Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

“Μπάχαλο” με την πληρωμή της επιδότησης

Μπάχαλο με την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε το μήνα που διανύουμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, ουσιαστικά πιέζει ασφυκτικά κατά κύριο λόγο τους νεοεισερχόμενους και νέους αγρότες στον κτηνοτροφικό τομέα, των οποίων οι βοσκότοποι περιορίζονται, ενώ δεν μπορούν να δηλώσουν και τα αρνιά, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα στο σύστημα για κάποιον που ξεκινούσε και έπρεπε να δείξει ζωικές μονάδες.  

Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί μία περικοπή της τάξης του 2%, που είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, χρήματα που επιστρέφονται στη συνέχεια, ενώ πάνω από 2,5% είναι περικοπές σε νέους αγρότες. Μέχρι χθες ακόμα αναλύονταν τα δεδομένα προκειμένου να μπορέσουμε εντός των ημερών να κάνουμε με υπευθυνότητα και εγκυρότητα κάποιες ασφαλείς εκτιμήσεις για την έκταση των περικοπών και κάποια παραδείγματα για τα ποσοστά ζημιάς που υφίστανται, κυρίως οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι.

 

Υπάρχει και η τελευταία πράξη του δράματος

Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή παίζεται η μία πράξη του δράματος καθώς υπάρχει και δεύτερη με την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να γίνει και η μεγάλη “σφαγή”, καθώς πλέον θα έχουμε την πλήρη προσαρμογή των δεδομένων της νέας ΚΥΑ στο σύνολο των ποσών που θα περιμένει να εισπράξει ο κάθε δικαιούχος. Το ακόμα χειρότερο, αυτές οι περικοπές που βλέπουμε τώρα στη Βασική Ενίσχυση θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό και την Εξισωτική Αποζημίωση που θα πληρωθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.  Με άλλα λόγια οι κτηνοτρόφοι κατά κύριο λόγο θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και να παίρνουν λιγότερα χρήματα από αυτά που εισέπρατταν μέχρι πέρυσι και που πιστεύουν ότι δικαιούνται. 

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στα Νέα της Λέσβου ο επικεφαλής της Γαία Επιχειρείν για το νησί μας, Στρατής Κεφάλας, σημειώνοντας ότι «ενώ θα έπρεπε να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της παρανομίας και των περιπτώσεων που απομυζούν Εθνικό απόθεμα και δημόσιες βοσκήσιμες εκτάσεις, το Υπουργείο προτίμησε 20 μέρες πριν τις πληρωμές να εκδώσει μία KΥA με οριζόντια μέτρα επί δικαίων και αδίκων. Πρόκειται για μέτρα που νομιμοποιούν σε ένα ποσοστό την παρανομία και τιμωρούν νέους αγρότες και νεοεισερχόμενους στην κτηνοτροφία που δεν έχουν παρανομήσει», είπε ο κ. Κεφάλας συνοψίζοντας σε πέντε γραμμές το τι έχει συμβεί με την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «κι όμως τα κατάφερε το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της ΝΔ: Η φετινή πληρωμή της προκαταβολής είναι χειρότερη και από την περσινή!», εκτιμώντας ότι η φετινή πληρωμή πανελλαδικά είναι μικρότερη κατά 63 εκατ. ευρώ, λείπει δηλαδή σχεδόν το 10% των χρημάτων που πιστώνονταν κάθε χρόνο στους λογαριασμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι και στη φετινή πληρωμή δεν υπάρχει διαφάνεια στα κριτήρια ελέγχου βάσει των οποίων “κόπηκαν” τα ποσά αυτά.