Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

“Μύλος” στο ΣΥΡΙΖΑ… 

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέστη τον περασμένο Ιούνιο πανωλεθρία σε επίπεδο Νομού Λέσβου, καθώς από τη δεύτερη θέση πέρασε στην 4η χάνοντας τη βουλευτική έδρα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε νέες φουρτούνες. Χαρακτηριστικό της εσωστρέφειας, η οποία ολοένα και βαθαίνει, είναι η αποχώρηση 15 στελεχών από το ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, με συνέπεια να ακυρωθούν στο παρά 5’ οι προγραμματισμένες κάλπες που είχαν ανακοινωθεί για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του κομματικού οργάνου! 

Αποτέλεσμα, ελλείψει υποψηφίων, τις θέσεις καταλαμβάνουν τα 15 στελέχη που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο και δεν αποχώρησαν, αν και συνολικά οι θέσεις της Νομαρχιακής είναι 17, δηλαδή μένουν και δύο θέσεις κενές για τις οποίες δεν υπήρξαν υποψήφιοι. Είναι, δε, τέτοιο το κλίμα ώστε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρατήθηκαν κάνοντας τις προηγούμενες μέρες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μιλώντας για κάποιους που προσπαθούν «να διαλύσουν το κόμμα»!

Το φυτίλι

Αυτό που άναψε το φυτίλι ώστε να αποχωρήσουν όχι ένας, όχι δύο, αλλά συνολικά 15 υποψήφιοι για τις εκλογές στη Νομαρχιακή Επιτροπή, ήταν η μη αποδοχή της υποψηφιότητας του Κώστα Αστυρακάκη.  Αν και ο κ. Αστυρακάκης, που ήταν μέλος της απερχόμενης Νομαρχιακής, υπέβαλε την υποψηφιότητά του, ενημερώθηκε ότι προκειμένου να γίνει δεκτή έπρεπε να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη του Κώστα Μουτζούρη με τον οποίο συμπορεύτηκε στις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος. 

Στην πληροφορία ότι δεν έγινε δεκτή η υποψηφιότητα Αστυρακάκη, από τους συνολικά 30 υποψήφιους ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στις εκλογές οι 15, με συνέπεια να ακυρωθούν και οι κάλπες της Κυριακής για τη Νομαρχιακή Επιτροπή και όσα μέλη απευθύνθηκαν για να ψηφίσουν ενημερώθηκαν ότι το κομματικό όργανο αναδείχτηκε χωρίς κάλπες και ψήφιζαν μόνο για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που επιθυμούν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Διαδικασία η οποία ήταν πανελλαδική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά σε τοπικό επίπεδο λόγω της αναβολής των εκλογών για τη νομαρχιακή, η απόφαση ήταν για διπλές κάλπες. 

Η «αποπομπή» του κ. Αστυρακάκη έχει προκαλέσει τριγμούς στο ΣΥΡΙΖΑ, κατά κύριο λόγο σε στελέχη της λεγόμενης πτέρυγας των πασοκογενών, που εκτιμούν ότι με τους χειρισμούς που κάνει το κόμμα σε τοπικό επίπεδο θα έχει ακόμα χειρότερη πορεία από αυτή των εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές για τη Λέσβο. Έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πληγωμένος από την αποχώρηση των στελεχών που έγινε το προηγούμενο διάστημα, κάποια από τα οποία προσχώρησαν στη Νέα Αριστερά και κάποια άλλα στελέχη μένουν ανένταχτα. 

Τα όσα έγιναν με την υποψηφιότητα Αστυρακάκη λειτουργούν βαθαίνοντας την εσωστρέφεια στην οποία βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο το κόμμα, το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές με μία Νομαρχιακή Επιτροπή, η οποία δεν έχει αναδειχθεί από την κάλπη.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει σε τοπικό επίπεδο μια τέτοια κρίση στην ιστορία του, καθώς ακόμα και στις εποχές που τα ποσοστά του κόμματος ήταν πολύ μικρά και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα κατάφερνε να κυβερνήσει την Ελλάδα, η ενότητα των μελών ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ομοίως το κόμμα κρατήθηκε όρθιο αποσβένοντας τους κραδασμούς με τη διάσπαση του 2015 για να αρχίσουν τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ  μετά τις εκλογές του 2019, καθώς σύμφωνα με στελέχη τα οποία τώρα έχουν αποχωρήσει, άρχισαν να ακολουθούνται λογικές αποκλεισμών και παρά το γεγονός ότι αυτά στοίχισαν την απώλεια της βουλευτικής έδρας, ούτε αυτό το σοκ δεν στάθηκε ικανό για να αντιστρέψει το κλίμα.

Χαρακτηριστικό είναι πως την ώρα που χθες η Νέα Δημοκρατία επισημοποιούσε άλλη μία επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λέσβο, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε ούτε καν ανακοινώσει σε επίσημη βάση τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή και την προσέλευση μελών του κόμματος στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img