Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

“Μύλος” με την έκδοση συντάξεων και εφάπαξ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Με θέμα τις καθυστερήσεις στην απόδοση συντάξεων σε χιλιάδες δικαιούχους του Δημοσίου κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Κομνηνάκα. Στην ερώτηση αναφέρουν μεταξύ άλλων πως παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση απόδοση των συντάξεων, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα συνεχίζεται, με μεγάλες καθυστερήσεις και εκκρεμότητες στην απονομή τους, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ασφυκτική κατάσταση στους ίδιους και τις οικογένειές τους. 

«Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αναφέρουν σε επιστολή τους εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης την περίοδο της άνοιξης του 2020 και έχουν πρωτοκολληθεί τον Οκτώβρη του 2020, όμως ακόμα και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Και συνεχίζουν: «Όπως και άλλοι αιτούντες είναι αναγκασμένοι να προσπαθούν να «επιβιώνουν» με το έναντι της κύριας σύνταξης και με το ελάχιστο ποσό του μετοχικού ταμείου που τους δόθηκε τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην επιστολή, αυτή την περίοδο στο Λογιστήριο του Κράτους εξετάζονται οι αιτήσεις που πρωτοκολλήθηκαν στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2020. Υπολογίζοντας την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην υπηρεσία, τον όγκο των αιτήσεων που έχουν πρωτοκολληθεί εκείνη την περίοδο, εκτιμούν ότι μπορεί να περάσει ολόκληρο το έτος και ακόμα θα περιμένουν τη σύνταξή τους». 

Το ΚΚΕ παρατηρεί πως όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια εποχή που η έκρηξη των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα κίνησης, έχουν «τινάξει στον αέρα» κάθε πρόβλεψη και προετοιμασία που είχαν κάνει τα νοικοκυριά αυτά, όταν έγιναν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης.

«Οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, καμία σχέση δεν έχουν με την επίλυση του μεγάλου και διαχρονικού πλέον προβλήματος», σημειώνουν οι βουλευτές και υπογραμμίζουν πως «παρά τις αναδιαρθρώσεις που προώθησε η κυβέρνηση στον ΕΦΚΑ, με την πρόσληψη ιδιωτών δικηγόρων, λογιστών και συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, για την επίσπευση δήθεν της έκδοσης των συντάξεων, σήμερα εκκρεμεί η έκδοση 432.000 περίπου συντάξεων. Εκκρεμεί, δηλαδή, η έκδοση 118.000 κύριων συντάξεων, 124.000 επικουρικών συντάξεων, 100.000 ΕΦΑΠΑΞ, 27.000 συντάξεων από το εξωτερικό και 62.000 περίπου παράλληλων συντάξεων». 

Τέλος, ζητούν να ενημερωθούν τι μέτρα είναι διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις