“Από δυο χωριά, χωριάτες” για την λευκή νύχτα

Spread the love


Την ώρα που ο Εμπορικός Σύλλογος έσπευσε και με νέα επίσημη ανακοίνωσή του να προβάλει την Λευκή νύχτα αύριο Τρίτη, που αναμένεται κοσμοσυρροή στην Ερμού, το Εργατικό Κέντρο μέσω του Σωματείου Επισιτισμού τάσσεται κατά αυτών των πρωτοβουλιών επισημαίνοντας ότι παραβιάζουν το ωράριο των εργαζομένων. Ουσιαστικά το Σωματείο Επισιτισμού, το οποίο δεν έχει άμεση σχέση με την Λευκή νύχτα, καλεί τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα να μην δεχτούν να εργαστούν υπερωριακά, ενώ ξεσπά βγάζοντας τα δικά του προβλήματα προς τα έξω, καθώς φαίνεται ότι στην εστίαση – σύμφωνα με τις περιγραφές του Σωματείου – οι συνθήκες για το προσωπικό είναι εξαιρετικά επώδυνες.

 

Η Λευκή Νύχτα

Η αυριανή Λευκή νύχτα που θα περιλαμβάνει κεράσματα, happening, djs και συγκροτήματα κατά μήκος της οδού Ερμού έχει ως συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια, που χρηματοδότησε τον Εμπορικό Σύλλογο για να μπορέσει να ανταποκριθεί, καθώς και την υποστήριξη του Δήμου Μυτιλήνης. Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννης Μουτζούρης «προσπαθούμε για ένα απόγευμα να δημιουργήσουμε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, μια γιορτή καλοκαιριού ώστε κατά κάποιο τρόπο να έρθει κόσμος στην αγορά, να μιλήσουμε, να διασκεδάσουμε μαζί, να γίνει ένα μεγάλο πάρτι. Τα περισσότερα μαγαζιά, οι συνάδελφοι έμποροι έχουμε οικογενειακές σχέσεις με το προσωπικό μας και χαιρόμαστε όλοι γι’ αυτήν την κατάσταση που δημιουργείται στην Ερμού μία φορά το χρόνο, σε τελική ανάλυση. Υπ’ αυτή την έννοια δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί κάποιοι εκφράζουν ενόχληση. Εδώ στη Λέσβο δεν είμαστε οι μεγάλες πολυεθνικές, είναι μικρές επιχειρήσεις και με αυτή τη γιορτή θα δώσουμε μια διαφορετική νότα στην Ερμού σε περίοδο τουρισμού», είπε ο κ. Μουτζούρης. 

Την ίδια ώρα το Σωματείο Επισιτισμού ξεσπά για τα προβλήματα στον κλάδο εκφράζοντας την αντίθεσή του στις γιορτές αγοράς και σημειώνοντας: «Με πρόσχημα την «τόνωση της αγοράς», οι Εμπορικοί Σύλλογοι παίρνουν απόφαση να κρατήσουν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα, βάζοντας μουσική και κερνώντας φαΐ και ποτό τον κόσμο, μήπως και βγει κανείς για ψώνια

Βέβαια εκεί που είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, οι τιμές στο ρεύμα, το νερό και τα καύσιμα και η ακρίβεια στα βασικά είδη κατανάλωσης είναι λογικό τα μαγαζιά να ψάχνουν πελάτες με το κιάλι…

Νομίζουν λοιπόν ότι με τέτοιες εκδηλώσεις θα αλλάξουν την κατάσταση, λες και αυτό που λείπει από τον κόσμο είναι η διάθεση και όχι τα χρήματα. 

Και όλο αυτό γίνεται στις πλάτες του μικρού επαγγελματία που κρατάει το μαγαζί μόνος του ή με την οικογένειά του, αλλά και των υπαλλήλων της αγοράς που θα φάνε άλλη μια μέρα του χρόνου πίσω από τις βιτρίνες, μέχρι τα μεσάνυχτα. 

Μιλάμε για τους ανθρώπους που έχουν όλα κι όλα τρία απογεύματα και μια Κυριακή την εβδομάδα για να ξεκουραστούν αφού δουλεύουν 6ήμερο με σπαστό ωράριο, ενώ οι Κυριακάτικες αργίες όλο και λιγοστεύουν. 

Λένε κάποιοι: «Σιγά μωρέ δεν έγινε και κάτι, μια μέρα θα δουλέψουν παραπάνω και θα πληρωθούν υπερωρία». Καλοπροαίρετα απαντάμε λοιπόν, ότι το πρόβλημα δεν είναι η μια μέρα από μόνη της, αλλά το ότι πάει να γίνει συνήθεια σε όλους τους κλάδους η κατάργηση του σταθερού ωραρίου, οι βάρδιες λάστιχο, η 6ήμερη και 7ήμερη εργασία», τονίζει μεταξύ άλλων το Σωματείο. 

Και συνεχίζει: «Αφήστε μας να ξέρουμε καλύτερα, γιατί για εμάς που εργαζόμαστε στον επισιτισμό κάθε μέρα είναι και μία «λευκή νύχτα». 

Είμαστε οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που δεν ξέρουμε τι πάει να πει 5ήμερο, αφού ο κανόνας πλέον στον κλάδο είναι 6ήμερη ή και 7ήμερη εργασία ειδικά στη σεζόν.

Δεν ξέρουμε τι πάει να πει αργία και άδεια, μας φωνάζουν να δουλέψουμε κι όταν είμαστε άρρωστοι, ενώ ακόμα και στο ρεπό ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να χτυπήσει το τηλέφωνό μας γιατί «έπεσε δουλειά».

Είμαστε οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που δεν ξέρουμε τι πάει να πει σταθερό 8ωρο, αφού οι περισσότεροι δουλεύουμε κάθε μέρα και άλλη βάρδια, που μπορεί να είναι 6 ώρες, αλλά αν μας χρειαστεί το μαγαζί να γίνουν 8 ή 10 ή «όσο πάει», με ζέστη, με ήλιο, με κρύο.

Που δουλεύουμε σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, πολλές φορές «μαύρα» και με εξευτελιστικά μεροκάματα που μπορεί να μην τα πάρουμε στην ώρα μας γιατί μας ζητάνε να «βάλουμε πλάτη επειδή οι εποχές είναι δύσκολες»», αναφέρουν μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι  απειλούνται να επιστρέψουν τα δώρα των Χριστουγέννων, το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας, ενώ όλο και περισσότερες καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, ακόμα και γνωστά με μεγάλη ιστορία στην πόλη, ζητούν από το προσωπικό να δουλέψουν με μπλοκάκι, να φαίνονται σαν «συνεργάτες» για να μην έχουν καμία υποχρέωση απέναντί τους, που τους χρωστούν μεροκάματα, μισθούς και ένσημα μηνών. 

«Εμείς λοιπόν, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που ετοιμάζουν ή σερβίρουν τις παραγγελίες, που κάνουν λάντζα ή διανομή, που ψήνουμε και τηγανίζουμε σε υψηλές θερμοκρασίες, ζούμε στο πετσί μας κάθε μέρα τις «λευκές νύχτες»», σημειώνουν καταλήγοντας.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση