Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

“Εισιτήριο” για ΟΛΟΥΣ στο Εξοικονομώ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Απίστευτη είναι η εξέλιξη που σημειώνεται αναφορικά με τους δικαιούχους του προγράμματος Εξοικονομώ του 2023, το οποίο μετά από μια μεγάλη παράταση που δόθηκε βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, με αρκετή καθυστέρηση ως προς την υλοποίησή του, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες την αύξηση του προϋπολογισμού σε επίπεδα που επαρκούν για την ένταξη όλων των δικαιούχων στο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι σε μια περίοδο κατά την οποία όσοι υπέβαλαν αιτήσεις περίμεναν την αξιολόγησή τους και να τους ανακοινωθεί αν εντάσσονται και ποιοι δεν εντάσσονται καθώς δεν θα επαρκούσαν τα χρήματα για όλους, τώρα αντιμετωπίζονται όλοι ως καταρχήν ενταγμένοι στο πρόγραμμα και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, στο τέλος της αξιολόγησης θα κριθούν δικαιούχοι και θα χρηματοδοτηθούν για να προχωρήσουν στις ενεργειακές παρεμβάσεις στα σπίτια τους.  

Σημαντικές είναι αυτές οι εξελίξεις και για την αγορά, καθώς το Εξοικονομώ αποτελεί τονωτική ένεση και για πολλά επαγγέλματα που έχουν σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση, όπως τα κουφώματα, στέγες, μονώσεις, θέρμανση και ψύξη και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που καλύπτονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η αργοπορία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην υλοποίηση του Εξοικονομώ 2023 «βγήκε σε καλό» για τους δικαιούχους, καθώς παίρνουν το εισιτήριο άπαντες, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθούν και μάλιστα με υψηλά ποσοστά.

Πρόκειται για 31.549 αιτήσεις πανελλαδικά που κατατέθηκαν έως και την 15η Νοεμβρίου 2023 και που λόγω του ενδιαφέροντος των νοικοκυριών, αυξάνεται ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος σε 422.105.074 ευρώ (από 300.000.000 ευρώ), ποσό που καλύπτει το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζουμε πως το Εξοικονομώ 2023 προβλέπει ιδιαίτερη μέριμνα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, τόσο με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων όσο και με την πρόβλεψη προϋπολογισμού αποκλειστικά γι’ αυτά.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θέτει ως βασικό στόχο την προώθηση της εθνικής και ενωσιακής ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό, συντελείται μέσω της αναβάθμισης της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες (πάνω από 30% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας).

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του “Εξοικονομώ 2023”, κατά 40% περίπου, καθώς καταγράφηκε εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον, από πλευράς νοικοκυριών, για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αξιοποιώντας διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καλύπτουμε το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Παράλληλα, δρομολογούμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες – που αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους – και για τις επιχειρήσεις, μέσω προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας, που πρόκειται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα».

Από τη μεριά της η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε ότι «ανταποκρινόμενοι στο σημαντικό ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2023”, αποφασίσαμε να εντάξουμε το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν, πάντα με τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με τον τρόπο αυτό την ελληνική οικογένεια στην κοινή μας προσπάθεια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που επιτυγχάνεται μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης και της εξοικονόμησης ενέργειας».

Ο Στρατής Μανωλακέλλης

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την αύξηση του προϋπολογισμού ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης, υπενθυμίζοντας την διεκδίκηση του φορέα που εκπροσωπεί και σε προηγούμενους κύκλους του προγράμματος για αύξηση του προϋπολογισμού και για την αντιμετώπιση των επιμέρους ζητημάτων.

 

spot_img

More articles

spot_img