Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

“Μνήμη Μικράς Ασίας” στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη Μικράς Ασίας» πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Αναγνωστηρίου Αγιάσου το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022). Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία με θέμα «Μικρασιατική Καταστροφή: το πριν και το μετά» (Εθνοκάθαρση-Προσφυγιά), με ομιλητή τον Βασίλη Κωμαΐτη, καθηγητή, ιστορικό και συγγραφέα.

Ο καθηγητής Βασίλης Κωμαΐτης, η Στρατούλα Μουτζουρέλλη- Κωμαΐτου και η μαθήτρια Ιωάννα Χαρ. Κουμαρού

Το πρόγραμμα είχε επίσης ανάγνωση αποσπασμάτων λογοτεχνικών κειμένων. Συγκεκριμένα η Στρατούλα Μουτζουρέλλη-Κωμαΐτου διάβασε το απόσπασμα «Η Νιόβη θρηνούσε για την Μικρά Ασία» του Erbil Pervin, ενώ η μαθήτρια Ιωάννα Χαρ. Κουμαρού διάβασε το απόσπασμα «Οι νεκροί περιμένουν» της Διδώς Σωτηρίου.

Τα σαντούρια έπαιξαν μαθητές της Αγιάσου ενώ τραγούδησε ο Ισίδωρος Παπαγεωργίου

Την εκδήλωση «έντυσαν» με τις μελωδίες τους τα σαντούρια της Αγιάσου και ο Ισίδωρος Παπαγεωργίου παίζοντας τραγούδια και σκοπούς. 

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κωμαΐτης, μεταξύ άλλων, έκανε την παρατήρηση ότι «στις εκλογές που έγιναν το 1920, ο μεγάλος ηγέτης Ελευθέριος Βενιζέλος, που είχε ήδη τριπλασιάσει την Ελλάδα, καταψηφίστηκε από το εκλογικό σώμα και δεν βγήκε ούτε βουλευτής. Από κει και πέρα όλα ήταν θέμα χρόνου, αφού οι σύμμαχοι σιγά-σιγά έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, ενώ ο Κεμάλ σιγά-σιγά έγινε προνομιακός συνομιλητής τους». 

Η εκδήλωση άφησε πολύ καλές εντυπώσεις συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

spot_img

More articles

spot_img