Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Άνοιξε τις πύλες του” το ανακαινισμένο Μουσείο Βρανά!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Στο Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο Γέρας, την πλήρη ανακαίνιση του οποίου ανέλαβε η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος πραγματοποίησε ξενάγηση, το περασμένο Σάββατο, o πρόεδρός της, και τέως Υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, προς τους τουριστικούς πράκτορες του νησιού αλλά και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Επιπλέον στην ξενάγηση παρέστη εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΤΑΛ, Αναστάσιος Περιμένης.

Σημειώνεται ότι το Ελαιοτριβείο, εκτός από ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της Λέσβου, που μαρτυρεί την ανάπτυξή της τον 19ο αι., αποτελεί δημιούργημα στα 1887 του παππού του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Το 1997, έτος ίδρυσης της ‘’Εταιρείας’’, το παλιό Ελαιοτριβείο αναστηλώθηκε και μετατράπηκε σε Μουσείο από μια μικρή ομάδα ενεργών πολιτών, με πρόεδρο τότε τον αείμνηστο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Μέχρι και σήμερα έχει φιλοξενήσει εκθέματα ενώ έχουν διοργανωθεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα μηχανήματα παραγωγής ελαιολάδου, ηλικίας 136 χρόνων, λειτουργούν μέσω ηλεκτροκίνησης

Ένα νέο μουσείο μια ‘’ανάσα’’ από την Μυτιλήνη!

Οι εργασίες πλήρους ανακαίνισης του Μουσείου καθώς και το έργο της νέας εκθεσιακής παρουσίασης των ιστορικών εκθεμάτων του (με μηχανήματα και εγκαταστάσεις από την εποχή που πρωτολειτούργησε το Ελαιοτριβείο, πριν από 136 χρόνια!) ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2021 και περιέλαβαν, μεταξύ άλλων, την ανακατασκευή όλων των κεραμοσκεπών-στεγών του, καθώς και του βιομηχανικού δαπέδου του, νέο φωτισμό, και εν γένει όλες τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες για την αναβάθμιση του χώρου έτσι ώστε να συνάδει με τα διεθνή πρότυπα μουσείων. 

Επιπλέον έγινε νέα διαμόρφωση του χώρου και μουσειολογική παρουσίαση, ενώ να αναφερθεί ότι οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον ιστορικό εξοπλισμό να λειτουργεί με εναλλακτικού μηχανισμού ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα, το Μουσείο-Ελαιοτριβείο στον Παπάδο, θα είναι ίσως το μόνο στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ο επισκέπτης να βιώσει πώς ακριβώς γινόταν η έκθλιψη της ελιάς και η διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου. Το γεγονός αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα σχολεία, τους μαθητές και φοιτητές, να βιώσουν δηλαδή την μοναδική εμπειρία παραγωγής λαδιού. 

Εκείνο που έχει σημασία επίσης είναι ότι το έργο πραγματοποιήθηκε με την ένταξη στο πρόγραμμα Leader Βορείου Αιγαίου, και υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία της ΕΤΑΛ Α.Ε.. Το συνολικό κόστος του ανέρχεται σε 620.000 ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 227.000 ευρώ κατά προσέγγιση καλύπτονται από τον φορέα ‘’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’, χωρίς άλλη κρατική ενίσχυση ή από ιδιωτικό φορέα. 

Ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου έκανε ο Νίκος Σηφουνάκης στους τουριστικούς πράκτορες, ζητώντας την στήριξή τους

Ο κ. Σηφουνάκης ξενάγησε τους παρευρισκόμενους σε όλους τους χώρους του Μουσείου, μεταξύ των οποίων το μηχανοστάσιο, οι λαδαποθήκες, η αίθουσα εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας παράλληλα τα εκθέματα σε καθένα από αυτούς και δεχόμενος ερωτήσεις. 

«Το Μουσείο κάνει μια καινούργια προσπάθεια επανεκκίνησης. Το έργο της ανακαίνισης, αν και διήρκεσε αρκετά, ήταν αναγκαίο. Πλέον για τα επόμενα πενήντα χρόνια είμαι σε θέση να πω ότι το Μουσείο δεν θα χρειαστεί κάποια παρέμβαση», δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ ευχαρίστησε τους τουριστικούς πράκτορες για την ανταπόκριση στο κάλεσμά του, καθώς και τον πρόεδρο της ΕΤΑΛ, Αναστάσιο Περιμένη.

Εκ μέρους των τουριστικών πρακτόρων ο πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το Μουσείο είναι ανανεωμένο, πιο φρέσκο. Ο επισκέπτης που έρχεται εδώ μέσα σε σύντομο χρόνο, και με ευχάριστο τρόπο, μαθαίνει πολλά για την παραγωγή του ελαιολάδου. Εμείς ως τουριστικοί πράκτορες θα το εντάξουμε στα προγράμματά μας, και πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση. Μάλιστα είναι και μια πολύ καλή περίοδος τώρα, με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος που παρατηρείται», σημείωσε ο ίδιος. 

spot_img

More articles

spot_img