Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

“Καμπανάκι” από τους λογιστές για τις δηλώσεις 

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα στη φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τι να προσέξουν οι φορολογούμενοι 
  • Αναλυτικά από τους λογιστές ο οδικός χάρτης με τα ζητήματα που έχουν διευθετηθεί και όσα παραμένουν ακόμα ανεπίλυτα

Μπορεί φέτος το Υπουργείο Οικονομικών να κάνει λόγο για δυνατότητα άμεσης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, οι οποίοι να δουν τις δηλώσεις τους έτοιμες στο σύστημα και πατώντας απλά ένα κουμπί, χωρίς τη μεσολάβηση λογιστή, να τις οριστικοποιήσουν και να τις υποβάλουν, ωστόσο οι λογιστές της Λέσβου χτυπούν καμπανάκι και αυτό ισχύει και πανελλαδικά στους πολίτες να μην βιαστούν, καθώς μπορεί να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. 

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης «σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των δηλώσεων και στη Λέσβο υπάρχουν λάθη, τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν από τους λογιστές για να γίνει η υποβολή τους στο σύστημα». Και συνεχίζει: «Μπορεί το κράτος να μιλά για υποβολή με το πάτημα ενός κουπιού, ωστόσο αυτό που βλέπουμε εμείς σε συνεργασία με τους πελάτες μας είναι ότι υπάρχουν πολλά λάθη σε αυτές τις δηλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος βιαστεί και υποβάλλει τη δήλωσή του με το πάτημα ενός κουμπιού ενδεχομένως να μην αποφύγει κάποιες περιπέτειες ή σε κάθε περίπτωση να τις υποβάλει με λάθη που μπορεί να του προκαλέσουν προβλήματα».

Για πρώτη φορά φέτος η Ένωση Φοροτεχνικών Λέσβου παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της κατά τη διάρκεια της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από την Ομοσπονδία Φοροτεχνικών σε κεντρικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι τα όσα παρατηρεί η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών ταυτίζονται και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές της Λέσβου και μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τατάκης στα Νέα της Λέσβου: «Ενώ έχουμε επισημάνει μέσω της Ομοσπονδίας μας αυτά τα προβλήματα, δυστυχώς παρατηρούμε ότι μέχρι και σήμερα  (σ.σ. χθες) δεν έχουν ακόμα κάποια από αυτά διευθετηθεί από την Αθήνα και βρισκόμαστε εν αναμονή προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας».

Οι λογιστές κάνουν λόγο για σωρεία προβλημάτων κατά την φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2023, που τέθηκαν σε λειτουργία στις 25 Απριλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαΐου 2024 για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα), επισημαίνοντας ότι για ακόμη μία φορά οι λογιστές-φοροτεχνικοί αλλά κυρίως οι φορολογούμενοι βρίσκονται «στο ίδιο έργο θεατές».

Από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές είναι ότι αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Οι φορείς του Δημοσίου και οι τράπεζες υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Επίσης οι μηχανογραφικές εταιρείες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματά τους με τα νέα έντυπα φορολογίας, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών.

Οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί (μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 για τα φυσικά πρόσωπα και έως 28 Ιουνίου 2024 για τα νομικά πρόσωπα), είναι δύο μήνες λιγότεροι από όσους ο ίδιος ο νομοθέτης είχε προβλέψει (Ν.4172/2013).

Στην άτυπη ομάδα εργασίας καταγραφής προβλημάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, Χάρη Θεοχάρη, συμμετέχει και η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών με εκπροσώπους της και από την πλευρά του Υπουργείου και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη. Στην αυτοματοποιημένη ειδική εφαρμογή η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών έχει στείλει όσα θέματα έχει συλλέξει από τις Ενώσεις της και από συναδέλφους Λογιστές-Φοροτεχνικούς και η όλη εικόνα μέχρι σήμερα έχει ως ακολούθως:

✔ 26/4/2024: Δεν εκτυπώνονται τα εκκαθαριστικά (επιλύθηκε 27/4).

✔ 26/4/2024: Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (Επιλύθηκε 27/4).

✔ 26/4/2024: Δεν είχε ανεβεί το επίδομα παιδιού (επιλύθηκε 1/5).

✔ 26/4/2024: Η επιστρεπτέα στον 727 δεν συμπληρώθηκε (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

✔ 26/4/2024: Το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση αν δεν υποβάλλει πρώτα ο γονέας (επιλύθηκε 27/4).

✔ 26/4/2024: Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ για όλες τις τράπεζες).

✔ 29/4/2024: Δεν ανέβηκε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (Επιλύθηκε 13/5).

✔ 29/4/2024: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (Επιλύθηκε 2/5).

✔ 29/4/2024: Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

✔ 8/5/2024: Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

✔ 8/5/2024: Αναφέρθηκε ότι στον πίνακα 6 του Ε1, δεν μπορεί να δηλωθεί φορολογούμενος ως σκηνίτης (Επιλύθηκε 13/5).

✔ 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

✔ 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια -λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

✔ 9/5/2024: Αναφέρθηκε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ιδιωτών (χωρίς επαγγελματική δραστηριότητα) καταχωρείται χειρόγραφα στο Ε1 (προτάθηκε αν υπάρχει δυνατότητα να γίνεται αυτόματα η διαδικασία).

✔ 11/5/2024: Πρόβλημα Κωδικός 047 – 048 (σχετική με την μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος – περιοχές κάτω των 500 κατοίκων) – πιθανόν για άλλη μία φορά να λαμβάνει υπόψη την απογραφή του 2011 (Επιλύθηκε 13/05).

✔ 11/5/2024: Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών – αφορά γεωργικές επιχειρήσεις (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

✔ 13/5/2024: Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΚΟΜΑ).

Τέλος, υπάρχουν πολλά παράπονα ηλικιωμένων ατόμων που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img