Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

“Μια απ’ τα ίδια” για τις σχολικές καθαρίστριες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Για τρεις ώρες ημερησίως θα εργάζεται η πλειοψηφία τους

Ελάχιστες είναι οι αλλαγές, που θα ισχύουν για τις σχολικές καθαρίστριες την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει με το πλαίσιο που λίγο-πολύ ίσχυε στο τέλος της προηγούμενης, και το οποίο αποτελούσε μικροβελτίωση μιας γενικότερα προβληματικής κατάστασης. Και αυτό, καθώς όπως φέτος έτσι και του χρόνου, η πλειοψηφία των καθαριστριών θα κληθεί να δουλέψει τρίωρα, μέσα στα οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε ένα αρκετά δύσκολο και απαιτητικό έργο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Δήμος Μυτιλήνης καλείται να καθορίσει τον αριθμό των ατόμων που θα απασχοληθούν, όπως και το σύνολο των ημερήσιων εργατοωρών, θέτοντας όμως και ανώτατα όρια. Αυτά για τη Μυτιλήνη είναι έως 102 άτομα και για 307 ώρες ημερήσιας εργασίας, κάτι που μεταφράζεται σε έως 3 ώρες εργασίας για καθεμία από τις σχολικές καθαρίστριες. 

Το τελευταίο όμως, είχε δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα την περσινή χρονιά, καθώς αφενός μεν οι 3 ώρες ημερησίως δεν επαρκούσαν για να επιτελέσουν σωστά οι σχολικές καθαρίστριες το έργο τους, με αποτέλεσμα όπως έχουμε αναδείξει σε σχετικά ρεπορτάζ, με δική τους πρωτοβουλία να εργάζονται περισσότερες ώρες για να μπορέσουν να καθαρίσουν επαρκώς τα σχολεία, αφετέρου δε έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αποδοχών τους. 

Γι’ αυτόν τον λόγο από το ξεκίνημα κιόλας της χρονιάς, οι σχολικές καθαρίστριες είχαν ζητήσει την αύξηση των ημερήσιων ωρών εργασίας, αλλά για ένα μεγάλο διάστημα και ενώ γίνονταν μπαλάκι μεταξύ υπηρεσιών και διαφορετικών δεσμεύσεων δεν προχωρούσε τίποτα. Τον Ιανουάριο, υπήρξε μια απόφαση του Δήμου για αύξηση των ωρών εργασίας σε κάποιες έστω από αυτές, αλλά ακόμη κι αυτή καθυστέρησε σημαντικά να εφαρμοστεί και εν τέλει όσες καθαρίστριες προβλεπόταν απασχολήθηκαν για 5 ώρες ημερησίως για ένα μικρό σχετικά διάστημα πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις καλοκαιρινές διακοπές.

 

Του χρόνου

Επί της ουσίας ο Δήμος Μυτιλήνης εγκλωβίζεται στα όσα ορίζονται κεντρικά από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έστω και έτσι, όμως, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πριν από λίγες ημέρες, θα προσληφθεί το σύνολο του αριθμού καθαριστριών που επιτρέπεται από το Υπουργείο, αλλά για κάποιες από αυτές οι ώρες εργασίας θα είναι περισσότερες. 

Ειδικότερα, για του χρόνου ο Δήμος θα προσλάβει 102 καθαρίστριες, από τις οποίες οι 15 θα εργάζονται 6,5 ώρες ημερησίως και οι υπόλοιπες για 3 ώρες καθημερινά. Αυτό, όμως, σημαίνει πως το σύνολο των ωρών εργασίας κάθε μέρα φτάνει τις 358,5, οπότε τις 307 θα τις καλύπτει το Υπουργείο Εσωτερικών και τις υπόλοιπες (51,5) – που μεταφράζονται σε περίπου 11.250 ευρώ μηνιαίως – θα τις καλύψει ο Δήμος Μυτιλήνης με ίδιους πόρους και με τις σχετικές τροποποιήσεις προϋπολογισμού.

Φανταζόμαστε, δηλαδή, πως ο Δήμος θα προχωρήσει σε μια κατανομή των καθαριστριών με τρόπο ώστε σε μεγάλες σχολικές μονάδες να απασχολούνται για περισσότερες ώρες, για να διασφαλίζεται ο σωστός καθαρισμός, μένει να δούμε όμως αν αυτό είναι ένα μοντέλο, που θα αποδειχθεί όντως αποτελεσματικό.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img