Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“Βομβαρδισμένο τοπίο” η Βρίσα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Σημαντικές εκκρεμότητες κάνουν δύσκολη την «ανάσταση» του χωριού
  • Ανύπαρκτο συντονισμό καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από τον καταστροφικό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λέσβο, στις 12 Ιουνίου του 2017, που είχε σαν αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της και εκατοντάδες σπίτια να καταστραφούν. Σήμερα, το χωριό συνεχίζει να χαρακτηρίζεται «επικίνδυνο» για την διαμονή κατοίκων και επισκεπτών και έχει ακόμη την εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, την ίδια στιγμή που πολλά είναι τα ζητήματα που εκκρεμούν και καθυστερούν υπερβολικά να διευθετηθούν. Τόσο οι κάτοικοι όσο και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Στράτος Παράκοιλας, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη ενδιαφέροντος που δείχνει η τοπική αυτοδιοίκηση, και κυρίως η Περιφέρεια, και ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιστρέψει επιτέλους η ζωή στο χωριό τους.

Τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό, πινακίδα στην είσοδο της Βρίσας ειδοποιεί τους κατοίκους και επισκέπτες πως η διέλευση και παραμονή στον οικισμό είναι επικίνδυνη

Όπως αναφέρει ο κ. Παράκοιλας, αυτή τη στιγμή έχουν γίνει αιτήσεις για περίπου 90 άδειες για το χτίσιμο νέων σπιτιών, από τις οποίες έχουν ήδη εγκριθεί περίπου 60 και άλλες 30 είναι υπό διεκπεραίωση. Πρόκειται για μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας, η οποία όμως δεν αρκεί για να καλύψει την απογοήτευσή του για μια σειρά άλλων ζητημάτων, που αποτελούν τροχοπέδη για την ικανοποίηση των αναγκών, που έχει το χωριό. «Αυτή τη στιγμή, για το ζήτημα της Βρίσας έχουμε έναν συντονιστή ο οποίος είναι πραγματικά ανύπαρκτος», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου», για τον Θεόδωρο Κυπραίο, ο οποίος είχε οριστεί στη θέση αυτή πριν από ένα χρόνο. «Εδώ και μήνες δεν έχει πατήσει το πόδι του στο χωριό, είναι άφαντος και με δυσκολία επικοινωνούμε μαζί του. Είναι σαν να μην υπάρχει και ζητάμε από το Υπουργείο Υποδομών να αντικατασταθεί με ένα άτομο που θα ενδιαφέρεται» υποστηρίζει, επισημαίνοντας πως έχει φτάσει σε σημείο να κάνει εκείνος επαφές και διαπραγματεύσεις, που κανονικά θα έπρεπε να γίνονται από τον συντονιστή. «Ακόμη καλύτερα, ζητάμε να έρθει εδώ ο ίδιος ο Υπουργός να δει το χάλι μας…», σχολιάζει.

Οι εκκρεμότητες

Ένα από τα αιτήματα των κατοίκων είναι και η έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα αφορά την παράταση της επιδότησης των ενοικίων για τους σεισμόπληκτους για έναν ακόμη χρόνο, η οποία κανονικά σταματά αυτό το διάστημα. Ενοίκια τα οποία καταβάλλονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας. «Δεν έχουν καταβληθεί ενοίκια μέσα στο 2021, και γνωρίζω περιπτώσεις που δεν έχουν πάρει ενοίκιο από τον περασμένο Σεπτέμβριο», αναφέρει.

Ένα δεύτερο αίτημα, και εξαιρετικά σημαντικό για τον κ. Παράκοιλα, είναι το να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αλλάξει η «επικινδυνότητα» της Βρίσας. «Θα είναι μεγάλο λάθος μετά τη 12η Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η τελευταία παράταση που έχει δοθεί, να συνεχίζει το χωριό να χαρακτηρίζεται επικίνδυνο για κατοίκους και επισκέπτες» υποστηρίζει, επισημαίνοντας πως ο αποχαρακτηρισμός του οικισμού ως επικίνδυνου θα έχει ως συνέπεια να μπορούν να αδειοδοτηθούν κάποιες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα το καφενείο στην πλατεία του χωριού, που χτίζεται ξανά, και αρκετοί κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στη Βρίσα

Βέβαια, υπάρχουν αρκετά βήματα, που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. «Η επικινδυνότητα του οικισμού προκύπτει κυρίως από ετοιμόρροπα σπίτια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, οπότε δεν μπορούν να γκρεμιστούν, αποτελούν όμως κίνδυνο για κάθε περαστικό» προσθέτει, σημειώνοντας πως πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει στη διευθέτηση αυτού του ζητήματος, είτε δίνοντας άδεια για γκρέμισμα, είτε σε άλλου είδους παρεμβάσεις. «Για αυτές απαιτείται παρουσία Αρχιτέκτονα της Αρχαιολογίας, οπότε είναι απαραίτητη και η στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου», συμπληρώνει.

Σημαντική εκκρεμότητα, τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό, είναι και η αποκομιδή των μπάζων από διάφορα σημεία της Βρίσας. Πρόκειται για μπάζα από το γκρέμισμα σπιτιών, τα οποία βρίσκονται σε κάποια δυσπρόσιτα σημεία, είναι απαραίτητο όμως να υπάρξει σχετική μέριμνα από τον Δήμο, ώστε να απομακρυνθούν από εκεί για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην ανέγερση νέων κατοικιών. 

Αδιαφορία

Έντονα είναι τα παράπονα, που έχει ο κ. Παράκοιλας, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου», αναγνωρίζει πως πολλά από τα ζητήματα που εκκρεμούν για τη Βρίσα δεν υπάγονται στις αρμοδιότητές της, θα περίμενε ωστόσο περισσότερο ενδιαφέρον για να «κυνηγήσει» κάποια πράγματα, ενώ υποστηρίζει πως δυο χρόνια τώρα δεν έχει ασχοληθεί κανείς. 

Να επιστρέψει ξανά η ζωή στο χωριό τους ζητούν οι κάτοικοι της Βρίσας

«Ήρθε ο κ. Πέτσας πριν από λίγες ημέρες και πολύ σωστά για τις ζημιές, που έπαθαν οι άνθρωποι από την κακοκαιρία. Αλλά είναι δυνατόν να μην του πει κανείς για τη Βρίσα; Λες και δεν είμαστε και εμείς πολίτες αυτού του νησιού», δηλώνει εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Παράκοιλας, ο οποίος διευκρινίζει πως ένα σύντομο «τετ-α-τετ» που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του προέκυψε… τυχαία. Ο κ. Παράκοιλας ήταν παρών στην επίσκεψη του κ. Πέτσα στην Σκάλα Πολιχνίτου, κι όταν ο Υφυπουργός άκουσε πως είναι ο πρόεδρος του χωριού που χτυπήθηκε από τον σεισμό ζήτησε να μιλήσει για λίγο έστω μαζί του: «Έπρεπε εγώ να του πω για εκκρεμότητες στις αποζημιώσεις επιχειρηματιών και επαγγελματιών της περιοχής, που κανονικά θα έπρεπε να του πουν άλλοι. Σημείωσε, μάλιστα, το συνολικό ποσό, μιλάμε για 240.000 ευρώ περίπου για ανθρώπους όχι μόνο από τη Βρίσα αλλά και από την Πλαγιά και το Πλωμάρι, που 4 χρόνια τώρα δεν πήραν ούτε ευρώ, ενώ είναι αστείο το ποσό…».

Η κατάσταση τώρα

Τα περίπου 100 σπίτια για τα οποία έχουν δρομολογηθεί οι άδειες ανοικοδόμησης είναι το 1/3 περίπου από τα 280 σπίτια, που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα. Υπάρχουν αρκετοί Βρισαγώτες που για διάφορους λόγους δεν έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ακόμη, με κάποιους να αναμένεται να κινήσουν τις διαδικασίες το επόμενο διάστημα και κάποιους άλλους να έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις δικαιωμάτων. 

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις, που υπάρχουν, ο κ. Παράκοιλας επισημαίνει πως είναι ένας συνδυασμός χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και καθυστερήσεων από κάποιους από τους ιδιώτες μηχανικούς, με τους οποίους συνεργάζονται οι κάτοικοι. «Δεν είναι μόνο ευθύνη της πολιτείας οι καθυστερήσεις» ξεκαθαρίζει, και προσθέτει πως έχουν δρομολογηθεί να λυθούν και άλλα ζητήματα, όπως η μελέτη για το κατεστραμμένο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, η επισκευή του γεφυριού στην είσοδο της Βρίσας, που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και το μεγάλο έργο της επισκευής της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής, που προχωρά, αλλά θα χρειαστεί χρόνο, οπότε για αυτό ζητούν να προχωρήσει έστω η επισκευή της μικρότερης εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, για την μελέτη της οποίας έχουν ζητήσει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. 

«Η Βρίσα ήταν ένα χωριό 850 κατοίκων, με αρκετούς νέους ανθρώπους, δραστήριο πληθυσμό… δεν πρέπει να αφεθεί να ρημάξει», καταλήγει ο κ. Παράκοιλας. 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img