την κλειδωμένη πόρτα μία γυναίκα Ρομά και όταν οι δημότες την ρώτησαν, τους απάντησε ότι ήθελε να μπει μέσα στο ναό για να προσκυνήσει.
Ανοιχτό το ζήτημα των Ρομά
Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι ανοιχτό συνεχίζει να παραμένει και το ζήτημα των Ρομά της Γέρας για τους οποίους έχει υπογραφεί Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής από την Κοινοτική έκταση στην οποία έχουν δημιουργήσει αυθαίρετο καταυλισμό εδώ και χρόνια. Αυτό το διάστημα υποτίθεται πως διανύουμε, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, την προθεσμία ενός μηνός που έχουν στη διάθεσή τους για να εγκαταλείψουν τους χώρους, υπάρχουν όμως εμπόδια και κυρίως η δική τους απροθυμία να φύγουν από την κοινοτική έκταση.
Απουσιάζει η αστυνομία
Στη Γέρα λειτουργεί Αστυνομικό Τμήμα, ωστόσο, είναι υποστελεχωμένο, με συνέπεια οι βάρδιες να καλύπτονται με δυσκολία και είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι για να καλυφθούν τα κενά και να στηριχθεί στοιχειωδώς η λειτουργία της υπηρεσίας μετακινήθηκαν ακόμα και αστυνομικοί που είναι στελέχη κρίσιμων υπηρεσιών στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.
Η Γέρα, μία περιοχή που παρά τις μεγάλες δόξες του μακρινού παρελθόντος με την ακμή της ελαιοκαλλιέργειας προσελκύοντας μάλιστα ακόμα και εσωτερική μετανάστευση από χωριά της Δυτικής Λέσβου, σήμερα ακολουθεί φθίνουσα πορεία με μείωση του πληθυσμού της και συρρίκνωση της τοπικής αγοράς στα χωριά της. Η αδυναμία αστυνόμευσης σε συνδυασμό με τις συμπεριφορές παραβατικότητας είτε προέρχονται από Ρομά, είτε από άλλα άτομα του περιθωρίου τροφοδοτούν την διόγκωση αυτών των καταστάσεων, κάνοντας ακόμα πιο εχθρική την καθημερινότητα και τελικά την διαβίωση σε αυτή την περιοχή. Είναι προφανές ότι τα προβλήματα αστυνόμευσης στην περιοχή της Γέρας αλλά και γενικότερα στη Λέσβο δεν αποτελούν ζητούμενο μόνο για τους κατοίκους που πέφτουν θύματα αυτών των καταστάσεων, αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα και για τους Δήμους, την Περιφέρεια και τους Βουλευτές, που πρέπει να ζητήσουν από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να ενισχύσει τις αστυνομικές υπηρεσίες.