Ως είδος υπό εξαφάνιση θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους δημόσιους και κυρίως ανοιχτούς αθλητικούς χώρους στη Μυτιλήνη, τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες χωρίς απαραίτητα να έχουν ενταχθεί σε κάποιο σύλλογο ή ακαδημία για να αθληθούν. Και αυτό καθώς οι ελάχιστοι χώροι που βρίσκονται στην πόλη χρησιμοποιούνται στο σύνολό τους από τα αθλητικά σωματεία, χωρίς να αφήνεται πρακτικά περιθώριο σε απλούς πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτούς.
Αφορμή για το ρεπορτάζ μας στάθηκε η επικοινωνία κατοίκου της Μυτιλήνης με τα «ΝΕΑ της Λέσβου», ο οποίος μας ανέφερε πως όταν πριν λίγες μέρες μπήκε με τον μικρό του γιο στο Δημοτικό Γήπεδο «Παναγιώτης Σαλταμάρας», στην περιοχή των Δικαστηρίων, συνάντησε την – όπως καταγγέλλει – κάπως επιθετική συμπεριφορά του υπεύθυνου υπαλλήλου, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ τον έδιωξε από το γήπεδο. «Την ώρα εκείνη έκανε προπόνηση κάποια ομάδα. Μπήκαμε σε συνεννόηση με τον προπονητή για να πάμε σε μια γωνιά του κόρνερ όπου δεν θα ενοχλούμε για να ανταλλάξουμε 2-3 πάσες με το παιδί, για να μην κάθεται μπροστά στην τηλεόραση στην τελική», σημειώνει χαρακτηριστικά ο γονιός, που όπως υποστηρίζει παρά το γεγονός ότι δεν ενοχλούσαν, ο υπάλληλος τους ζήτησε αρκετά έντονα να αποχωρήσουν καθώς υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού. Στη δε ερώτησή του ποιες μέρες και ώρες θα μπορούσε να πάει με το παιδί του στο γήπεδο και γιατί δεν μπορεί ελεύθερα να μπει εκεί, ο υπάλληλος φαίνεται να του απάντησε πως εκείνος είναι υπεύθυνος και ανοίγει ή κλείνει το γήπεδο όποτε θέλει.
«Το ζήτημα είναι πως αν δεν συμμετέχει το παιδί σε κάποια ακαδημία δεν υπάρχει χώρος άθλησης στην πόλη για να πάμε. Πρέπει να… πηδάμε κάγκελα για να αθληθούμε κάπου», δήλωσε ο γονιός, που σημείωσε πως έχει απευθυνθεί και στο ΝΠΔΔ Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης για να μάθει αν υπάρχουν εν τέλει χώροι άθλησης και ποιες είναι οι ώρες κοινού, που θα μπορούσαν οι πολίτες να τα χρησιμοποιήσουν. «Το ερώτημα είναι αν τα δημοτικά γήπεδα είναι πράγματι δημοτικά ή ιδιωτικά και χρησιμοποιούνται μόνο από συλλόγους», σχολιάζει.
«Δεν βγαίνει…»
Την ανεπάρκεια των χώρων άθλησης για τα σωματεία και τους πολίτες της Μυτιλήνης επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Πιττός. «Αυτή τη στιγμή το “Παναγιώτης Σαλταμάρας” το χρησιμοποιούν πρακτικά 16 διαφορετικές ομάδες, οι οποίες καλύπτουν όλο το πρόγραμμα. Λειτουργεί καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ πολλές φορές, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου».
Ο κ. Πιττός διευκρινίζει επίσης πως ο χώρος δεν αφήνεται ανοικτός εκτός του προκαθορισμένου προγράμματος ή αν σε συνεννόηση με τους συλλόγους προκύψει ανάγκη, καθώς με αυτόν τον τρόπο θέλουν να τον προφυλάξουν. «Μπαίνουν κάποιοι μέσα και κάνουν καταστροφές, κλειδώνουμε το γήπεδο για να το προστατέψουμε» αναφέρει, προσθέτοντας επίσης πως δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον προσωπικού για να ανοίγει ο χώρος, αλλά με επιτήρηση. «Δεν μπορούμε να απασχολούμε προσωπικό για 1-2 άτομα, που θα κάνουν απλά πασούλες» σημειώνει χαρακτηριστικά, προτρέποντας τους ενδιαφερόμενους είτε να χρησιμοποιήσουν για τρέξιμο το Δημοτικό Στάδιο της Μυτιλήνης, όπου δύο διάδρομοι του ταρτάν διατίθενται στο κοινό, είτε να εγγραφούν σε κάποια ακαδημία ή σύλλογο για ποδόσφαιρο ή άλλα αθλήματα.