Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“Ξεκόλλησε” η οικοδομή, αλλά…

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Τροχοπέδη στην έγκριση πολεοδομικών αδειών στους δύο Δήμους η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και μηχανικών και μάλιστα στο Δήμο Μυτιλήνης δεν προβλέφθηκε κατανομή από την προκήρυξη που “τρέχει” τώρα
  • Αιχμηρός ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου επισημαίνει ότι οι ελλείψεις προσωπικού επιβραδύνουν την οικοδομική δραστηριότητα

Παρά την υγειονομική κρίση που τροφοδοτεί με τη σειρά της οικονομικά προβλήματα και την αβεβαιότητα την οποία άφησε πίσω του και το 2021 λόγω κορονοϊού, για δεύτερη χρονιά συνεχίστηκε, όπως και το 2020, η ανοδική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας παρουσιάζοντας μάλιστα στην περιοχή μας τυπικά μία αύξηση της τάξης του 16% στις οικοδομικές άδειες. Ουσιαστικά όμως η αύξηση είναι μεγαλύτερη, καθώς εκκρεμούν αρκετές οικοδομικές άδειες που έχουν πάρει προέγκριση και την έγκριση θα τη λάβουν μέσα στους μήνες που διανύουμε. 

Τυπικά αυτές οι άδειες θα καταχωρηθούν το 2022, ωστόσο η τάση, όπως καταγράφεται και στους δύο Δήμους της Λέσβου, δείχνει ξεκάθαρα ότι η οικοδομή έχει αφήσει τον πάτο του βαρελιού και ακολουθεί πλέον μόνο ανοδική πορεία, κάτι που είχε καταγραφεί και την περίοδο του 2017 και του 2018, στη συνέχεια όμως παρουσίασε και πάλι κάμψη ο κλάδος.

Η χειρότερη χρονιά της κρίσης για την οικοδομή ήταν το 2016, όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία που τηρούν τα Νέα της Λέσβου εδώ και χρόνια, καταγράφοντας την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας.

Οι άδειες που εκδόθηκαν τα τελευταία 16 χρόνια

2006, 922 άδειες
2007, 791 άδειες
2008, 815 άδειες
2009, 672 άδειες
2010, 497 άδειες
2011, 349 άδειες
2012, 234 άδειες
2013, 213 άδειες
2014, 155 άδειες
2015, 167 άδειες
2016, 92 άδειες
2017, 127 άδειες
2018, 128 άδειες
2019, 112 άδειες
2020, 143 άδειες
2021, 166 άδειες

Οι άδειες του 2021

Το 2021 έκλεισε με 166 οικοδομικές άδειες στις Πολεοδομίες Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου με τη Δυτική Λέσβο να κρατά τα σκήπτρα σε εγκρίσεις και συγκεκριμένα 97, ενώ η Μυτιλήνη ακολουθεί με 69 άδειες και αυτό εν μέρει οφείλεται και στις αδειοδοτήσεις ακινήτων για την αναγέννηση της Βρίσας. Την ίδια ώρα εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία των προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών, καθώς για την Δυτική Λέσβο έχουμε 84 προεγκρίσεις αδειών και για την Πολεοδομία Μυτιλήνης 59. Αυτός ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που με την προέγκριση ουσιαστικά είναι σαν να έχουν ολοκληρωθεί κατά το 70% περίπου, θα πάρουν τις τελικές υπογραφές στο διάστημα που διανύουμε, τους επόμενους μήνες, οπότε όπως προαναφέραμε θα καταχωρηθούν μέσα στο 2022. Η μαζικότερη κίνηση όμως των ιδιοκτητών ακινήτων τόσο στην Πολεοδομία Μυτιλήνης όσο και στο Πολεοδομικό Γραφείο Καλλονής, αν μη τι άλλο, δείχνει πως η ατμομηχανή της οικοδομής έχει πάρει ξανά μπροστά και η πορεία εξελίσσεται δυναμικά. 

 

“Αγρόν αγοράζουν” οι Δήμαρχοι!

Το δυσάρεστο είναι ότι θα μπορούσαν αρκετές από αυτές τις πολεοδομικές άδειες να είχαν εκδοθεί μέσα στο 2021, καθώς τότε υποβλήθηκαν και πήραν αριθμό πρωτοκόλλου οι αιτήσεις. Αυτό δεν έγινε για τον απλούστατο λόγο ότι οι δύο Πολεοδομίες, Μυτιλήνης και Καλλονής διαθέτουν από… έναν αρμόδιο υπάλληλο μηχανικό η καθεμία, με συνέπεια τώρα που ανεβαίνει η οικοδομή να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις άδειες καθώς δεν φτάνουν.  

Αυτό επεσήμανε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης: «Κάποτε δεν είχαμε αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες, τώρα όμως που έχουμε δεν είναι δυνατόν να μην έχουν υπαλλήλους η Πολεοδομία Μυτιλήνης και το Πολεοδομικό γραφείο Καλλονής. Οφείλουν οι Δήμαρχοι να μεριμνήσουν για τη στελέχωση των Πολεοδομιών καθώς κάθε οικοδομική άδεια, η έκδοση της οποίας καθυστερεί λόγω έλλειψης προσωπικού, στερεί χρήματα από την αγορά και όχι από ένα και δύο επαγγέλματα, αλλά από όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή. Κάθε πολεοδομική υπηρεσία στη Λέσβο θα πρέπει να έχει το αναγκαίο προσωπικό ώστε να εξυπηρετεί τις οικοδομικές άδειες σε σύντομους χρόνους γιατί η αναθέρμανση της οικοδομής σημαίνει αναθέρμανση της αγοράς».

 

Το παράδοξο 

Αυτό που προκαλεί εντύπωση ως προς το ρόλο των Δημάρχων για την ενίσχυση των Πολεοδομιών είναι πως ενώ από την τελευταία κατανομή μηχανικών με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ υπάρχει πρόβλεψη πρόσληψης για τη Δυτική Λέσβο και για Λιμενικό Ταμείο μηχανικών, δεν έχει προβλεφθεί τέτοια θέση για το Δήμο Μυτιλήνης παρά τα κενά και στην Πολεοδομία, αλλά και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

 

Οι μικρής κλίμακας άδειες 

Εκτός από τις μεγάλες οικοδομικές άδειες που είναι για τις ανεγέρσεις και τις αναφέρουμε παραπάνω, υπάρχουν και οι άδειες μικρής κλίμακας που είναι οι επισκευαστικές, για τις οποίες η περιοχή της Δυτικής Λέσβου έχει κάνει ρεκόρ με 314 άδειες μικρής κλίμακας, ενώ η Μυτιλήνη κινείται στο ένα τρίτο με 90 άδειες μικρής κλίμακας!

 

Είχε φανεί από πέρυσι 

Η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας φάνηκε από τα περσινά στοιχεία, καθώς έδειχνε να “παίρνει μπροστά” η οικοδομική δραστηριότητα στη Λέσβο, καταγράφοντας το 2020 αύξηση 27% έναντι του 2019 και δείχνοντας ότι κάτι αρχίζει επιτέλους να αλλάζει. Το 2020 στη Λέσβο εκδόθηκαν 143 οικοδομικές άδειες. Από αυτές οι 63 εκδόθηκαν από την Πολεοδομία Μυτιλήνης και οι 80 από το πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Δυτικής Λέσβου. 

Το 2019 είχε κλείσει με μόλις 112 οικοδομικές άδειες σε όλη τη Λέσβο, και ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης για την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας και αυτή η εξέλιξη επιβεβαίωνε τις εκτιμήσεις πως η άνοδος που είχε καταγραφεί πριν ήταν περισσότερο συγκυριακή και οφειλόταν στην ανέγερση οικοδομών μέσω προγραμμάτων, κυρίως στον αγροτικό τομέα.

 

Αναδρομή

Κάνοντας μία αναδρομή στα στοιχεία των προηγούμενων ετών για να δούμε τους αριθμούς των αδειών που εκδόθηκαν για ανέγερση κτιρίων εκ θεμελίων (μεγάλες άδειες), βλέπουμε ότι το 2018 έκλεισε με την έκδοση 128 νέων οικοδομικών αδειών για την ανέγερση οικοδομών εκ θεμελίων, έναντι 127 που είχαν εκδοθεί όλο το 2017. Είχαμε, δηλαδή, τότε μία οριακή αύξηση της τάξης του 0,7%. Ωστόσο συγκρίνοντας με την προηγούμενη χρονιά, το 2018 έχουμε μία μείωση οικοδομικών αδειών κατά 16 από χρόνο σε χρόνο αντί (-12,5%) για αύξηση που κανονικά αναμενόταν, δεδομένης της λήξης του δανειακού προγράμματος της χώρας μας.  

Τα παραπάνω σε αντίθεση με την εικόνα 4 χρόνια πριν, καθώς οι 127 άδειες που είχαν εκδοθεί το 2017 ήταν αυξημένες κατά 35 (38%!) συγκριτικά με τις 92 οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί το 2016, που ήταν η χειρότερη χρονιά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης για την οικοδομική δραστηριότητα.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img