Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

“Τρέχουν και δεν φτάνουν” στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο


Αισθητά αυξημένη καταγράφεται η κίνηση των ασθενών στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του νοσοκομείου Μυτιλήνης για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές και μάλιστα το φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό φαίνεται ότι η αύξηση αυτή κυμαίνεται στο 30%, ενώ συγκριτικά με την περίοδο της άνοιξης η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη φτάνοντας στο 50%.

Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Αντιπλοίαρχος, Αναστάσιος Μίλκας, που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της μονάδας αποδίδει το παραπάνω κυρίως στην αύξηση του πληθυσμού λόγω του τουρισμού στην περιοχή μας, καθώς αντιμετωπίζονται στο Βοστάνειο  και περιστατικά ασθενών που κάνουν τις διακοπές τους στη Λέσβο, όπως για παράδειγμα από την Τουρκία. 

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο προχθές Τρίτη που λειτούργησε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αντιμετωπίστηκαν τρεις ασθενείς-μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας, οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί μας για τις διακοπές τους, ενώ για την ερχόμενη βδομάδα ήδη είναι προγραμματισμένα 8 περιστατικά και μαζί με τα επείγοντα ο αριθμός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στους 11 ασθενείς σε μια μέρα! Σύμφωνα με την εμπειρία που έχει ο κ. Μίλκας, αυτός ο αριθμός είναι ρεκόρ καθώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα τόσοι ασθενείς σε μια μέρα κατά τα 2,5 χρόνια που λειτουργεί το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Και αυτό φυσικά έχει να κάνει και με τον Αντιπλοίαρχο κ. Μίλκα, ο οποίος προσπαθεί σε κάθε βάρδια του στη Μυτιλήνη να αντιμετωπίζει όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά, ακολουθώντας ένα επίπονο πρόγραμμα εργασίας, θέλοντας να είναι χρήσιμος στον τόπο μας, όπως επίσης και  το προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου που τον υποστηρίζει. 

Για παράδειγμα την Τρίτη ξεκίνησαν στις 7:00 το πρωί και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στις 20.00 με ένα ημίωρο διάλειμμα για φαγητό, καθώς τα περισσότερα περιστατικά ήταν επείγοντα και δεν υπήρχε η δυνατότητα να σταματήσουν για κανένα λόγο.

Ο κ. Μίλκας τονίζει πως παρά το μεγάλο όγκο δουλειάς «όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους με πρωτοφανή προσήλωση, κάτι το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο στους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι μόνο θετικά σχόλια έχουν να κάνουν για το γεγονός της λήψης ιατρικής φροντίδας τόσο υψηλών προδιαγραφών». Ο ίδιος θέλοντας να τονίσει τις προσπάθειες που κάνουν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου υπογραμμίζει με νόημα ότι «η ίδια πίεση ασκείται σε όλα τα τμήματα και ειλικρινά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για την μοναδική αυταπάρνηση με την οποία εργάζονται. Η καλύτερη διαφήμιση για το νησί μας, πέρα από τις φυσικές ομορφιές του, είναι οι άνθρωποί του από όποιο μετερίζι και αν καλούνται να προσφέρουν και να είστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι στο Βοστάνειο το έχουν αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό».

 

Ο Γιώργος Καμπούρης

Από τη δική του πλευρά ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης, ανέφερε ότι η διοίκηση του ιδρύματος αισθάνεται μέχρι τώρα δικαιωμένη για τις επιλογές της και στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, καθώς είπε στην εφημερίδα μας «εισπράττοντας αυτό το συγκινητικό «ευχαριστώ» από τους ασθενείς μας, εκτός από την ικανοποίηση, είναι και η δικαίωση για την επιλογή μας που λειτουργήσαμε με κάθε κόστος και κάθε προσπάθεια το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, πράγμα που καταφέραμε με την πολύτιμη συνδρομή του εξαίρετου γιατρού, του κ. Μίλκα ο οποίος δεν σταμάτησε ούτε μια εβδομάδα να έρχεται στη Λέσβο κάνοντας ως γιατρός και Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού το καθήκον του έναντι της πατρίδας και των νησιών μας, που χρειάζονται αυτές τις ιατρικές υπηρεσίες. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως διοικητής στο νοσοκομείο έβαλα σε πρώτη προτεραιότητα τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου με όποια μέσα είχαμε διαθέσιμα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι εκπαιδεύσαμε προσωπικό εκ του μηδενός και δεν το βρήκαμε το εργαστήριο έτοιμο σε λειτουργία, αλλά συμπληρώσαμε τις προμήθειες με τα αναγκαία υλικά που απαιτούνταν για να ξεκινήσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια τίποτα δεν ήταν εύκολο, είχαμε όμως συμπαραστάτες την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ώστε να προχωρήσουμε και προχωρήσαμε». 

Και συνέχισε: «Από τη θέση μου διοικητής δεν έχω παρά να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους για τη συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στη Λέσβο, καθώς μέσω του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου καταφέραμε να συγκρατήσουμε στον τόπο μας εκατοντάδες ασθενείς, που υπό άλλες συνθήκες θα ταξίδευαν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Το κυριότερο, όμως, συμβάλαμε στο μέτρο του δυνατού για την περαιτέρω θωράκιση της δημόσιας υγείας, καθώς σώθηκαν ανθρώπινες ζωές μέσα στη μονάδα, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να είχαν χαθεί. Έχουμε έναν πλούσιο προγραμματισμό με τον κ. Μίλκα και για τον περαιτέρω εξοπλισμό και για τα επόμενα βήματα του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και θα βρίσκομαι δίπλα ως διοικητής, όπως πράττω άλλωστε σε κάθε μονάδα και ιατρείο του νοσοκομείου μας».

Ο κ. Καμπούρης με βάση την αυξημένη κίνηση του καλοκαιριού βλέπει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της καθιέρωσης της λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου σε μονιμότερη βάση εκτός από την Τρίτη και τις Τετάρτες, δηλαδή 2 μέρες της εβδομάδας, κάτι που θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την κάλυψη των αναγκών, ενώ ταυτόχρονα αναζητείται γιατρός για να αναλάβει τη μονάδα και να τη λειτουργήσει σε μόνιμη βάση.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img