Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

“Πράσινο φως” από Μενδώνη για Σάρλιτζα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


H αρχιτεκτονική μελέτη του έργου επισκευής και συντήρησης των κτιριακών υποδομών των ιαματικών λουτρών του Σάρλιτζα εγκρίθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, γεγονός που ανάβει το πράσινο φως για τις επόμενες ενέργειες διάσωσης και ανάδειξης του μοναδικού αυτού μνημείου. Στην απόφαση που υπογράφει η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημειώνεται πως οι εργασίες δεν προκαλούν κάποια βλάβη στις παρακείμενες ορατές αρχαιότητες, ενώ γίνεται ειδική μνεία στην αποκατάσταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και κατ’ επέκταση του μνημείου, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της μακραίωνης ιστορίας – ήδη από τους αρχαίους χρόνους –  και λειτουργίας των ιαματικών λουτρών στην περιοχή.

Η μελέτη αφορά εργασίες και επεμβάσεις συνολικής κάλυψης, μαζί με τα υφιστάμενα κτίρια, 659,903 τ.μ. και δόμησης 645,345 τ.μ., και σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η έγκρισή της υπόκειται στους παρακάτω όρους:

  1. Οι εργασίες εκσκαφής που θα απαιτηθούν, να πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη αρχαιολόγου, για την αποτροπή πρόκλησης άμεσης βλάβης στα ορατά αρχαία του χώρου ή σε τυχόν υποκείμενα, η αμοιβή του οποίου θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του έργου.
  2. Στην περίπτωση εύρεσης αρχαίων, οι εργασίες να διακοπούν για τη διεξαγωγή ανασκαφικής έρευνας, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η πορεία των εργασιών.
  3. Να υποβληθούν στην ΕΦΑ Λέσβου, η οριστική στατική μελέτη για τα κτίρια, καθώς και η μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων.
  4. Οι κατασκευές, που δεν εκτελούνται με την εγκεκριμένη μελέτη, επιφέρουν την εκ του νόμου ανάκληση αυτής, καθώς και την επιβολή διακοπής ή και καθαίρεση οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής.

Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή εκδίδεται από πλευράς αρχαιολογικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη της εφαρμογής των ισχυουσών γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων. Θυμίζουμε ότι την ίδια στιγμή περιμένουμε και την έγκριση των όρων διεξαγωγής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που επίσης θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη για την πορεία των διαδικασιών αποκατάστασης του Σάρλιτζα.

 

«Είμαστε ικανοποιημένοι»

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Χριστόφας, ο οποίος έχει γενικότερα δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα του Σάρλιτζα και λαμβάνοντας κάθε δυνατή πρωτοβουλία μαζί με την Περιφερειακή Αρχή, για να δρομολογηθεί η αποκατάσταση και αξιοποίησή του. «Είμαστε ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή. Είναι σαφές πως μέσα στο πλαίσιο των στενών χρονικών περιθωρίων και της αυτονόητης συνθετότητας του ζητήματος του κτιριακού συγκροτήματος Σάρλιτζα και των Ιαματικών Πηγών Θερμής, οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τη στενή παρακολούθηση και τις διαρκείς ενέργειες από την πλευρά μας», σχολίασε ο κ. Χριστόφας, σημειώνοντας πως οι ενέργειές τους αποδίδουν καρπούς.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις