Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

“Μπουμ” στον τουρισμό από Τουρκία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ο δεύτερος καλύτερος Μάρτιος όλων των εποχών δείχνει τη δυναμική του τουρισμού από τη γείτονα χώρα προς την περιοχή μας
  • Τούρκους να δουν τα μάτια σας το τριήμερο 21, 22 και 23 Απριλίου

Ο δεύτερος καλύτερος Μάρτιος όλων των εποχών ήταν ο προηγούμενος μήνας για τον τουρισμό από Τουρκία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, καθώς ο μήνας έκλεισε με 616 επισκέπτες από τη γείτονα χώρα ξεπερνώντας σε αφίξεις και τους τουρίστες του 2019, που θεωρείται η καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα στον τουρισμό, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με εξαίρεση το 2017 που είχαν επισκεφθεί τη Λέσβο 791 άτομα.  

Συγκρίνοντας τον φετινό αριθμό του Μαρτίου με τα προηγούμενα χρόνια (εξαιρώντας το 2017)  βλέπουμε ότι η αύξηση στους Τούρκους τουρίστες ξεκινά από το 40% και φτάνει μέχρι και το 100% έως το 2015, ενώ αν πάμε ακόμα πιο πίσω η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη τώρα σε σχέση με το παρελθόν! 

Υπάρχει ωστόσο και μία σημαντική ποιοτική διαφορά που έχει να κάνει με τα εισοδήματα των τουριστών που ήρθαν κατά το 2022 και συνεχίζουν να έρχονται μέχρι τώρα σε σχέση με τα παρελθόντα έτη, καθώς τώρα πλέον έχουμε τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, που φτάνοντας στη Λέσβο μισθώνουν αυτοκίνητα, επισκέπτονται τα τοπικά καταστήματα και κάνουν αγορές σε ρούχα, καλλυντικά και προϊόντα διατροφής, ενώ κατά γενική ομολογία ενισχύουν επαγγέλματα και έχουν οικονομική άνεση. Κάτι που δεν έβλεπε κανείς στους Τούρκους του παρελθόντος που μπορεί να ήταν κατά κύριο λόγο δημόσιοι υπάλληλοι και γενικότερα τουρίστες των εισοδημάτων των δημόσιων υπαλλήλων της γείτονος χώρας, ήταν όμως “κουμπωμένοι” στις δαπάνες που έκαναν αναζητώντας οικονομικές διακοπές και εξόδους. 

Όπως εξηγεί ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος «οι τουρίστες που έρχονται από το 2022 στη Λέσβο, έχω ξαναπεί και άλλη φορά στην εφημερίδα σας, είναι εύποροι και ή έρχονται με δικά τους αυτοκίνητα ή πληρώνουν ταξί για τις μετακινήσεις ή ενοικιάζουν δικά τους. Έχουμε αναφορές από επαγγελματίες που κινούνται με Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι τώρα για πρώτη φορά έχουν τέτοιους πελάτες μετά από χρόνια, όπως μας λένε, και αυτό, αν θέλετε, δείχνει και την ποιοτική διαφορά των επισκεπτών που έχουμε από την Τουρκία σε σχέση με το παρελθόν.  Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, απεναντίας βλέποντας πόσο σημαντική τελικά είναι η ευκαιρία για τον τόπο από το τουριστικό ρεύμα της Τουρκίας, πρέπει να επενδύσουμε με κάθε τρόπο στη γειτονική αγορά για να προσελκύσουμε κόσμο». 

 

Τούρκους να δουν τα μάτια σας! 

Οι αφίξεις των Τούρκων αναμένονται φέτος αυξημένες σημαντικά και αυτό φαίνεται ήδη από τους πρώτους μήνες του 2023,  ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι θα είναι και Τούρκοι υψηλών εισοδημάτων το ρεύμα από απέναντι θα αποτελέσει μία ιδιαίτερα τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία. Η κοσμοσυρροή των Τούρκων στη Λέσβο θα ξεκινήσει σύντομα από τα μέσα της Λαμπροβδομάδας καθώς τελειώνει το ραμαζάνι και οι Τούρκοι θα βγουν μαζικά για εκδρομές και διακοπές. 

Οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι το τριήμερο 21, 22 και 23 Απριλίου, που είναι Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, η Λέσβος αναμένεται να ζήσει μεγάλες στιγμές ως προς τις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου «στις 20 Απριλίου περιμένουμε 1.000 άτομα και από κει και πέρα και τις επόμενες τρεις-τέσσερις ημέρες θα ακολουθήσουν αφίξεις από την Τουρκία. Όμως και τώρα το Σαββατοκύριακο έρχονται 200 άτομα». 

 

Τι γίνεται με τη βίζα;

Την ίδια ώρα όμως και ενώ έχουμε μπει στον Απρίλιο δεν έχει πέσει ούτε ένα “βότσαλο στη λίμνη” για τη δυνατότητα έκδοσης της βίζας στο Τελωνείο Μυτιλήνης για όσους Τούρκους θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία και έρχονται να εκδώσουν εδώ τη βίζα τους. Πρόκειται για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο έχει βοηθήσει τα μάλα στην ενίσχυση του ρεύματος από απέναντι και δεν εφαρμόζεται μόνο στη Λέσβο, αλλά και στη Χίο, τη Σάμο, τη Σύμη, την Κω, τη Ρόδο και το Καστελόριζο. 

Προκειμένου να δοθεί αυτή η δυνατότητα θα πρέπει προηγουμένως να υποβληθεί αίτημα από τη χώρα μας, καθώς είναι ευθύνη της Ελλάδας να εκδίδει εδώ τη βίζα, αν και πρέπει να πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι’ αυτό όμως θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και της Τουρκίας και παρότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω των ακροτήτων και των προκλήσεων από πλευράς τουρκικής Κυβέρνησης φαινόταν ότι για φέτος χάνεται η ευκαιρία, τελικά η αντιστροφή του κλίματος και η επίθεση φιλίας των κυβερνώντων γειτόνων μας στην Ελληνική Κυβέρνηση μετά το σεισμό, δείχνουν ότι το πιλοτικό πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και φέτος απρόσκοπτα. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες επί τούτου στο λιμάνι. Σημειωτέον, δε, ότι από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως θα πρέπει να γίνουν και οι προετοιμασίες για να αρχίσει να εκδίδεται η βίζα και το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν όλα αυτά όταν ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο μήνα της άνοιξης και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

 

Χάνεται το πλεονέκτημα της Πέτρας 

Την ίδια ώρα ως προς τις πύλες εισόδου, η Πέτρα φαίνεται να χάνει το πλεονέκτημα της απευθείας σύνδεσης με πλοιάριο με τα παράλια της Άσσου, που είναι τουριστική περιοχή, καθώς το δρομολόγιο κρίθηκε ασύμφορο τα προηγούμενα χρόνια λόγω της μεγάλης διάρκειας, σε συνδυασμό με το κόστος των καυσίμων και τη μικρή προσέλευση τόσο από την Πέτρα για ταξίδι απέναντι όσο και αντίστροφα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε δημιουργήσει μία νέα πύλη εισόδου στο Πλωμάρι, ταυτόχρονα όμως αδρανοποιείται η πύλη εισόδου της Πέτρας, η οποία δεν θα έχει αντικείμενο για φέτος το καλοκαίρι.  

Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα γιατί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου δεν έκανε ενέργειες στήριξης αυτού του δρομολογίου, καθώς η Περιφέρεια είχε τους μηχανισμούς για να προβάλλει και να ενισχύσει τη γραμμή.

 

Παίζεται και το Πλωμάρι 

Ωστόσο και με το Πλωμάρι όπου ξεκίνησε πέρυσι η σύνδεση για τη Σμύρνη τίποτα δεν είναι βέβαιο για φέτος το καλοκαίρι, καθώς λέγεται ότι το δρομολόγιο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στην εταιρεία του Δήμου Σμύρνης που δρομολόγησε το καταμαράν, η οποία είναι προβληματισμένη για το αν θα πρέπει να συνεχίσει ή να κάνει πίσω τελικά και ως εκ τούτου η κατάσταση παραμένει ακόμα ρευστή. Να σημειωθεί ότι οι τουριστικοί παράγοντες από το Πλωμάρι ασκούν πιέσεις διεκδικώντας το δρομολόγιο που θα συνδέσει με τα απέναντι παραλία, όμως στην παρούσα συγκυρία βεβαιότητα υπάρχει μόνο για την έναρξη του δρομολογίου που θα συνδέει τη Σμύρνη με τη Μυτιλήνη και αντίστροφα.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img