Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

“Φόβος και τρόμος” τα ετοιμόρροπα!


  • “Έφυγαν” λαμαρίνες από τον παλιό Συνεταιρισμό της Πλαγιάς το Σαββατοκύριακο με τους θυελλώδεις νοτιάδες

“Τοίχο πόρτα” βρίσκουν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για τα ετοιμόρροπα κτίσματα σε όλη τη Λέσβο παρά τις, κατά καιρούς, δεσμεύσεις του κράτους και των Δήμων για την κατεδάφιση των επικίνδυνων οικημάτων, όπως προβλέπει η νομοθεσία για την δημόσια ασφάλεια. Μετά από σεισμούς και έντονα καιρικά φαινόμενα, το ζήτημα αυτό έρχεται στην επικαιρότητα, αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη δεν υπάρχει ο μηχανισμός, αλλά ούτε και οι οικονομικοί πόροι για να απαλλαγούν οι πολίτες από τον τεράστιο αυτό κίνδυνο. 

Όπως έχουμε επισημάνει κι άλλες φορές, μία από τις περιοχές όπου υπάρχουν τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίσματα είναι το Πλωμάρι και μάλιστα πέρυσι τον χειμώνα, ο Δήμος Μυτιλήνης αναγκάστηκε να κατεδαφίσει ένα χάλασμα στο κέντρο της κωμόπολης το οποίο έγερνε απειλητικά επί χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες ακόμη που πρέπει να ελεγχθούν και να κατεδαφιστούν άμεσα.

Εμφανείς οι φθορές στα κτίσματα του πρώην Συνεταιρισμού

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια και στην Πλαγιά και μάλιστα το Σαββατοκύριακο “έτρεμε το φυλλοκάρδι” των κατοίκων για την κακοκαιρία “Π” και την πιθανότητα να πέσουν στέγες, ξύλα και λαμαρίνες από παλιά κτίσματα, όπως του πρώην Συνεταιρισμού του χωριού. Και πράγματι αυτό συνέβη, με μια λαμαρίνα που “την πήρε και την σήκωσε” ο αέρας και προσγειώθηκε στο δρόμο όπου συχνάζουν τα παιδιά της γειτονιάς.

Το συγκρότημα, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 15 χρόνια και όπως φημολογείται έχει κατασχεθεί από Τραπεζικό Ίδρυμα λόγω χρεών. Πρόκειται για μικρά κτίσματα στις οροφές των οποίων είχαν τοποθετηθεί παλιότερα λαμαρίνες. Τα τελευταία χρόνια οι λαμαρίνες έχουν διαλυθεί από τον καιρό και πέφτουν στο έδαφος, μαζί με σοβάδες από τα κτίρια και παλιά, σάπια ξύλα. Από το σημείο αυτό περνούν καθημερινά τα παιδιά που πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο και τώρα που χειμωνιάζει οι γονείς τους, αλλά και γενικότερα οι κάτοικοι του χωριού φοβούνται ότι θα συμβεί σοβαρό ατύχημα. Πέρυσι, ο Δήμος Μυτιλήνης είχε υποσχεθεί ότι θα ελέγξει τα κτίρια και θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή είναι η εικόνα με τα λύματα μέσα στην Πλαγιά

Καμία λύση και με τα λύματα

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Πλαγιάς εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο χωριό λόγω των σπιτιών που δεν έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό. Το αποτέλεσμα είναι να τρέχουν λύματα μέσα στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία, προκαλώντας αφόρητη δυσοσμία και εγκυμονώντας κινδύνους για την δημόσια υγεία. Η ΔΕΥΑΛ είναι ενήμερη γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες τους.

Οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού κατασκευάστηκαν πριν από 20 περίπου χρόνια, ενώ μέχρι τότε τα λύματα οδηγούνταν σε 8 βόθρους, μέσω ενός αγωγού που διέσχιζε όλο το χωριό κάτω από τον ποταμό. Κατά την εκτέλεση του έργου, όπως έχει συμβεί σε όλες σχεδόν τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις, 40 περίπου σπίτια δεν συνδέθηκαν με το νέο δίκτυο, με συνέπεια να συνεχίζεται η λειτουργία του αγωγού προς τους βόθρους. Εκτός από το γεγονός ότι αυτό είναι παράνομο, με τα χρόνια ο αγωγός έχει φθαρεί σε όλο το μήκος του και πλέον δεν συγκρατεί τα λύματα, τα οποία ξεχειλίζουν μέσα στους δρόμους! 

Πέρυσι το χειμώνα ενημέρωσαν την Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και συνεργείο υπαλλήλων μετέβη στο χωριό για να διαπιστώσει το πρόβλημα. Στη συνέχεια, έγινε καταγραφή των σπιτιών που δεν έχουν συνδεθεί με τον βιολογικό και οι ιδιοκτήτες ειδοποιήθηκαν εγγράφως για να πράξουν τα νόμιμα και τα δέοντα. Οι ιδιοκτήτες ζήτησαν από την Επιχείρηση να μεριμνήσει για την κατασκευή των αναμονών έξω από τα σπίτια τους για να προχωρήσουν οι ίδιοι στην σύνδεση, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με την Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, η σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό αποτελεί ατομική ευθύνη του καθενός από την στιγμή που δεν έγινε μόλις κατασκευάστηκε το έργο. Όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν ενημερωθεί γι’ αυτή την υποχρέωση, καθώς και για τις συνέπειες που θα έχουν αν δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img