Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

“Μετωπική” Κύτελη – Μανωλακέλλη με φόντο τις Δημοτικές Εκλογές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Προσωπικές πολιτικές σκοπιμότητες καταλογίζει στον Πρόεδρο του Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ η Δημοτική Αρχή για την παρέμβασή του για το έργο της Αγίας Κυριακής
  • Πολιτική διολίσθηση χαρακτηρίζει ο κ. Μανωλακέλλης την επιλογή Κύτελη να απαντήσει επί προσωπικού

Τον δρόμο της ευθείας σύγκρουσης και μάλιστα επί προσωπικού επέλεξε η Δημοτική Αρχή στην απάντησή της στην παρέμβαση του Προέδρου του Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ, Στράτου Μανωλακέλλη, με την οποία υποστήριζε την τεχνική ακαταλληλότητα του σημείου της Αγίας Κυριακής για τη δημιουργία γηπέδων και κτιρίων, προτρέποντας τον Δήμο να επαναπροσεγγίσει το έργο, επιλέγοντας ενδεχομένως εναλλακτική περιοχή. Με μία σκληρή επιστολή, ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης ουσιαστικά ανεβάζει τους τόνους, κατηγορώντας τον κ. Μανωλακέλλη ότι επικαλείται ανακριβή στοιχεία με στόχο να εξυπηρετήσει δικές του σκοπιμότητες, με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου να… σηκώνει το γάντι για να αποκρούσει τους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής, καλώντας την να επανέλθει σε «θεσμικό δρόμο», σε μια σύγκρουση με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, που ξεκινά με αφορμή το ένα έργο, αλλά έχει σαν φόντο τις Δημοτικές Εκλογές.

 

«Για προσωπική προβολή»

Στην ανακοίνωσή της, η Δημοτική Αρχή κατηγορεί τον κ. Μανωλακέλλη ότι με την παρέμβασή του απαξιώνει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τους συναδέλφους του μηχανικούς και κινδυνολογεί για να μην υλοποιηθεί το έργο, καθώς υποστηρίζει πως αμφισβητεί τις μελέτες που εκπόνησαν οι συνάδελφοί του τα δύο τελευταία χρόνια για το συγκεκριμένο έργο, ενώ χαρακτηρίζει ανακριβή τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Μανωλακέλλης, όπως για παράδειγμα περί σαθρότητας του εδάφους, όταν ο σχεδιασμός αφορά για παράδειγμα τη δημιουργία κτιρίων σε βραχώδες έδαφος.

Επισημαίνει ότι ως Πρόεδρος του ΤΕΕ δεν εξέφρασε νωρίτερα κάποια ένσταση ή προβληματισμό γι’ αυτό, αλλά επιλέγει να το κάνει τώρα που ο Δήμος έχει λάβει σχετική προέγκριση και έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, ενώ υποστηρίζει πως οι παρεμβάσεις του δεν προέρχονται από συλλογικές αποφάσεις του οργάνου που εκπροσωπεί για προσωπική προβολή, αναφέροντας την περίπτωση του παλιού Κολυμβητηρίου, όπου ο κ. Μανωλακέλλης υποστήριξε την κατεδάφισή του.

«Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους συνδημότες μας ότι σε πείσμα των σκοπιμοτήτων σας, που προφανώς υποκρύπτονται με όσα ισχυρίζεστε στην επιστολή σας, το έργο θα υλοποιηθεί στο χώρο αυτό των 45 στρεμμάτων και θα γίνει υπόδειγμα για όλη την Ελλάδα ως χώρος αναψυχής και άθλησης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «απειλώντας» πως θα απευθυνθεί και στην Κεντρική Διοίκηση του ΤΕΕ «γιατί δεν νοείται ένας περιφερειακός συλλογικός φορέας «να παίζει παιχνίδια» με την υπογραφή του προέδρου και το λογότυπό του σε βάρος της Δημοτικής μας Αρχής».

 

«Ιδού η Ρόδος»

Το ότι δεν μπορεί να διακρίνει μια θεσμική επιστολή από μια επιστολή που στοχεύει σε μικροπολιτικά παιχνίδια σχολιάζει ο κ. Μανωλακέλλης για τη Δημοτική Αρχή, διευκρινίζοντας πως με την παρέμβασή του εκπροσωπούσε τη ΔΕ του ΤΕΕ ΒΑ. Σε απάντησή του επισημαίνει ότι παρά τους ισχυρισμούς της, η Δημοτική Αρχή δεν έχει λάβει την προέγκριση δημοπράτησης, καθώς δεν έχει εκδώσει ακόμη την απαιτούμενη οικοδομική άδεια. Τονίζει, επίσης, πως η παρέμβαση του Π.Τ. του ΤΕΕ δεν αφορούσε το έργο συνολικά αλλά αναφέρθηκε στα γήπεδα και στα κτίρια, σχολιάζοντας και την επισήμανση για κατασκευή κτιρίων σε βραχώδες έδαφος παραθέτοντας το διάγραμμα της προτεινόμενης θέσης του έργου που τη διαψεύδει.

Ο κ. Μανωλακέλλης δεν άφησε αναπάντητη ούτε την αιχμή για το παλιό κολυμβητήριο, διερωτώμενος για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει η εξαγγελία της Δημοτικής Αρχής για να γίνει Παλαί ντε Σπορ, υποστηρίζοντας πως ως περιφερειακό τμήμα δικαιώνονται όταν από την αρχή έθεταν ζήτημα νομοθετικών αγκυλώσεων για τη συγκεκριμένη πρόταση. Επισημαίνει δε πως όλα αυτά συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΠΤ του ΒΑ, χαρακτηρίζοντας πολιτική διολίσθηση την προσωπική επίθεση εναντίον του.

«Σας καλώ να επανέλθετε στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης και να απαντάτε σε κάθε θεσμική κριτική του έργου σας με σοβαρότητα και ειλικρινή αισθήματα προς το συμφέρον της πόλης», σημειώνει στο κλείσιμο της απάντησής του ο κ. Μανωλακέλλης, απαντώντας και στην κατηγορία περί προσβολής των συναδέλφων του. «Όλοι γνωρίζουμε πού είχε ανατεθεί η εν λόγω μελέτη. Στην επιστολή σας αναφέρετε ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενες από το νόμο μελέτες. Σας καλώ λοιπόν να τις δημοσιοποιήσετε υπογεγραμμένες. Ιδού η Ρόδος…», τονίζει απαντώντας και στην «απειλή» περί αναφοράς στην κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ, αναφέροντας πως η θέση του είναι εκλόγιμη. «Οι συνάδελφοι, μέλη του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου με έχουν εκλέξει για 3η συνεχόμενη φορά Πρόεδρο, και είναι τιμή μου να υπηρετώ το Τμήμα και να τους εκπροσωπώ, και αυτό είναι η απάντησή μου ‘’στις σκοπιμότητες’’ που μου προσάπτετε», δηλώνει.

 

Πίσω από τη σύγκρουση

Προφανώς η τακτική που αποφάσισε να ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή στον χειρισμό του συγκεκριμένου ζητήματος ξεκινά από το ότι βλέπει τον κ. Μανωλακέλλη περισσότερο ως εν δυνάμει πολιτικό αντίπαλο, παρά ως εκπρόσωπο ενός θεσμικού φορέα. Και αυτό με δεδομένο ότι ο τελευταίος φέρεται να ασχολείται με τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης στις επόμενες εκλογές είτε ως επικεφαλής, είτε συμμετέχοντας σε ψηφοδέλτιο που θα τεθεί απέναντι από τον Στρατή Κύτελη. 

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι τις ημέρες της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Λέσβου, και παρά το γεγονός ότι ο κ. Μανωλακέλλης μετατέθηκε στο νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου, βοήθησε εκείνον της Μυτιλήνης, κάνοντας μάλιστα τις στατικές μελέτες του νέου κολυμβητηρίου στα Θέμα, του βιολογικού της νότιας πόλης της Μυτιλήνης (την οποία παρέδωσε πριν ένα μήνα μόλις), ακόμη και του γεφυριού του Παλαιόκηπου. Είναι επιπλέον μέλος και της επιτροπής που δημιουργήθηκε όπου συμβουλεύει και βοηθά τον Δήμο για το ζήτημα του κτηματολογίου, και έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν και σε ποιο βαθμό θα συνεχιστεί αυτού του είδους η συνεργασία ή αν θα επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις, μετά από αυτή τη σύγκρουση.

- Advertisement -

More articles

spot_img