Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

“Με το ένα πόδι” εκτός Λέσβου για Κύπρο ο Μπαϊραμίδης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Η αδικαιολόγητη επιμονή της Κυβέρνησης σε μία περίοδο κατά την οποία έχουν ατονήσει οι εμβολιασμοί να συνεχίζει να έχει σε αναστολή χιλιάδες εργαζόμενους στο ΕΣΥ, που δεν επιθυμούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, μπορεί για άλλες περιοχές της Ελλάδας να μην προκαλέσει μεγάλη ζημιά καθώς με τη λήξη της αναστολής όλοι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, για τη Λέσβο όμως αυτό έχει μία ιδιαιτερότητα και ίσως να κοστίσει στον τόπο μας την απώλεια ενός σημαντικού επιστήμονα.  

Ο  μοναδικός γιατρός που βρίσκεται σε αναστολή από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι ο Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης. Ο επιστήμονας που ζήτησε να συναντήσει κατά την πρώτη του επίσκεψη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Μυτιλήνη ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις πανελλαδικές διαστάσεις που είχε πάρει το επίτευγμά του στα χειρουργεία με Bypass εγκεφάλου, σήμερα ουσιαστικά μοιάζει να εκδιώκεται από την επιμονή της κυβέρνησης στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς μόνο στους υγειονομικούς. 

Η πρωτοποριακή επέμβαση του κ. Μπαϊραμίδη για τα δεδομένα του επαρχιακού μας νοσοκομείου και με πενιχρά εκείνη την περίοδο μέσα στο Βοστάνειο, καθώς ο γιατρός χειρουργούσε με δανεικά εργαλεία, αποτέλεσε πανελλαδικό θέμα επικαιρότητας αναδεικνύοντας τον νευροχειρουργό ως έναν ικανό επιστήμονα, παρότι ο γιατρός μέχρι τώρα εκτός από τη συγκεκριμένη επέμβαση έχει κάνει δεκάδες άλλες δύσκολες επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και ένα χειρουργείο σε γυναίκα της τρίτης ηλικίας όταν όλοι οι άλλοι γιατροί στην Ελλάδα απέφευγαν αυτό το περιστατικό λόγω υψηλού ρίσκου. Λέγεται μάλιστα ότι για να αναλάβει το συγκεκριμένο χειρουργείο ο κ. Μπαϊραμίδης εκφράστηκε παράκληση από πολύ ψηλά, με στόχο τη διάσωση της ασθενούς.

Τώρα τον ξέχασαν

Σήμερα που τα φώτα από τις κάμερες και τα φωτογραφικά φλας έχουν σβήσει ο κύριος Μπαϊραμίδης, αν και πολύτεκνος, βρίσκεται 10 μήνες χωρίς εργασία με άλλους 30 περίπου υγειονομικούς της Λέσβου και αυτό πλέον τροφοδοτεί τον κίνδυνο ο γιατρός να αναγκαστεί να αναχωρήσει από τη Λέσβο για λόγους βιοπορισμού.  

Αν και η οικογένεια του γιατρού δεν απαντά στις ερωτήσεις μας αποφεύγοντας κάθε δημοσιότητα ιδιαίτερα ως προς το ποιες μπορεί να είναι οι επόμενες κινήσεις του γιατρού, ο κ.  Μπαϊραμίδης φέρεται να βρίσκεται αυτό το διάστημα εκτός Λέσβου και αν δεν βρίσκεται στην Αθήνα, τότε είναι πιθανό να βρίσκεται στην Κύπρο απ’ όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει δεχτεί πρόταση για εργασία. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η παρουσία του κ. Μπαϊραμίδη, όσο και η παρουσία του νευροχειρουργού Πέτρου Σουρτζή (που ταξίδευε και ο ίδιος για εκπαιδευτικούς λόγους στην Κύπρο) θωρακίζει τη Λέσβο έναντι των σοβαρών παθήσεων του εγκεφάλου που απαιτούν λεπτά χειρουργεία πέραν των έκτακτων συμβάντων, όπως είναι τα ανευρύσματα (ρήξη) και οι τραυματισμοί σε τροχαία ατυχήματα. 

Η πιθανή αναχώρηση του ενός από τους δύο γιατρούς για την Κύπρο θα στοιχίσει στην τοπική κοινωνία και στο Βοστάνειο που θα χάσει έναν ικανό νευροχειρουργό για τα δύσκολα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσία του νευροχειρουργού κ. Μπαϊραμίδη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης φέρνει στη Λέσβο ασθενείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που ζητούν να χειρουργηθούν στο Βοστάνειο. Ακόμα και τώρα πού βρίσκεται για παρατεταμένο διάστημα εκτός εργασιακού χώρου, η οικογένειά του συνεχίζει να δέχεται τηλεφωνήματα, ακόμα και επισκέψεις ασθενών που ζητούν να χειρουργηθούν από τον γιατρό.

Η αγορά της Κύπρου

 Η Κύπρος δεν είναι άγνωστη αγορά υπηρεσιών υγείας για γιατρούς της χώρας μας και της Λέσβου. Απεναντίας μάλιστα τόσο Έλληνες όσο και τουλάχιστον ένας Λέσβιος γιατρός τα τελευταία χρόνια (γόνος γνωστής οικογένειας της νότιας Λέσβου) έχουν μετοικήσει στη μεγαλόνησο, συνεργαζόμενοι με ιδιωτικά κέντρα ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε γιατρού, καθώς οι αμοιβές που προσφέρονται είναι υπερδιπλάσιες από αυτές στην Ελλάδα. 

Ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης από το ξέσπασμα του κορονοϊού και την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων υπηρέτησε με συνέπεια τη θέση του για μη υποχρεωτικό εμβολιασμό, χωρίς ο ίδιος να τάσσεται κατά των εμβολίων γενικώς, τουναντίον μάλιστα.  Η διαφωνία του γιατρού έχει να κάνει καθαρά και μόνο με τα εμβόλια που κυκλοφορούσαν για τον κορονοϊό, θεωρώντας ο ίδιος ότι είναι μικρό το διάστημα των δοκιμών για να χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά στο γενικό πληθυσμό και κυρίως αυτή η υποχρεωτικότητα να επιβάλλεται και σε όσους δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ο ίδιος, που είναι νέος χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Δέκα μήνες μετά την αναστολή στην οποία τέθηκαν ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του, περίπου 30 εργαζόμενοι για το ΕΣΥ, η πιθανότητα να χάσει η Λέσβος έναν γιατρό των ικανοτήτων του κ. Μπαϊραμίδη είναι πλέον τώρα ορατή περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Κι αν συμβεί αυτό θα είναι άδικο για τους κατοίκους του τόπου μας όταν θα βλέπουν τα επιτεύγματά του σε μία άλλη περιοχή, ενώ ο ίδιος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο βρισκόταν εδώ δίπλα μας στο Βοστάνειο.

Αυτό ενδεχομένως δείχνει και τους κινδύνους που τροφοδοτεί για ακριτικές περιοχές, όπως η Λέσβος, η εμμονή του Υπουργείου Υγείας στις αναστολές για το προσωπικό του ΕΣΥ. Όταν διαχρονικά οι διοικήσεις του νοσηλευτικού Ιδρύματος και οι τοπικοί φορείς αγωνίζονταν να εξασφαλίσει το Βοστάνειο μόνιμους νευροχειρουργούς εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, ώστε τελικά αυτό το άπιαστο όνειρο να γίνει πράξη επί προηγούμενης κυβέρνησης και διοικήτριας Άννας Ζερβού στο νοσοκομείο μας, είναι άδικο να χάσει ο τόπος ικανούς επιστήμονες και μάλιστα αυτό σε μία περίοδο μη υποχρεωτικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όλο το άλλο κομμάτι της κοινωνίας πλην των υγειονομικών.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στον τομέα της υγείας εφαρμόζεται σε ελάχιστα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ιταλία, η Γερμανία, καθώς στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν ισχύουν αναστολές εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται. Αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά εμβολιασμών στο εξωτερικό στους υγειονομικούς είναι πολύ υψηλά.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img