Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

“Στο δρόμο” οι εργαστηριακοί ιατροί 

Την δυσαρέσκεια του ιατρικού κόσμου της Λέσβου και φυσικά μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας μας ως προς τους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας στο θέμα των κοστολογήσεων και των αμοιβών των εργαστηριακών γιατρών του ιδιωτικού τομέα εξέφρασε, χθες, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, σε κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου, Παναγιώτη Προβέτζα και του γραμματέα, Στρατή Ταπανλή, με τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών, Νικολέτα Κοροβέση, Φεβρωνία Κανταρτζή και Βασιλική Πλούκου

Αφίσες κόλλησαν στους τοίχους οι εργαστηριακοί γιατροί εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους

Όπως έγραψαν και χθες τα Νέα της Λέσβου, τα μικροβιολογικά εργαστήρια βρίσκονται σε πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους από την Τρίτη μέχρι και το προσεχές Σάββατο έχοντας κατεβάσει ρολά, καθώς δεν εκτελούνται παραπεμπτικά για εξετάσεις από κανένα τέτοιο ιατρείο. Της συνέντευξης τύπου προηγήθηκε διαμαρτυρία των εργαστηριακών ιατρών έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, όπου ανέδειξαν τα αιτήματά τους για τις συμβάσεις που να τους κατοχυρώνουν καθώς και να μπει ένα τέλος στην συνεχή “αφαίμαξη” που υφίστανται από το Υπουργείο Υγείας. 

Στην συνέντευξη τύπου

Κατά την συνέντευξη τύπου

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων των εργαστηριακών ιατρών δόθηκε και συνέντευξη τύπου αργά το μεσημέρι, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου. Ο κ. Προβέτζας ξεκινώντας την συνέντευξη τύπου ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες της Μυτιλήνης και των χωριών, οι οποίοι βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των μικροβιολογικών εργαστηρίων αυτές τις μέρες, μίλησε για τους λόγους που γίνονται οι αντιδράσεις και οι διεκδικήσεις από την πλευρά των υγειονομικών, δηλώνοντας παράλληλα την στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου στον αγώνα που κάνουν οι εργαστηριακοί γιατροί. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εργαστηριακοί γιατροί διεκδικούν την κατάργηση του Clawback και του Rebate. Είναι ένα τεχνητό χρέος, το οποίο έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, από το 2012, με την οικονομική κρίση και αυτό ήταν σαν δικαιολογία για να εφαρμοστεί η μνημονιακή προσαρμογή και να ελεγχθούν οι τιμές στις εξετάσεις. Έχουμε κάνει κατά καιρούς και σαν Ιατρικός Σύλλογος κρούση να καταργηθεί όλο αυτό γιατί είναι ένα άδικο μέτρο, εντούτοις συνεχίζεται με αποτέλεσμα οι εργαστηριακοί γιατροί να βρίσκονται χρεωμένοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου με σχεδόν όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της Ελλάδας καλύπτουμε τις αντιδράσεις και τις διεκδικήσεις των γιατρών και είμαστε στο πλευρό τους». 

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών, οι οποίοι εξήγησαν τους όρους Rebate και Clawback, τις συνέπειες που έχουν δημιουργήσει, ενώ τονίστηκαν και τα αιτήματα των γιατρών, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την διαγραφή των τεχνητών χρεών, την κατάργηση του Clawback και Rebate και την επαρκή χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. «Ζητάμε την κατανόησή σας, για οποιαδήποτε ταλαιπωρία που μπορεί να έχετε υποστεί αυτές τις ημέρες, ωστόσο είμαστε εμείς που πασχίζουμε να κρατήσουμε τα ιατρεία μας ανοιχτά, συνεχίζοντας την προσφορά ποιοτικών και έγκυρων υπηρεσιών υγείας για σας. Για τους ασθενείς μας. Με κίνδυνο τον αφανισμό των μικρών μας ιατρείων. Να σημειωθεί ότι δεν είμαστε πολύ-ιατρεία, δεν είμαστε μεγαλοεπιχειρηματίες», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών, ζητώντας ακόμη μια φορά την κατανόηση του κοινού για την αποχή από τα εργαστηριακά καθήκοντά τους αυτές τις ημέρες. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img