Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

“Δουλειές του ποδαριού” με το Σάρλιτζα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μετά από καιρό συγκροτήθηκε και συνεδρίασε η Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και η Αρχαιολογία και ο ΕΦΚΑ και συστάθηκε για την αξιοποίηση του ξενοδοχείου Σάρλιτζα Παλλάς από τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, τα τελευταία χρόνια, σπάνια όμως συνεδρίασε και ασχολήθηκε. Από τους εκλεγμένους συμμετέχουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Στρατής Κυρατζής και Παναγιώτης Προβέτζας

Η Επιτροπή συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα όπου έγινε ενημέρωση για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε και ολοκληρώνει η Περιφέρεια, καθώς και για το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την εκμετάλλευση και την ανάδειξη των παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων σε συνάρτηση με τις θερμές πηγές. Εκτός από την εταιρεία Κούσκος που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στο παρελθόν, στη συνεδρίαση της επιτροπής αναφέρθηκε ότι έχει βολιδοσκοπήσει την Περιφέρεια και μία εταιρεία από την Ολλανδία, που δηλώνει διατεθειμένη να δαπανήσει μεγάλα κεφάλαια για την ανάδειξη του παλιού ξενοδοχείου.  

«Πού πάτε με 18 χρόνια;» 

Ωστόσο καίρια ήταν η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της αντιπολίτευσης, Στρατή Κυρατζή, ο οποίος επεσήμανε στον Περιφερειάρχη που προεδρεύει ότι η εκχώρηση που έγινε επί Περιφερειακής Αρχής Χριστιάνας Καλογήρου από το ασφαλιστικό ταμείο των υγειονομικών (ΤΣΑΥ)  είναι για 25 χρόνια, εκ των οποίων έχουν απομείνει λιγότερα από 20 καθώς οι υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών στην προγραμματική σύμβαση μπήκαν το 2016, ενώ μέχρι σήμερα πλην του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Πάνω σε αυτή τη βάση συμφωνήθηκε η Περιφέρεια να απευθυνθεί στον ΕΦΚΑ πλέον όπου έχει συγχωνευτεί και το ταμείο των υγειονομικών και να υποβάλει αίτημα για διεύρυνση του χρονικού πλαισίου της εκμετάλλευσης στα 50 χρόνια. 

Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα αναμένεται να απασχολήσει μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου το σώμα θα κληθεί να επικυρώσει απόφαση για επέκταση του χρονικού πλαισίου, με την προϋπόθεση ότι το αίτημα αυτό της Περιφέρειας θα το δεχτεί και η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Πάντως αν δεν ήταν και η Περιφέρεια μέχρι τώρα να προχωρήσει σε κάποιες εργασίες προστασίας του κτιρίου, το Σάρλιτζα  στα επόμενα χρόνια θα είχε καταρρεύσει, οπότε επί της ουσίας συμφέρει και τον ΕΦΚΑ η συνεργασία με την Περιφέρεια για να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτό το περιουσιακό του στοιχείο.

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Στρατής Κυρατζής, τόνισε ότι «θεωρώ πως είναι άνευ ουσίας το να συζητάμε για την αξιοποίηση του Σάρλιτζα όταν η Περιφέρεια δεν έχει προχωρήσει στην επέκταση του χρονικού πλαισίου της συνεργασίας με τον ΕΦΚΑ για εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων. Δεν πρόκειται να βρεθεί επενδυτής να βάλει τα λεφτά του έχοντας όχι 25 αλλά λιγότερα χρόνια, καθώς η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2016. Έχουν περάσει δηλαδή ήδη σχεδόν 7 χρόνια. Προκειμένου να προσελκύσει η Περιφέρεια, όπως επικαλείται, επενδυτές, θα πρέπει να έχει ένα χρονικό διάστημα εκμετάλλευσης του ακινήτου αρκετών δεκαετιών. Θα έλεγα 50 τουλάχιστον χρόνια, αν όχι και περισσότερο και γι’ αυτό το λόγο σε ό,τι με αφορά στην τοποθέτησή μου ζήτησα άμεσα να διευθετηθεί αυτό το θέμα και μετά να συζητήσουμε για τα υπόλοιπα. Κατά την άποψή μου η Περιφερειακή Αρχή έπρεπε πρώτα να ξεκινήσει από αυτό και μετά να προχωρήσει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και όλα τα άλλα, καθώς αν δεν εξασφαλιστεί η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου με το οποίο έχει εκχωρηθεί η εκμετάλλευση του Σάρλιτζα, αν δηλαδή δεν επεκταθεί η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με τον ΕΦΚΑ, τότε δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα», είπε ο κ. Κυρατζής.

Πάντως η Περιφέρεια θα μπορούσε να είχε ορατά αποτελέσματα για την αξιοποίηση του Σάρλιτζα καθώς εδώ και 2,5 χρόνια τουλάχιστον η εταιρεία Κούσκος κατέθεσε πρόταση και θα μπορούσε η Περιφερειακή Αρχή να είχε φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να εξετάσει και άλλες επενδυτικές προτάσεις προχωρώντας σε μελέτες για την αξιοποίηση και όχι σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, που ουσιαστικά έρχονται να πατρονάρουν τον κάθε επενδυτή για το πώς θα κάνει την επένδυσή του.

Να σημειωθεί ότι τη συνεδρίαση της επιτροπής για το Σάρλιτζα παρακολούθησαν και συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας Απόστολος Αλατζάς και ο νέος σύμβουλος του Περιφερειάρχη, Άρης Ελευθερίου.

spot_img

More articles

spot_img