Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

“Σφαγή” στον ΟΠΕΚΕΠΕ με φόντο τις αγροτικές επιδοτήσεις

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


“Σφαγή” στον ΟΠΕΚΕΠΕ με φόντο τις αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε στην καρατόμηση (παραιτήσεις) τριών προϊσταμένων και επί της ουσίας τους “φορτώνει τα σπασμένα” από το φετινό τραγέλαφο για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, βλέποντας κωλυσιεργία στις διαδικασίες και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος καλεί τη διοίκηση του Οργανισμού αν έχει στοιχεία να τα στείλει στον εισαγγελέα, ενώ επισημαίνουν πως στην περίπτωση που έχει κάποιος αποδεικτικά στοιχεία, οφείλει να τα καταθέσει στις Εισαγγελικές Αρχές.

«Με δεδομένο λοιπόν ότι πολλές υποθέσεις παρατυπιών βρίσκονται προς διερεύνηση στον Εισαγγελέα εδώ και 2 χρόνια περίπου επισημαίνεται ότι αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη παρατυπιών θα αποδοθούν ευθύνες από τη δικαιοσύνη, η οποία και είναι η μόνη αρμόδια», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συνεχίζεται το “μπάχαλο”

Όσο συμβαίνουν αυτά στο εσωτερικό του οργανισμού, ο οποίος αποτελεί το κλειδί για την διασφάλιση των επιδοτήσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων, φαίνεται όμως ότι έχει γίνει άνω- κάτω, τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), δηλαδή οι εταιρείες πού υποβάλλουν για λογαριασμό των πελατών τους αγροτών και κτηνοτρόφων το ΟΣΔΕ, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς η μόνη δυνατότητα που έχουν είναι να τακτοποιούν τις πολύ απλές αιτήσεις για τις οποίες υπάρχει πλέον δυνατότητα υποβολής στο σύστημα. Αυτό όμως δεν ισχύει για τις μεγάλες και περισσότερο σύνθετες αιτήσεις που συμπεριλαμβάνουν διαφορετικά καθεστώτα, καθώς τα προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν και να γίνονται αλλαγές και τροποποιήσεις από την Αθήνα για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη εκδώσει απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής στο ΟΣΔΕ μέχρι 30 Ιουνίου, αν και το διάστημα αυτό μοιάζει αρκετά μικρό δεδομένου ότι ο Μάιος σε λίγο βγαίνει και μόνο ελάχιστες δηλώσεις έχουν υποβληθεί στο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο μεγάλος όγκος της δουλειάς βρίσκεται πίσω και αυτό είναι κάτι ήδη γνωστό.

Ποιες πληρωμές;;; 

Η αντιμετώπιση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η εμφανή αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, τα οποία καλείται να εφαρμόσει, θυμίζουν κατά πολύ τα όσα συνέβαιναν την περίοδο μετά το 2006, όταν τότε η χώρα μας είχε περάσει στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) εκείνης της περιόδου και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε φανεί εντελώς απροετοίμαστο.  Όλως τυχαίως και τώρα που το Υπουργείο επέλεξε να κάνει τις αλλαγές, η χώρα μας μετρά αντίστροφα για να εισέλθει στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους και είναι άγνωστο ποια και σε τι μέγεθος προβλήματα θα κληροδοτήσουν αυτοί εδώ οι χειρισμοί στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους κατά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. 

Επίσης φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο με βάση αυτές τις καθυστερήσεις να μπορέσουν να πληρωθούν φέτος στην ώρα τους και χωρίς προβλήματα, που είναι το βασικό, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις τους, είτε σε επίπεδο προκαταβολών τον Οκτώβριο και τις εκκαθαρίσεις, καθώς οι καθυστερήσεις και όλο αυτό το μπάχαλο αναμένεται να τροφοδοτήσουν προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περίοδο του φθινοπώρου.

Ο Στρατής Νικολάου

Να σημειωθεί ότι τα ανοιχτά μέτωπα στο ΟΣΔΕ έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοινώσεις και ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή καταλογίζει στην κυβέρνηση παιχνίδια με τις αγροτικές επιδοτήσεις, που αφήνουν μετέωρους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας μας για το όλο θέμα δηλώνει: «Τα τελευταία δύο χρόνια η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ εκφυλίζεται διαρκώς, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην γίνονται σωστά οι πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων, αλλά να υπάρχουν και διάφορες φήμες και υποψίες που σχετίζονται με την διαφάνεια και την αξιοπιστία του Οργανισμού. Συνέπεια όλων αυτών είναι ο ΟΠΚΕΠΕ να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου». 

Ο κύριος Νικολάου υπογραμμίζει πως οπωσδήποτε ενέργειες που στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία του και πιο σωστή οργάνωσή του είναι απαραίτητες, και η μεταφορά της διαδικασίας υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης στο κυβερνητικό σύννεφο (gov.gr) είναι προς την σωστή κατεύθυνση. «Όμως η προσπάθεια αυτή γίνεται με πολλά λάθη, παλινωδίες, προχειρότητα, έλλειψη πολιτικής  στόχευσης, χωρίς την στήριξη και καθοδήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη της εργασίας και την πληρωμή των ενισχύσεων της επόμενης περιόδου», επισημαίνει και καταλήγοντας εκφράζει δικαιολογημένα τους φόβους του πως «με τον τρόπο που εξελίσσεται η φετινή διαδικασία στο τέλος αυτό που θα επιβεβαιωθεί θα είναι η παροιμία που λέει «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε το βρακί του αλλιώς» και για το καλό των αγροτών εύχομαι να μην συμβεί αυτό. 

Σε σχέση με τις παραιτήσεις στελεχών από κρίσιμες διευθυντικές θέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχω να σχολιάσω ότι τα στελέχη αυτά τοποθετήθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση και αν απέτυχαν στο έργο τους, τότε αυτό δείχνει την αποτυχία και το μέγεθος της δικής της ευθύνης στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του Οργανισμού».    

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις