Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Ραντεβού μετά τις ευρωεκλογές δίνουν οι εργαστηριακοί γιατροί


Έχοντας κινητοποιηθεί για δυο εβδομάδες με οικονομικό κόστος καθώς έκλεισαν τα εργαστήριά τους τόσο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όσο και για ασθενείς που θα ήθελαν να κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις πληρώνοντας από την τσέπη τους, οι γιατροί των εργαστηρίων σε πανελλαδικό επίπεδο διέκοψαν επί του παρόντος την κινητοποίησή τους και επανήλθαν από χθες στις επιχειρήσεις τους, καθώς εν όψει Ευρωεκλογών έκριναν στη Γενική Συνέλευση του κλάδου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο, ότι περαιτέρω κινητοποιήσεις τουλάχιστον την περίοδο των Ευρωεκλογών δεν έχουν νόημα λόγω της αναστολής των εργασιών της Βουλής από αυτήν την εβδομάδα και μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Σημειωτέον ότι η απόφαση για 15ήμερο κλείσιμο της βουλής αφορά τις Ευρωεκλογές του 2024, καθώς σε προηγούμενες αναμετρήσεις η Βουλή έκλεινε την τελευταία εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση λόγω αυτής της εξέλιξης οι εργαστηριακοί ιατροί με κλειστή τη βουλή αποφάσισαν ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ο κλάδος θα επανέλθει επανεξετάζοντας τη στάση του ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθούν οι επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα επιχειρείται και μία γενικότερη ανασύνταξη στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαστηριακών ιατρών, ώστε να υπάρχει ενιαία γραμμή εκπροσώπησης και να εκφράζεται η φωνή τους όχι με τον σημερινό κατακερματισμό μέσα από διαφορετικούς συνδικαλιστικούς φορείς.

Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου που όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμεινε στο πλευρό των εργαστηριακών ιατρών έχοντας πάνω της και το επικοινωνιακό σκέλος για την ενημέρωση αναφορικά με τις κινητοποιήσεις και τις άλλες ενέργειές τους, χθες έδωσε στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση των Πανελλήνιων Ενώσεων Συλλόγων και άλλων φορέων που εκπροσωπούν τους εργαστηριακούς ιατρούς, όχι μόνο τα μικροβιολογικά, αλλά και τα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω!

«Λόγω του γεγονότος ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες του εξαιτίας των Ευρωεκλογών, αποφασίστηκε προσωρινή αναστολή της κινητοποίησης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δίκαιος αγώνας των εργαστηριακών γιατρών θα σταματήσει.

Οι γιατροί είμαστε σχεδόν έτοιμοι για ένα όνειρο ζωής, που ήταν ένα ενιαίο συλλογικό όργανο, το οποίο θα είναι ο επίσημος εκπρόσωπός του μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, μακριά από κόμματα και επαγγελματίες συνδικαλιστές. Η Ομοσπονδία θα έχει μόνο σκοπό ύπαρξης την προάσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Τέλος, γίνεται σαφές ότι στα μέσα Ιουνίου, και σε περίπτωση που ο Υπουργός Υγείας δεν έχει νομοθετήσει αυτά που δεσμεύτηκε και τα οποία οι εργαστηριακοί γιατροί περιμένουν να τα δουν εφαρμοσμένα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, θα συνεδριάσουν εκ νέου για τον προγραμματισμό νέου κύκλου αντίδρασης, ακόμα πιο ισχυρού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εδώ να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όποιες αποφάσεις λάβουν το διάστημα μετά τις Ευρωεκλογές οι εργαστηριακοί ιατροί, καθώς όπως τόνισε στα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Προβέτζας «οι συνάδελφοι των εργαστηρίων με τις επιχειρήσεις τους προσφέρουν σημαντικά στην Πρωτοβάθμια Δημόσια Περίθαλψη, καλύπτοντας σε ένα μεγάλο βαθμό τις ανεπάρκειες κρατικών δομών και γι’ αυτό δεν θα επιτρέψουμε να βρίσκονται εκτεθειμένοι χωρίς δικαιώματα και υπόλογοι για την προσπάθεια που κάνουν καθημερινά δίπλα στους ασθενείς τους». 

Από τη δική του πλευρά ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, Στρατής Ταπανλής, σημείωσε ότι «τα αιτήματα των συναδέλφων μας για συμβάσεις που να τους κατοχυρώνουν καθώς και όλα τα άλλα θέματα τα οποία έχουμε θέσει και έχουμε συζητήσει από το προηγούμενο διάστημα παραμένουν ανοιχτά και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε δίπλα τους και εμείς και μέσω των κεντρικών μας οργάνων εκπροσώπησης έως ότου διευθετηθούν από το Υπουργείο Υγείας, η ηγεσία του οποίου θα πρέπει να καταλάβει ότι με το να οδηγεί τον κλάδο σε αδιέξοδο έρχεται να στρέψει τον εργαστηριακό γιατρό κατά του ασθενούς και αυτό είναι αδιανόητο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img