Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

“Ο κλέψας του κλέψαντος” στον κάμπο του Iππείου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αντιμέτωποι με διαδοχικά περιστατικά κλοπών και δολιοφθορών βρίσκονται και αυτό το καλοκαίρι δεκάδες ιδιοκτήτες κτημάτων και περιβολιών στην ευρύτερη περιοχή του Ιππείου, με εντονότερο το πρόβλημα να καταγράφεται στον κάμπο του χωριού, δηλαδή στα χωράφια και τους μπαξέδες που ξεκινούν από το δρόμο μετά το νεκροταφείο του Ιππείου προς το Ντίπι. Τα άγνωστα άτομα που δρουν νυχτερινές ώρες δεν έχουν αφήσει περιβόλι για περιβόλι να μην το «μαδήσουν» στην κυριολεξία, προκαλώντας και ζημιές στις περιφράξεις προκειμένου να έχουν πρόσβαση μέσα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. 

Κάτοικοι της περιοχής που έχουν πέσει θύματα κλοπής και συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στο χωριό τους δήλωναν χθες στα Νέα της Λέσβου ότι θα πρέπει να τεθεί η περιοχή σε διακριτική παρακολούθηση από την αστυνομία, ώστε να συλλάβουν κάποιους από τους επιτήδειους προς γνώση και συμμόρφωση των υπολοίπων για να σταματήσει αυτό το κακό. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που μας έκανε στέλεχος υπηρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι «έχουμε ένα κτήμα στο οποίο καλλιεργούμε χρόνια τώρα τέτοια εποχή, όπως όλος ο κόσμος για το τραπέζι μας ζαρζαβατικά, δυστυχώς όμως φέτος η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν έχει προηγούμενο. Αποτέλεσμα είναι ότι μας ανάγκασαν από τον Ιούλιο άρον-άρον να εγκαταλείψουμε αυτήν την ενασχόληση, αφού κυριολεκτικά δεν άφησαν τίποτα, έπεσαν πάνω στο χωράφι μας σαν τις ακρίδες». Και συνέχισε: «Κάθε καλοκαίρι φυτεύουμε στο περιβόλι για το τραπέζι μας, όπως κάνει ο περισσότερος κόσμος στο χωριό. Δεν μας έχουν αφήσει ούτε ντομάτα, ούτε κολοκύθι, ούτε τίποτα και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Έχουν  καταστρέψει τα μποστάνια μας, αλλά σε εμένα τουλάχιστον τέσσερις φορές έκοψαν με κόφτη την περίφραξη για να μπουν μέσα. Δηλαδή μου έχουν προκαλέσει μία ζημιά που είμαι αναγκασμένος να πληρώνω για να τα επιδιορθώνω, καθώς δεν φτάνει που σε κλέβουν, σε καταστρέφουν και από πάνω», ανέφερε αγανακτισμένος ο κάτοικος του Ιππείου.

Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε αρκετά περιβόλια και κτήματα αυτή την εποχή, αν και όσοι έχουν αγροικίες και διαμένουν τα καλοκαίρια είναι οι τυχεροί, καθώς τα αγροκτήματα που κατοικούνται δεν βρίσκονται στην προτεραιότητα των επιτήδειων. Οι κάτοικοι που έχουν αγροκτήματα στην περιοχή εκτιμούν ότι τις νυχτερινές ώρες εκτός από τις κλοπές στα περιβόλια γίνονται κι άλλες δραστηριότητες από νεαρά άτομα που κάνουν χρήση αλκοόλ και επιδίδονται σε αγώνες με αυτοκίνητα και δίκυκλα.

Ο Προκόπης Καρτάλης

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ιππείου, Προκόπης Καρτάλης, βιώνοντας και ο ίδιος σε οικογενειακό του πρόσωπο τέτοιες κλοπές και μάλιστα με μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα, δηλώνει ότι χρόνια τώρα κάθε καλοκαίρι αυτό το φαινόμενο απασχολεί τους κατοίκους του χωριού και εκτυλίσσεται στον κάμπο. Όπως είπε ο κ. Καρτάλης «είμαστε και εμείς παθόντες. Είχαν χτυπήσει συγγενικό μου πρόσωπο ρημάζοντας στην κυριολεξία 10 στρέμματα με πεπόνια, έκλεψαν δηλαδή μία ολόκληρη παραγωγή στο παρελθόν».

Από τη μαρτυρία αυτή του Κοινοτάρχη φαίνεται ότι τα συγκεκριμένα άτομα δεν μπαίνουν μέσα για να κόψουν λίγες ντομάτες για ιδιοκατανάλωση, αλλά ίσως τα πράγματα είναι περισσότερο οργανωμένα και υπάρχουν από πίσω αυτοκίνητα για να φορτώνουν όλη αυτή την παραγωγή. Άλλωστε είναι αφύσικο να χτυπούν περιβόλια και κτήματα με τέτοια συχνότητα και σε τόσο μεγάλη έκταση. Ωστόσο αυτό που παρατηρεί ο πρόεδρος του Ιππείου είναι η ιδιαιτερότητα αυτού του αδικήματος, δηλαδή ότι είναι δύσκολο μέσα στα χωράφια νυχτερινές ώρες να εντοπιστούν οι δράστες.

Σημειώνει ωστόσο ότι «ο κάμπος του Ιππείου είναι μία περιοχή που περιβάλλεται από ασφαλτόδρομους και πιστεύω ότι αν για ένα διάστημα η αστυνομία παρακολουθεί συγκεκριμένες περιοχές και στήσει μπλόκα νυχτερινές ώρες, ίσως να καταφέρει να πιάσει κάποιους από αυτούς τους επιτήδειους, ώστε να παραδειγματιστούν και όσοι άλλοι προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img