Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

“Εφ’ όπλου λόγχη” το Εργατικό Κέντρο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε θέση «μάχης» βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο της Λέσβου για την συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου την οποία συντονίζουν Εργατικά Κέντρα και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς σε όλη τη χώρα, θέτοντας στην αιχμή του δόρατος τα ζητήματα της ακρίβειας και των αποδοχών των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί για την ερχόμενη Τετάρτη όλους τους φορείς του νησιού μας σε ανοιχτή σύσκεψη, στις 18:30, στην αίθουσα του παλιού Εργατικού Κέντρου, Κομνηνάκη 43, για το συντονισμό της κινητοποίησης, ενώ τονίζει πως οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα, που μένουν εδώ και χρόνια καθηλωμένα, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για την προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια, καθώς και η απαίτηση για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μερικοί από τους βασικούς άξονες στους οποίους τα σωματεία αναπτύσσουν τη δράση τους.

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι συνδικαλιστές έχουν ως ακολούθως: 

  • Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κανένας μισθός κάτω από 825 ευρώ. 
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και μόνιμα μειωμένο συντελεστή στο 50%, αποσυνδεδεμένο από το προσφυγικό. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ηλεκτρικό ρεύμα και πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένας πλειστηριασμός. 
  • Διαγραφή χρεών στους επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας. 
  • Μείωση των δημοτικών τελών για εργαζόμενους και επαγγελματίες. 
  • Προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη κενών στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 
  • Μέτρα πρόληψης για την υγεία, σε Πανεπιστήμιο και σχολεία.  
  • Δωρεάν παρκινγκ στο λιμάνι και όπου απαιτείται κάρτα ελεγχόμενης στάθμευσης.

«Τα ψίχουλα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι για γέλια», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο υπογραμμίζοντας ότι «δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δεν φτάνουν να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Ως εδώ! Ο λαός του νησιού δεν είναι θύμα!».

- Advertisement -

More articles

spot_img