Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

“ΤΊΝΑΞΕ ΤΗΝ ΜΠΑΝΚΑ” ΜΕ 1,20 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΡΟΒΕΙΟ Ο ΡΟΔΟΣ: “Σφάζονται” για το γάλα οι τυροκόμοι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Χρυσό θα πληρωθεί φέτος το γάλα της Λέσβου – ανταπάντηση Mπαταγιάννη και άλλων τυροκόμων στο 1,24 ευρώ το κιλό περιμένουν κύκλοι της αγοράς

Την ώρα που μετά την προσφορά του τυροκόμου από τη Θερμή, Δημήτρη Σαντζηλιώτη, προς 1,13 ευρώ το κιλό το πρόβειο γάλα στο Συνεταιρισμό Ερεσού, που κατέληξε σε συμφωνία, καλλιέργησε ένα κλίμα προσδοκιών για την τιμή του πρόβειου γάλακτος κατά τη φετινή σεζόν στα 1,15 ευρώ, η εταιρεία ΛΕΣΒΙΓΑΛ (Αφοί Δ. Ρόδου), η μεγαλύτερη βιομηχανία τυροκομικών προϊόντων σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Γρηγόρης Ρόδος, έστειλε γραπτές προσφορές σε Συνεταιρισμούς, μεταξύ των οποίων οι Συνεταιρισμοί Αγίας Παρασκευής, Φίλιας και Νάπης ανεβάζοντας την τιμή στο 1,20 ευρώ το κιλό!

Η κίνηση αυτή του Γρηγόρη Ρόδου έχει τριπλή ερμηνεία. Αφενός μεν βγαίνει μπροστά δίνοντας από πολύ νωρίς μία τιμή που θα αποτελέσει την οροφή για το γάλα φέτος στη Λέσβο, ώστε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες για τη μονάδα του, η οποία συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες αλυσίδες και την γερμανική Lidl, μέσω της οποίας διαθέτει ΠΟΠ τυροκομικά και όχι μόνο.  Με αυτό τον τρόπο – και εδώ είναι η δεύτερη ερμηνεία – η ΛΕΣΒΙΓΑΛ έρχεται ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει τον ηγετικό ρόλο που έχει σε τοπικό επίπεδο δείχνοντας ότι είναι η εταιρεία που έχει τον τελευταίο λόγο στις τιμές. Μία ακόμα ερμηνεία έχει να κάνει με το μήνυμα που βγαίνει από αυτή την προσφορά του κ. Ρόδου τόσο για την τοπική κτηνοτροφία, όσο και για τις εταιρείες που διεκδικούν το γάλα της Λέσβου από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ένα μήνυμα που δίνει τον τόνο στις τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις ότι θα πρέπει να υπογραμμίσουν το ρόλο τους και όχι να αφήσουν αμαχητί νέους παίκτες, που έρχονται από άλλες περιοχές, να απορροφήσουν σημαντικές ποσότητες γάλακτος.

Αυτό ήταν που συνόψισε με δύο γραμμές απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο Γρηγόρης Ρόδος την Παρασκευή, όταν του ζητήσαμε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία μας ότι ανέβασε την τιμή στο 1,20 ευρώ το κιλό στο πρόβειο. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΛΕΣΒΙΓΑΛ στα Νέα της Λέσβου «πράγματι είναι έτσι όπως το λέτε, η εταιρεία μας έχει δώσει προσφορές εγγράφως σε Συνεταιρισμούς προς 1,20 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, θέλοντας να τονίσουμε ότι υπάρχουν και οι τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου, αυτό μόνο, τίποτα περισσότερο» είπε ο κ. Ρόδος, ρίχνοντας ουσιαστικά την αυλαία στη διαπραγμάτευση των τιμών της φετινής γαλακτοκομικής περιόδου, εκτός και αν υπάρξει απάντηση από άλλη τυροκομική επιχείρηση.

Το τελευταίο το σημειώνουμε, καθώς πληροφορίες που έφταναν στα Νέα της Λέσβου επί του πιεστηρίου έκαναν λόγο για πιθανή ανταπάντηση του τρικαλινού τυροκόμου Δημήτρη Mπαταγιάννη και του Λαρισαίου Αλέξανδρου Μποτού (Ρούσσας Α.Ε.) στα 1,24 ευρώ το κιλό! Αν πράγματι αυτές οι προσδοκίες επιβεβαιωθούν τότε οι τιμές φέτος στη Λέσβο θα είναι πραγματικά ανέλπιστες. Σε κάθε περίπτωση δικαιώνεται η εκτίμηση που είχε κάνει από τα Νέα της Λέσβου το στέλεχος του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου και Περιφερειακός Σύμβουλος Στρατής Κυρατζής όταν στο ρεπορτάζ μας στις 22 Σεπτεμβρίου είχε καλέσει τους κτηνοτρόφους και τους Συνεταιρισμούς να μην πουλήσουν κάτω από 1,20 ευρώ το κιλό. 

Η τιμή για το 1,20 ευρώ το κιλό στο πρόβειο γάλα που έδωσε για τη Λέσβο η ΛΕΣΒΙΓΑΛ φέρνει την περιοχή μας για πρώτη φορά στην ίδια ευθεία με τις τιμές που επικρατούν στην Ήπειρο, καθώς κυμαίνονται στα 1,20 ευρώ. Παρότι έχουν κλειστεί συμφωνίες και με χαμηλότερες τιμές αλλά και υψηλότερα. Το εύρος των τιμών στην Ήπειρο βρίσκεται μεταξύ 1,10 ευρώ και 1,30 ευρώ με επικρατούσα ως τώρα τα 1,20 ευρώ που διαμορφώνεται και στη Λέσβο 

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img