Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

“Τρέχει” για τα αγροτοκτηνοτροφικά το ΚΚΕ


Αγώνα για τ’ αγροτικά και κτηνοτροφικά ζητήματα που απασχολούν την ύπαιθρο του νησιού μας κάνει το ΚΚΕ, οργανώνοντας αυτή τη φορά σύσκεψη – συζήτηση στο Μανταμάδο όπου τα στελέχη της κομματικής οργάνωσης του χωριού ανέπτυξαν την πρόταση του κόμματός τους για διέξοδο.

Η συνάντηση έγινε με την τήρηση των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό, ενώ την εισηγητική ομιλία έκανε το μέλος της Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ Στρατής Κόμβος, που έχει και την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις και έγινε γόνιμη συζήτηση με τους αγρότες και κτηνοτρόφους. 

Στην αρχή της ομιλίας έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, όπως το κόστος παραγωγής και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.

Επίσης ότι δεν υπάρχει στήριξη της πολιτείας π.χ. σε κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και για τις μηδαμινές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, καθώς και για τα τεκμήρια ότι εξανεμίζουν το αφορολόγητο όριο που έχουν κερδίσει με αγώνες, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τούς στριμώχνουν οικονομικά. 

Ακόμη έγινε αναφορά στις αθρόες εισαγωγές αλλά και ελληνοποιήσεις αρκετών προϊόντων που είναι η ταφόπλακα για τους αγροτοκτηνοτρόφους, καθώς και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική σημειώνοντας: «Βασικό χαρακτηριστικό της αγροτικής παραγωγής είναι η ενσωμάτωσή της στο εμποροβιομηχανικό και τραπεζικό κεφάλαιο που συγκεντρώνει τον μεγάλο όγκο της παραγωγής και καθορίζει το τι και πόσο θα παραχθεί με βάση τις προτεραιότητες της κερδοφορίας και του μονοπωλιακού ανταγωνισμού». 

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, προωθεί την αναδιοργάνωση της παραγωγής, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

«Από αυτή την αύξηση προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πρώτες ύλες, σε τιμές χαμηλότερες από την τιμή παραγωγής, για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων», είπε ο κ. Κόμβος. Και συνέχισε: «Οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών, η συμβολαιακή γεωργία και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις αποτελούν βασικά εργαλεία που αξιοποιούνται στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης της παραγωγής και της ενσωμάτωσης των στρωμάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη του Μανταμάδου, ιδιαίτερη σημασία αποκτά σήμερα για το κεφάλαιο, η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή, μέσω της λεγόμενης «ευφυούς γεωργίας», που έχει ως προϋπόθεση, την ενίσχυση του βαθμού συγκέντρωσης της παραγωγής της γης και του ζωικού κεφαλαίου. Αυτή η συγκέντρωση καταγράφει άνοδο την τελευταία δεκαετία, αφού μικροί παραγωγοί εγκαταλείπουν τα χωράφια ή τα κοπάδια τους, ενώ κάποιοι προσπαθούν να «κρατηθούν» αυξάνοντας την εκμετάλλευσή τους (ζωική – φυτική), όπως για παράδειγμα οι νέοι αγρότες. 

Αυτή η συνεχής συρρίκνωση του εισοδήματος των φτωχότερων τμημάτων της αγροτιάς, τους οδηγεί στην προλεταριοποίηση, κάποιους ακόμα και στην ανεργία.