Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

«Πυριτιδαποθήκη» τα κούτσουρα στην Αγριλιά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Έκαναν έργα καθαρισμού δασικών εκτάσεων στη Λέσβο έχοντας ως στόχο την πυροπροστασία, όμως, μέχρι τώρα έχουν αφήσει τα κούτσουρα στοίβες μέσα στις ίδιες δασικές εκτάσεις, γεγονός που έχει θέσει «επί ποδός» ιδιοκτήτες κατοικιών και εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις του τόπου μας, οι οποίοι ζητούν άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής, αν όχι και του εισαγγελέα για την απομάκρυνση των κούτσουρων. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι η περιοχή της Αγριλιάς, όπου υπάρχουν αρκετές κατοικίες στους πρόποδες της Αμαλής σε οικοπεδικές εκτάσεις που βρίσκονται ξυστά στο δάσος. Οι ιδιοκτήτες σε έξαλλη κατάσταση μιλούν για έγκλημα, καθώς όπως λένε οι τόνοι των κούτσουρων που είναι στοιβαγμένοι κατά μήκος του δάσους μπορεί να πιάσουν φωτιά με το παραμικρό και ολόκληρη η περιοχή μαζί με τα σπίτια να γίνει παρανάλωμα του πυρός. Κάτοικοι της περιοχής που απευθύνθηκαν στα Νέα της Λέσβου καλώντας την εφημερίδα μας επί τόπου για να μας δείξουν από κοντά τις εικόνες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τον δασάρχη, τον Δήμαρχο Μυτιλήνης ή τον Περιφερειάρχη να παρέμβουν άμεσα για την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το δάσος, ειδάλλως – όπως είπαν – πρέπει άμεσα να επιληφθεί η δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου. 

Και κατά μήκος του δρόμου τα κούτσουρα σε στοίβες
Σε χώρους πάνω από τις κατοικίες έχουν στοιβαχτεί και εκεί κούτσουρα

Όπως τόνισαν οι κάτοικοι στα Νέα της Λέσβου «είναι ντροπή την ώρα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις, να κάνουν μελέτες στα οικόπεδά τους για την πυροπροστασία, να αφήνει τόνους κούτσουρων μέσα στα δάση που με μια σπίθα μπορεί να γίνει μεγάλη καταστροφή με ανυπολόγιστες ζημιές. Είναι προκλητικό την ώρα που το κράτος απειλεί με πρόστιμα μέχρι 5.000 ευρώ όσους ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν έχουν κόψει τα χόρτα από τις εκτάσεις τους να τροφοδοτεί το ίδιο πυριτιδαποθήκες μέσα στα δάση. Ενημερώνουμε τον κάθε αρμόδιο ότι αν συμβεί το παραμικρό στην περιοχή της Αγριλιάς δεν θα υπάρχει άλλοθι. Ότι δεν ήξεραν ή ότι δεν πρόλαβαν. Απευθυνόμαστε στον κύριο Εισαγγελέα και ζητούμε την παρέμβασή του διότι αυτές οι εικόνες δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές και να υπάρχει τέτοια αδιαφορία από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς μηχανισμούς. Καλούμε επίσης την διοίκηση της πυροσβεστικής να επιβάλλει πρόστιμα αν χρειαστεί ακόμα και στο δασαρχείο για τέτοιες ολιγωρίες και αν δεν το πράξουν από μόνοι τους θα κινηθούμε εμείς νομικά εναντίον τους», είπαν οι κάτοικοι εμφανώς αναστατωμένοι, καθώς πλησιάζουμε στον Ιούνιο και οι στοίβες με τα κούτσουρα μέσα στα δάση είναι ατέλειωτες και σε μήκος και σε όγκο. 

Πλήθος και από κουκουνάρια τα οποία είναι αρκετά επικίνδυνα για πρόκληση φωτιάς στην γύρω περιοχή

Να σημειώσουμε ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της εφημερίδας μας να επικοινωνήσουμε με τον δασάρχη Λέσβου φώτη Κράλλη για να μας δώσει μία εξήγηση για αυτήν την κατάσταση ο ίδιος δεν απαντούσε στα τηλέφωνά του

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img