Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

“Ψαλίδι” στα μπλοκάκια της ΔΕΔΑΠΑΛ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Απλήρωτοι για τον Μάρτιο παραμένουν οι 90 εργολάβοι που απασχολεί ο Δήμος Μυτιλήνης επειδή δεν εισπράττει από τη ΔΕΗ τα ανταποδοτικά τέλη

“Θηλιά στο λαιμό” του Ταμείου του Δήμου Μυτιλήνης αλλά και της ΔΕΔΑΠΑΛ έχουν βάλει οι οφειλές των ανταποδοτικών τελών, που είναι και η αιτία για την οποία πληρώνονται με το ζόρι και με καθυστέρηση από τις αρχές της χρονιάς οι εργολάβοι με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών. Ο Δήμος Μυτιλήνης έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ εκκρεμεί ο προηγούμενος μήνας και έρχεται Πάσχα. Αντιθέτως, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στέκεται συνεπής απέναντι στους 55 εργολάβους που απασχολεί με προγραμματική σύμβαση μέσω της ΔΕΔΑΠΑΛ, έχοντας εξοφλήσει τους λογαριασμούς του μέχρι και τον Μάρτιο.

Όπως αποκάλυψαν τα “Νέα της Λέσβου” σε προηγούμενο ρεπορτάζ, τα προβλήματα ξεκίνησαν μέσα στο χειμώνα, όταν στράγγιξε το ταμείο στη ΔΕΔΑΠΑΛ και στους δύο Δήμους και βρέθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αδυνατώντας να πληρώσουν το προσωπικό που ξεπερνά τα 200 άτομα (μόνιμοι υπάλληλοι και με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών). Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου κατάφερε να λύσει το πρόβλημα, αλλά στη Μυτιλήνη, που απασχολείται το διπλάσιο προσωπικό, αγγίζοντας τα 100 άτομα, η οικονομική δυσχέρεια παραμένει μεγάλη.

Τα ανταποδοτικά

Η βασική αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι Δήμοι του νησιού μας, όπως και σε όλη σχεδόν την χώρα, δεν εισπράττουν από τη ΔΕΗ τα ανταποδοτικά τέλη που τους αναλογούν επειδή δεν εξοφλούνται οι λογαριασμοί του ρεύματος από τους καταναλωτές λόγω οικονομικής αδυναμίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνονται διακανονισμοί από ολοένα και περισσότερους πολίτες και επιχειρηματίες και να μην εισρέουν στα ταμεία ολόκληρα τα ποσά που εκκρεμούν. 

Για παράδειγμα, όπως μας είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ και Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Οικονομικής Υπηρεσίας, μέσα στο Μάρτιο ο Δήμος θα έπρεπε να λάβει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ 250.000 ευρώ, αλλά τελικά εισέπραξε μόλις 150.000 ευρώ και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να εξοφλήσει τους εργολάβους τον προηγούμενο μήνα.

Η μόνη λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι η περικοπή των εργολάβων που αυξάνονταν συνεχώς από το περασμένο καλοκαίρι, αφού ειδικά ο Δήμος Μυτιλήνης αδυνατεί να καταβάλλει τα ποσά που του αναλογούν, βάσει των προγραμματικών συμβάσεων που έχει υπογράψει με την ΔΕΔΑΠΑΛ. Στο τέλος αυτού του μήνα λήγουν οι συμβάσεις των 90 περίπου εργολάβων που απασχολούνται στον τομέα της Καθαριότητας, αλλά και σε άλλες Υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης και θεωρείται βέβαιο ότι ελάχιστες από αυτές θα συνεχιστούν, χωρίς να αποκλείεται το πάγωμα κάθε σύμβασης μέχρι να βρεθεί λύση. Άλλωστε, μέσα στο Μάιο αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι επιτυχόντες της προκήρυξης της Κοινωφελούς Εργασίας, καλύπτοντας πολλές από τις κενές θέσεις που υπάρχουν.

“Κατά το πάπλωμα…”

Όπως δήλωσε ο Π. Κατσαβέλλης, «από την στιγμή που έχει παρουσιαστεί αυτό το πρόβλημα πρέπει να βρούμε τρόπο για να το αντιμετωπίσουμε. Η εισροή χρημάτων από την ΔΕΗ έχει μειωθεί κατακόρυφα και από δω και πέρα πρέπει να κινηθούμε βάσει των δυνατοτήτων μας». 

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, Ηρακλή Κουντουρέλλη, ο οποίος τονίζει ότι «δεν μπορούμε να απασχολούμε άτομα με ακάλυπτες επιταγές. Δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε φρόνιμο. Θεωρώ ότι πρέπει να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εργολάβων και ίσως, αν είναι δυνατόν, να περιοριστούμε στα 15 άτομα για την Υπηρεσία Καθαριότητας. Μακάρι να έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες από εδώ και πέρα, αλλά το βρίσκω δύσκολο. Σίγουρα πάντως θα μας βοηθήσουν πολύ οι προσλήψεις μέσω του ΟΑΕΔ».

“Έρχεται” και το τέλος ταφής απορριμμάτων

Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο στην Διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ και στους Δήμους προκαλεί το τέλος ταφής απορριμμάτων που ισχύει από την 1/1/2022 και ανέρχεται σε 20 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών. Ήδη για τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς η Εταιρεία οφείλει περίπου 250.000 ευρώ και μέχρι το τέλος του εξαμήνου, δηλαδή τον Ιούνιο, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να καταβάλλει συνολικά περίπου 600.000 ευρώ.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις