“Κεραυνοί” Δεσπότη κατά παπά και παπαδιάς!

Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος
Spread the love


  • Αφαιρεί τα οφίκια του σταυρού και το επιγονάτιο ο Μητροπολίτης Ιάκωβος από γνωστό και σεβάσμιο κληρικό τοπικής ενορίας, ενώ η τιμωρία φτάνει και στην πρεσβυτέρα
  • Τι φέρεται να σημειώνει ο σεβασμιώτατος σε δύο επιστολές που έστειλε στον παπά και στην παπαδιά εδώ και λίγες ημέρες

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες για την τοπική αν όχι και την Ελλαδική Εκκλησία, Μητροπολίτης επιβάλλει ποινή εκτός από κληρικό και σε λαϊκό και εν προκειμένω στη σύζυγο του ιερέα, στην οποία μάλιστα καταλογίζει ευθύνη για τη στάση του κληρικού τον οποίο τιμωρεί ο σεβασμιώτατος. 

Πρόκειται για εφημέριο χωριού εντός των διοικητικών ορίων της Μητρόπολης Μυτιλήνης και στην οποία ο εφημέριος, αν και έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς από διάφορους εκκλησιαστικούς κύκλους «για κατήχηση» υπέρ του αντιεμβολιαστικού κινήματος εντός της τοπικής εκκλησίας, εντούτοις ο μητροπολίτης Ιάκωβος δεν έσπευσε να τον θέσει σε αργία λαμβάνοντας υπόψη το πιστοποιητικό νόσησής του, αυτό όμως δεν ήταν το μόνο. Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από τον Δεσπότη της Μυτιλήνης δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε η ηλικία του 68χρονου ιερέα, ούτε η προσφορά του στο δημογραφικό ζήτημα, καθώς είναι πατέρας πολύτεκνης οικογένειας. Το σπουδαιότερο όμως είναι ο τρόπος και η συνέπεια με τα οποία υπηρετεί την Εκκλησία του Χριστού και την Ορθοδοξία και προς τούτο δεν είναι τυχαίο ότι στην ενορία του βρίσκουν πνευματικό καταφύγιο πιστοί από όλες τις άκρες του νησιού μας, των οποίων είναι ο πνευματικός και τους εξομολογεί. Μάλιστα κάποιες φορές η παραμονή του ιερέα στο εξομολογητήριο λόγω της μεγάλης προσέλευσης πιστών διαρκεί μέχρι το βράδυ.

Μέχρι τον κορονοϊό

Όλα τα παραπάνω μέχρι το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό, οπότε ο ιερέας δεν προσαρμόστηκε στις κατευθύνσεις του Μητροπολίτη Μυτιλήνης και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εμβολιασμό δίχως εξαίρεση. Μάλιστα κατά καιρούς διάφορες πληροφορίες έφταναν στο γραφείο του σεβασμιώτατου ακόμα και για μη τήρηση των μέτρων πρόληψης  μέσα  στο ναό κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και φέρεται μάλιστα η πρεσβυτέρα να είχε ρόλο σ’ αυτό. Παρόλα αυτά ο κληρικός με πιστοποιητικό νόσησης συνεχίζει να λειτουργεί στην ενορία του, ωστόσο αυτή τη φορά αυτό για τον ίδιο θα έχει μεγάλο κόστος.

Οι δύο επιστολές του Δεσπότη

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις ημέρες της εορτής του Αγίου Δημητρίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης με δύο επιστολές του απευθύνεται τόσο στον ιερέα του όσο και στην Πρεσβυτέρα.  Στην πρώτη επιστολή απευθύνεται στον κληρικό και τον ενημερώνει ότι του αφαιρεί τα οφίκια του σταυρού και του επιγονάτιου,  καθώς και το δικαίωμα να εξομολογεί τους πιστούς. Τυπικά με αυτήν την τιμωρία ο ιερέας θα συνεχίσει να λειτουργεί στο ναό χωρίς όμως να φέρει το σταυρό και το επιγονάτιο και αυτό επί της ουσίας είναι μία σοβαρή ηθική τιμωρία, καθώς καθιστά έναν εφημέριο που είναι πρωτοπρεσβύτερος στον βαθμό ως τον τελευταίο και πιο χαμηλόβαθμο ιερέα της Λέσβου. Κι αν αυτό για έναν 68χρονο κληρικό συνιστά βαριά ηθική τιμωρία, τα χειρότερα περιλαμβάνονται στη δεύτερη – κατά πληροφορίες – επιστολή του σεβασμιώτατου η οποία απευθύνεται στην Πρεσβυτέρα. Μάλιστα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μητροπολίτης αναφέρει την Πρεσβυτέρα με το ονοματεπώνυμό της, δηλαδή δεν την αποκαλεί Πρεσβυτέρα, ανακοινώνοντας ότι επιβάλλει σε βάρος της το επιτίμιο της ακοινωνησίας για 3 χρόνια!!  Πρόκειται για βαριά τιμωρία, καθώς η παπαδιά σύμφωνα με την απόφαση του Δεσπότη δεν θα μπορεί να λάβει τη θεία κοινωνία, που είναι το μεγαλύτερο θείο δώρο για κάθε χριστιανό, για τα επόμενα 3 χρόνια. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι τόσο η ίδια όσο και ο εφημέριος του ναού είναι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο Θεό, μία τέτοια τιμωρία μοιάζει πραγματικά ασήκωτη για τους ίδιους.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο σεβασμιώτατος απευθύνεται με σκληρά λόγια στην Πρεσβυτέρα μιλώντας για «αήθη συμπεριφορά», καθώς της καταλογίζει ότι είναι εκείνη που επηρέασε τον εφημέριο σύζυγό της να μην εμβολιαστεί.

Η τιμωρία του Μητροπολίτη σε βάρος του κληρικού και της πρεσβυτέρας έχει διαρρεύσει (όχι από τη Μητρόπολη) σε ένα πολύ στενό κύκλο κληρικών, οι οποίοι φέρονται να έχουν επικοινωνήσει με τον εφημέριο δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Σύμφωνα με κάποιους κύκλους και αυτό το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, ο εφημέριος φέρεται να έχει δηλώσει σε οικείο πρόσωπο ότι δεν τον δυσαρεστεί η τιμωρία του όσο ο ιερός Χρυσόστομος έκλεισε τον κύκλο της επίγειας ζωής του στην εξορία. Σε πρακτικό ωστόσο επίπεδο κάποιες πληροφορίες φέρουν τον κληρικό να ετοιμάζεται να ζητήσει την συνταξιοδότησή του από την ενορία και αν αυτό συμβεί, άλλη μία ενορία της Λέσβου θα μείνει χωρίς εφημέριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα 5 ιερείς έχουν τιμωρηθεί από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης ή έχουν αναχωρήσει εκτός Λέσβου, σε ένδειξη συμπαράστασης αυτών που τιμωρήθηκαν αναζητώντας σε άλλες Μητροπόλεις – και γειτονικών νησιών, όπως στη Σάμο – ένα νέο ξεκίνημα.

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας εξάντλησε με πατρική αγάπη κάθε δυνατότητα να μεταπείσει τους ιερείς του να εμβολιαστούν, κυρίως για να μειώσουν τους κινδύνους να νοσήσουν οι ίδιοι και άρα να μεταδώσουν τον ιό στο ποίμνιο. Σε αυτή τη διαδρομή ο σεβασμιώτατος προχώρησε με αργά βήματα, ωστόσο τα μέτρα που έλαβε κατά των ιερέων που δεν εμβολιάστηκαν δεν στράφηκαν κατά όλων αυτών των περιπτώσεων. Και αυτό καθώς, όπως φαίνεται, ο Μητροπολίτης Ιάκωβος προσέγγισε την κάθε περίπτωση εξατομικευμένα και ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο εν λόγω κληρικός, ο οποίος αν και μη εμβολιασμένος συνεχίζει να λειτουργεί στην ενορία του. Ωστόσο η τιμωρία της αποκαθήλωσης μέσω του υποβιβασμού του που έχει τροφοδοτήσει συζητήσεις μεταξύ κληρικών, που ανέφεραν χθες ότι «ο Μητροπολίτης επιχειρεί με κανόνια να επιβάλει τους κανόνες», αλλά και η ακόμα χειρότερη τιμωρία με την επιστολή του σεβασμιώτατου προς την Πρεσβυτέρα, εκτός από σκληρή για την παρούσα χρονική συγκυρία ήταν και μη αναμενόμενη, καθώς τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν χαλαρώσει σε πολλά επίπεδα στη χώρα μας.

Υπ’ αυτήν την έννοια η επιβολή τιμωρίας στον κληρικό γεννά εύλογα ερωτηματικά για το ποιοι είναι οι λόγοι που ενδεχομένως οδήγησαν το Μητροπολίτη στο να πάρει και ο ίδιος κάποιες επώδυνες αποφάσεις και τι ήταν αυτό που τον επηρέασε να στραφεί και κατά της πρεσβυτέρας. Το τελευταίο ιδιαίτερα όταν – μετά την χαλάρωση των μέτρων κατά τη θερινή περίοδο και τώρα το φθινόπωρο – όλα έδειχναν ότι ο σεβασμιώτατος όσο τουλάχιστον ο κορονοϊός δεν βρίσκεται απέναντι στην κοινωνία μας τόσο απειλητικά όσο πέρυσι και πρόπερσι, δεν θα επέκτεινε το πλαίσιο των μέτρων και σε άλλους κληρικούς και οι περισσότεροι πίστευαν ότι το όλο θέμα είχε εξαντληθεί σε όσους ήδη τιμωρήθηκαν. Τελικά όμως όχι μόνο αυτό δεν συνέβη, καθώς άλλος ένας κληρικός και από τους πιο σεβάσμιους εντός των ορίων της Μητρόπολης Μυτιλήνης τιμωρήθηκε, ενώ αυτή τη φορά η τιμωρία του Δεσπότη επεκτείνεται και στην Πρεσβυτέρα και αυτό είναι αν όχι πρωτοφανές, τουλάχιστον σπάνιο για τα τοπικά δεδομένα τις τελευταίες δεκαετίες.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση