Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

“Κληρώνει” για Leader και Σχέδια Βελτίωσης

Προ των ευθυνών του έναντι της ακριτικής περιοχής μας αναμένεται να θέσουν αύριο τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, στην Αθήνα, όπου θα βρίσκονται ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου μαζί με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πανάγο Κουφέλο.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου αναμένεται να ζητήσουν από τον κ. Βορίδη την αύξηση του προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης στο Βόρειο Αιγαίο κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να ενταχθούν όλες οι υποβληθείσες επενδύσεις σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, καθώς επίσης και την αύξηση του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα Leader για τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνουμε πως  ενώ η ΕΤΑΛ έλαβε για τη Λέσβο πρόσφατα επιπλέον υπερδέσμευση 5,385 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο της δημόσιας δαπάνης για έργα ιδιωτικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται να ανέρχεται σε 9,6 εκατ. ευρώ (αύξηση της τάξης του 227,14% από τους πόρους της αρχικής προκήρυξης), το ποσό αυτό αρκεί για να χρηματοδοτηθούν 73 προτάσεις, ενώ μένουν ακάλυπτες  63 για τις οποίες απαιτούνται επιπλέον 7,9 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να βρεθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Αυτό είναι αναγκαίο να γίνει, δεδομένου ότι η Λέσβος λόγω των γνωστών ζητημάτων με το μεταναστευτικό βίωσε ένα παρατεταμένο διάστημα αποεπένδυσης και ως εκ τούτου η στήριξη των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με επιπλέον πόρους, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Αθήνα για να βοηθήσει ουσιαστικά τον τόπο μας.

 

Προσδοκίες

Η παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής κατά τη συνάντηση του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη δεν είναι τυχαία, καθώς ο  κ. Αθανασίου ανήκει στη λεγόμενη πτέρυγα των «σαμαρικών», όπως και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με τον οποίο έχουν πολύ καλή σχέση. Κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν ότι σε καμία περίπτωση η αντιπροσωπεία της Λέσβου δεν πρόκειται να φύγει με άδεια χέρια από την Αθήνα, κατέβαζαν όμως σημαντικά τον πήχη ως προς το αίτημα για τα 20 εκατομμύρια ευρώ στα Σχέδια Βελτίωσης, μιλώντας για ενίσχυση του προγράμματος ώστε να ενταχθούν οι επενδύσεις επιπλέον 100 έως 200 δικαιούχων με 3 – 4 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει ήδη αυξηθεί την περασμένη άνοιξη στα 46 εκατομμύρια ευρώ! 

Σημειωτέον ότι η διαδικασία των Σχεδίων Βελτίωσης βρίσκεται ακόμα στην εξέταση των ενστάσεων και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα 46 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού για το Βόρειο Αιγαίο έχουν δεσμευθεί 32 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον αριθμό των επενδύσεων που έχουν εγκριθεί, άρα το Υπουργείο κρατά στην άκρη 14 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει όσα Σχέδια δικαιωθούν με τις ενστάσεις!

Και για το πρόγραμμα Leader οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στην καλύτερη περίπτωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να ενισχύσει τον προϋπολογισμό κατά το ήμισυ σε σχέση με το ζητούμενο ποσό που απαιτείται για να χρηματοδοτηθούν οι 63 επενδύσεις, που είναι μεν επιλέξιμες αλλά δεν υπάρχουν πόροι επί του παρόντος για να προχωρήσουν. 

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων προσδοκούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σταθεί με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ακριτικό Βόρειο Αιγαίο, καθώς τόσο τα Σχέδια Βελτίωσης όσο και το πρόγραμμα Leader είναι οι μοναδικοί αναπτυξιακοί μοχλοί που έχει διαθέσιμους μπροστά του ο τόπος μας για να μπορέσει να ξεφύγει από τη στασιμότητα και να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς και η απασχόληση. Το αίτημα για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για μια περιοχή που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του μεταναστευτικού.