“Ισχύει απολύτως η απόφαση για κλείσιμο” τονίζει το Υπουργείο για το ΠΙΚΠΑ

Την αναβολή εφαρμογής της απόφασης για εκκένωση του καταυλισμού στις παιδικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη πανηγύριζαν ξέφρενα, χθες, εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε live μετάδοση. Όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή της η Οργάνωση «Αλληλεγγύη», «σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας ενημερωθήκαμε για την απόφαση αναβολής της εκκένωσης. Περιμένουμε και γραπτή επιβεβαίωση με περισσότερες πληροφορίες. Ο αγώνας δεν τελείωσε αλλά σήμερα γιορτάζουμε αυτή την πρώτη νίκη…» αναφέρουν χαρακτηριστικά «Ισχύει απολύτως η απόφαση για κλείσιμο στις 31 Οκτωβρίου» τονίζει το Υπουργείο Μετανάστευσης.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έχει ανακοινώσει σε όλους τους τόνους ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα κλείσει η δομή στο ΠΙΚΠΑ. Το ίδιο υπογράμμισε μάλιστα πρόσφατα ο Υπουργός, απαντώντας στην Ύπατη Αρμοστεία, λέγοντας ότι «δεν μπορεί οι πρόσφυγες να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να λειτουργούν κάποιες δομές”.
Η «αναβολή» που «πανηγύριζε» χθες η οργάνωση είχε να κάνει με την «αναστολή» της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας να επισπεύσει τις διαδικασίες κλεισίματος. Συγκεκριμένα από αρχές της εβδομάδας η ίδια η οργάνωση είχε κάνει γνωστό ότι το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε με έγγραφό της από την αστυνομία να προχωρήσει στις διαδικασίες εκκένωσης. Η διαδικασίες αυτές καθυστέρησαν τελικά, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο δυο εβδομάδων. Όπως όμως διαμηνύουν πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί θα τηρηθεί απολύτως και 31 Οκτωβρίου θα κλείσει η δομή.
«Έχουμε ξεκινήσει ήδη ενέργειες και προτεραιότητά μας είναι να μεταφερθούν οι ευάλωτοι από τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εκεί, στην Αθήνα. Αυτό θα γίνει άμεσα και η δομή μέχρι 31 Οκτωβρίου θα κλείσει» δηλώνουν κύκλοι του Υπουργείου Μετανάστευσης.
Εδώ και 8 χρόνια η δομή αυτή παραμένει και συνεχίζει να λειτουργεί στο χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων, παρά τις κατά καιρούς εκκλήσεις από τοπικούς φορείς, για εκκένωση του χώρου. Πριν λίγες ημέρες οι φορείς της εκπαίδευσης στη Λέσβο πρότειναν να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για τη στέγαση σχολείου της Μυτιλήνης, δεδομένου του μεγάλου προβλήματος σχολικής στέγης στην πόλη. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα φανεί τελικά αν οι νέες υποσχέσεις θα γίνουν πράξη ή αν θα καταφέρει η ΜΚΟ να «επιβάλλει» και πάλι την παρουσία της εκεί.