Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

“Ξεσπαθώνει” ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Δύο ημέρες πριν την έλευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Λέσβο, η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος και ο Βουλευτής, Γιάννης Μπουρνούς, σε κοινή ανακοίνωσή τους σφυροκοπούν την κυβέρνηση για τα ζητήματα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το ΓΕΩΤΕΕ την Παρασκευή, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαγιαννίδη και με το χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Παίρνοντας αφορμή και από την «γκάφα» που έγινε καθώς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε πρόγραμμα που δεν αφορά τα νησιά μας, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεσπαθώνει με ένα προσεγμένο κείμενο με επιχειρήματα που δεν μπορούν εύκολα να αντικρουστούν. 

Ουσιαστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου τα αγροτοκτηνοτροφικά ζητήματα  είναι ίσως το μόνο πεδίο μέσω του οποίου ασκεί έλεγχο ως αξιωματική αντιπολίτευση, σε τοπικό επίπεδο, στην κυβέρνηση, καθώς γενικότερα το κόμμα έχει αποφύγει μέχρι τώρα τις παρεμβάσεις σε ζητήματα που καίνε την τοπική κοινωνία, όπως για παράδειγμα το κτηματολόγιο ή οι παρεμβάσεις του είναι χλιαρές.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά ζητήματα τόσο η τελευταία ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και χθες η κοινή παρέμβαση του κυρίου Μπουρνού με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος θέτουν κρίσιμα ζητήματα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, προσπαθώντας να βάλουν στη γωνία την κυβέρνηση την ώρα που προετοιμάζουν την επίσκεψη του αρχηγού τους στο νησί μας.

Κατά ριπάς… 

«Για άλλη μια φορά με την συμμετοχή τους σε εκδήλωση για την αιγοπροβατοτροφία στην Αγ. Παρασκευή της Λέσβου, τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ απέδειξαν ότι είναι μακριά από τα προβλήματα, τους φόβους, τις αγωνίες των κτηνοτρόφων και των αγροτών μας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει: «Απέδειξαν επιπλέον ότι δεν έχουν τη γνώση, την ικανότητα και την πολιτική βούληση να ασχοληθούν με τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μιας νησιωτικής περιοχής. Αποκάλυψαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, παρόλα τα μεγάλα λόγια, δεν έχει κανένα σχέδιο για την δημιουργία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου κτηνοτροφικού τομέα στη νησιωτική χώρα. Γι’ αυτό και άφησαν αναπάντητο το βασικό της εκδήλωσης ερώτημα για το αν η προβατοτροφία έχει μέλλον στη Λέσβο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Και συνεχίζει: «Αντί να μας πουν με ποιο τρόπο σήμερα θα αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, που έχει «γονατίσει» τους κτηνοτρόφους, προτίμησαν να παρουσιάσουν το πρόγραμμα Ύδωρ 2 που δεν αφορά τα νησιά μας. Το ίδιο αφήγημα στον κάμπο και στα βουνά, το ίδιο και στα νησιά! Κι ας μην έχουν αυτά Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)! Κανένα ειδικό μέτρο προστασίας των νησιών από την κλιματική κρίση, ενώ είναι γνωστό ότι οι νησιωτικές περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτήν!».

Σ’ άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «μίλησαν για ενισχύσεις, αλλά δεν μας είπαν πώς θα επιλύσουν το διοικητικό μπάχαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ενέχει κινδύνους στην καταβολή τους. Ούτε πόσο προετοιμασμένος και έτοιμος είναι ο Οργανισμός να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα στη νέα ΚΑΠ με δεδομένη την πολυπλοκότητά της.

Δεν μας εξήγησαν πώς και με ποιον τρόπο θα επιλυθούν τα ζητήματα του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών, των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, της ενσωμάτωσης στο ΟΣΔΕ των επιλέξιμων εκτάσεων του ευρωπαϊκού κανονισμού omnibus που θα επηρεάσουν τα ποσά και τον τρόπο χορήγησης των ενισχύσεων. 

Δεν μας εξήγησαν τι θα γίνει με τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων, που θα χαθούν αν καταργηθεί η Τεχνική Λύση στην κατανομή των βοσκοτόπων, που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και η ΝΔ πολέμησε τότε με κάθε τρόπο». 

Όπως αναφέρει: «Μας είπαν ότι ξεκίνησαν οι πληρωμές των επενδύσεων στο Leader, αλλά δεν μας είπαν γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ, ποιος φταίει γι’ αυτή την καθυστέρηση και ποιος θα πληρώσει τελικά το κόστος της αύξησης των επενδύσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις. Είναι φανερή η έλλειψη ρευστότητας στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζει η υλοποίηση των αγροτικών επενδύσεων, επειδή το χρηματοδοτικό εργαλείο εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου και των ελληνικών τραπεζών, που τους άφησε κληρονομιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπόρεσαν να το λειτουργήσουν σωστά. Μέχρι και την κάρτα αγρότη κατόρθωσαν να ακυρώσουν με τους κακούς χειρισμούς του ΟΣΔΕ!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ δεν λαμβάνει υπόψη τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες. «Ο κ. Μητσοτάκης τη συμβουλή του για τον ολιστικό τρόπο αντιμετώπισης της ζωής, αντί να την δώσει στους νέους, θα έπρεπε να τη δώσει στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η οποία με εντελώς ευκαιριακή και αποσπασματική πολιτική παρατηρεί τα οξυμμένα και σύνθετα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου που τον οδηγούν στον αφανισμό», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας: 

«-Αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου.

-Εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου σε αγροτικά προϊόντα και εφόδια που δεν επιδοτούνται από το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών νησιών Αιγαίου. 

-Αυξημένη εξισωτική ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους.

-Επιπρόσθετες ενισχύσεις για αγορά γεωργικών εφοδίων και  ζωοτροφών.

-Σύνδεση του  Στρατηγικού  Σχεδίου της χώρας και των ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης με την νησιωτικότητα».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις